5 perc jóga Johannával: önszeretet és öngondoskodás

2022. december 27.
A két ünnep között figyelj arra is, hogy magadat is töltsd fel szeretettel és egy kis énidővel. Ez az 5 rövid gyakorlat segít kapcsolódni önmagadhoz és nyugodtan indítani vagy éppen zárni a napot.
5 perc jóga Johannával

5 perc jóga Johannával

Légzés

Feküdj vagy ülj le kényelmes pozícióba. Tedd a bal kezed a mellkasodra, jobb kezedet a hasadra, és próbálj úgy lélegezni, hogy mindkét kezed megmozduljon. 4 számolásig szívd be a levegőt, 4 számolásig tartsd bent, és 4 alatt fújd ki. Belégzéssel gondolj azokra a dolgokra, amikért hálás vagy, ezeket tartsd, majd kilégzéssel lazítsd el az arcizmaidat, vállaidat, képzeld el, hogy kifújod magadból az összes stresszt vagy fáradtságot.

Pillangópóz

Tedd össze a két talpadat, és húzd közel a csípődhöz sarkaidat, amennyire tudod. Masszírozhatod a talpaidat és próbálhatod minden kilégzéssel lejjebb tolni a könyökeid segítségével térdeidet. Maradj benne 4-5 légzés erejéig. Lélegezz most úgy, ahogy jólesik vagy folytasd a fentebb leírt légzéstechnikát.

Sasankasana – holdpóz (babapóz)

Ülj rá a sarkaidra, és nyújtózz előre kezeiddel. Belégzéssel emeld meg a mellkast, hosszan nyújtsd a hasat és a gerincet. Kilégzéssel lazíts kicsit a testtartáson. Ha jólesik, szétnyithatod a térdeidet, hogy jobban nyúljon a csípő területe. Lélegezd be ismét, amiért hálás vagy, és fújd ki a stresszt.

Szfinxpóz

Feküdj a hasadra, az alkarjaidat tedd magad mellé. A lábaidat nyújtva zárd egymás mellé. Mellkasodat finoman, jólesően nyújtsd felfele.

Extra tipp: gyertyameditáció

Fogj a kezedbe egy gyertyát, és nézd a lángját. Közben lélegezz nagyokat, ahogy jólesik. 5-6 légzés után csukd be a szemed, és próbáld elképzelni teljesen a gyertyát: a láng különböző színét, magasságát, formáját. Idézd fel magadban minden részletét a gyertyának, tisztítsd ki ezzel a gyakorlattal az elmédet, majd sóhajts egy nagyot, és nyisd ki szemeidet.

Fotó: Kácsor Patrik Helyszín: Aria Hotel Budapest  Gyertyák: Greenway candle Nadrág: KEO Sport

Olvasd el ezt is!