10 bevált módszer, hogy felturbózd az önbizalmad

2023. augusztus 15.
Lehet, hogy minden helyzetben keménynek mutatod magad, de valld be őszintén: legbelül ugye te is sokszor érzed magad bizonytalannak? Az érzéseiden semmi szégyellnivaló nincs, tudnod kell, hogy sokan járnak ugyanebben a cipőben. Az önbizalom egy nagyon is törékeny dolog, de szerencsére vannak olyan bevált módszerek, amikkel sikeresen felturbózhatod!
10 bevált módszer, hogy felturbózd az önbizalmad

Keress egy olyan hobbit, ami boldoggá tesz!

Ahhoz, hogy felturbózd az önbizalmadat, a szakértők szerint fontos, hogy olyasmit csinálj a szabadidődben, amitől jól érzed magad, ami valóban boldoggá tesz. Ha tehát az Insta-influenszerek tökéletesnek tűnő életének kukkolása közben még a gyomrod is összeszorul, akkor ezzel a „hobbival” mindenféleképpen ideje lesz felhagynod. És ugyanígy az sem ad valódi boldogságot, ha hibátlanul végig tudsz pörgetni néhány Candy Crush pályát. Ezek a tevékenységek mind-mind csak az idődet rabolják anélkül, hogy valódi tartalommal töltenék meg az életed és hogy bármilyen pozitív hatásuk is lenne az önbizalmadra.

Próbálj ki valamit, amit eddig soha!

Ha olyat teszel, ami kívül esik a komfortzónádon, azzal magadnak is bebizonyíthatod, hogy keményebb vagy, mint eddig gondoltad. Nem kell hatalmas dolgokat tenned: vegyél fel egy olyan fülbevalót, amit korábban túl soknak gondoltak, vagy azon a heti mítingen, ahol eddig inkább csak meghúztad magad, most bátran szólalj fel és mondd el a véleményedet. Ezek a dolgok segíthetnek abban, hogy jobban bízz önmagadban és a képességeidben.

Légy tudatos és éld meg a pillanatot!

A pozitív pszichológia szerint sokat segíthet a negatív gondolatok elnyomásában, ha próbálod tudatosan megélni a pillanatokat. Lassíts le, vedd észre a körülötted lévő szép dolgokat, a hangokat, az illatokat, az érzéseket és tapasztalj meg mindent, próbáld meg tudatosan megélni a pillanatot. Ha ezt teszed, akkor az agyadat arra kondicionálod, hogy ne pörögjön annyit a régi sérelmeken, amik csak visszatartanak az életben.

Tanulj valamit!

Iratkozz be egy olyan képzésre, amire már régóta vágytál, szerezz egy másoddiplomát, vagy egész egyszerűen csak tanulj meg jógázni – a lényeg, hogy tanulj valami újat. Kutatások szerint a tanulás, az oktatásban való részvétel erőt ad a nőknek – nem csak az önbecsülésükre lehet jó hatással, de egy magasabb fizetéssel még pénzügyileg is jobb helyzetbe kerülhetnek.

tanulasi-zavar-fejlesztes-gyerekek

Írj naplót!

Mindennap írd le azokat a dolgokat, amiért hálás voltál. És ami még fontos: miután leírtad az érzéseidet, olvasd is fel őket hangosan, hogy valóban rögzülhessenek. Ha pedig éppen nehéz helyzetben vagy és különösen rosszul érzed magad valami miatt, akkor ezt a naplót bátran előveheted, hogy feltöltődj egy kicsit.

Meditálj!

A meditáció stressz- és szorongáscsökkentő hatását már számtalan kutatás bebizonyította, úgyhogy mindenféleképpen érdemes kipróbálnod. Szerencsére a meditáció a különféle appoknak köszönhetően bárki számára elérhető: csak keress rá, egy csomó ingyenes alkalmazást fogsz találni!

Beszélj a tükörképedhez!

Minden reggel nézz bele a tükörbe és hangosan sorolj fel öt olyan dolgot, amit szeretsz magadban. Oké, elsőre kicsit cikin fogod érezni magad, de hamar bele lehet jönni! És nem is kell semmi extrára gondolni, az ilyen mondatok tökéletesen megfelelnek: „Szeretem, hogy minden reggel időben felébredek. Szeretem, hogy finom kávét tudok készíteni…” Innen már menni fog, ugye?

Tartsd magad a tényekhez!

Elvesztetted a munkádat és emiatt rögtön egy lúzernek gondolod magad? Ez egy nagyon rossz irány! Az életben történt negatív eseményeket nem szabad kivetítened a saját személyedre, mert azzal csak az önbecsülésedet ásod egyre és egyre mélyebbre. Ahelyett, hogy saját magadat marcangolnád, azon gondolkozz, hogy mit tudnál tenni a helyzet javítása érdekében!

Kísérletezz a külsőddel!

Ha jól nézel ki, a bőrödben is sokkal jobban fogod érezni magad. Kend fel bátran a kedvenc vörös rúzsodat akkor is, ha csak a boltba szaladsz el, és készíts magadnak tökéletes frizurát a baráti összeröffenésekre. Apróságnak tűnnek, de ezek is mind-mind boostolhatják az önbizalmad.

Hívd fel egy barátodat!

Az igazi barátok mindig tudják, hogyan derítsenek jókedvre, ráadásul, ha úgy érzed, hogy olyan emberek vannak körülötted, akikben teljesen megbízhatsz, az téged is magabiztosabbá tud tenni. Legyél ott a barátaidnak, ha szükségük van rád, és meglátod majd, nagyon jó érzéssel fog eltölteni, ha úgy érzed, segíthettél.

Fotó: Getty Images Forrás: Women’s Health