Készülj fel, ez az 5 lakberendezési trend eltűnik 2024-ben

2024. január 01.
Ahogy a divatban, úgy a lakberendezésben is évről évre, de van, hogy hónapról hónapra változnak a trendek. 2024-re több olyan divatos megoldás is eltűnik, amelyeket hosszú éveken keresztül használtak a tervezők.
nappali

Leszámolnak a csupa fehérrel

fehér szoba

Használjunk bátran színeket

A színtrendek folyamatosan változnak, idén például a fehérnek inthetünk búcsút. Az utóbbi években egyre több szín kap szerepet a lakberendezésben, ami azt eredményezi, hogy az egyszínű trendek lassan teljesen kimennek a divatból. 2024-ben egyre erősebb teret kap az, hogy nem kell passzolnia a falszínnek és a berendezésnek.

Ha mindenképp ragaszkodunk a világoshoz, használjunk törtfehéret: ez egy rendkívül jó alternatíva ahhoz, hogy világos maradjon a szoba, de mégsem teljesen fehér. Emellett pedig a halvány rózsaszín is nagy szerepet kapott az elmúlt időszakban, jövőre valószínűleg még nagyobb divat lesz.

Nincs többé nyitott polc

Nyitott polc

A nyitott polc már nem lesz divat

Az ajtó nélküli polcok két éve kezdtek el terjedni, de a tervezők valahogy sosem szerették ezt igazán. 2024-ben már egyáltalán nem lesz helye a lakberendezési trendek között, hiszen a nyitott polcok egyáltalán nem praktikusak: nem lehet elrejteni bennük semmit, ráadásul sokkal többször kell portalanítani. Ez nem azt jelenti, hogy most minden egyes polcot le kell szedni, amit az elmúlt egy évben felszereltünk, de ne feltétlenül használati tárgyakat tartsunk rajtuk, inkább olyan dolgokat, amihez szinte sosem kell hozzányúlni.

Viszlát, buklé!

buklé a nappaliban

Elment a buklé varázsa

A buklé anyag neve a francia „bouclé” szóból származik, onnan kapta a nevét, hogy csomózott kötéssel készül, és kis hurkok lesznek az anyagon. A buklémánia jóval több mint egy éve tart, leginkább kanapékon és székeken, vagyis a helyiség ékeként használták, de kezdi elveszíteni luxushatását és vonzerejét. A dizájnerek egyetértenek abban, hogy 2024-re teljesen eltűnik a modern házakból.

Keverd a fémeket!

Már az arany és az ezüst is keveredhet

Már az arany és az ezüst is keveredhet

Éveken át divat volt úgy összeállítani a konyhai színeket, hogy a fémek – mint a csapok vagy a fogantyúk – egységesek legyenek. A tervezők azonban 2024-re teljesen lemondanak erről a koncepcióról, inkább különféle fémszíneket használnak, hogy ezzel is izgalmassá tegyék ezeket a helyiségeket. A divatvilágban és az ékszertrendekben azt láthatjuk, hogy az ezüst és az arany átveszi a hatalmat, ez tükröződik otthonainkban is.

Ívek nélkül is megleszünk

Eltűnik 2024 egyik slágerterméke

Eltűnik 2024 egyik slágerterméke

2023-ban átvette az uralmat az ívelt kanapék trendje, amely a luxusnappalik egyik jellegzetessége. Jövőre sem tűnnek el teljesen a hajlítások, de jellemző lesz, hogy ezeket egyenes vonalú bútordarabokkal keverik. Hogy mire számíthatunk még 2024-ben? Kezd elterjedni a trend, miszerint a kanapék egyfajta térelválasztó elemként funkcionálnak és már nem divat, ha szorosan a falhoz illesztjük őket. Emellett elterjednek a színes darabok, de még a több színből álló kanapétól sem kell megriadni, sőt.

Fotó: Getty Images