5 könnyed lakberendezési ötlet, amit a francia otthonokból elleshetsz

2023. július 06.
Ha szeretjük a francia stílust, ezekkel a lakberendezési ötletekkel valódi párizsi hangulatot teremthetünk otthonunkban. Ráadásul vagyonokat sem kell elköltenünk a lakásdekorációra.
5 francia stílusú lakberendezési ötlet
  • Párizs a világ egyik legstílusosabb városa, és nemcsak a divat, de a lakberendezés fővárosa is.
  • A meghitt lakásbelsőkben kifinomult ízléssel és arányérzékkel keverednek a modern bútorok és a látványos építészeti megoldások az otthonos francia sikkel.
  • Nem kell ahhoz Párizsban élnünk, hogy otthonunkban megteremtsük a francia stílust.

Ahogy a skandináv lakberendezésnek is megvannak maga jellegzetes stílusjegyei, úgy a francia otthonok is felismerhetők bizonyos dekorációs elemekről. Mutatjuk, milyen roppant egyszerűen beszerezhető és alkalmazható lakberendezési megoldásokkal építhetjük be a párizsi hangulatot a saját otthonunkba.

Aranyozott tükör

Az aranyozott tükör a hálószoba igazi franciás dekorációs eleme

Az aranyozott tükör a hálószoba igazi franciás dekorációs eleme

Érdemes körülnézni a bolhapiacokon és antikváriusoknál, mert ilyen helyeken bukkanhatunk rá az igazán autentikus franciás hangulatot árasztó aranyozott tükörre. A légies, meghitt hangulatú budoárunkba természetesen egész alakos tükör dukál. Ha nem akasztjuk falra, csak odatámasztjuk, azzal még jobban erősíthetjük a francia lazaságot, ami bár hanyag eleganciának tűnik, abszolút tudatos és jól megtervezett.

Olajfestmény

Az olajfestmény hamisítatlan franciás hangulatot teremt otthonunkban

Az olajfestmény hamisítatlan franciás hangulatot teremt otthonunkban

Nem attól lesz francia stílusú az otthonunk, hogy minél jobban hasonlít a Napkirály palotájára, annyi aranyozott és antik hatású berendezési tárgyat helyezünk el benne. Egy-egy apró jel, dekorációs elem az, ami létrehozza a jellegzetes atmoszférát. Ilyen például az olajfestmény, ami nem kell, hogy régi legyen, egészen modern témát is feldolgozhat, mégis semmivel össze nem téveszthető, franciás hangulatot áraszt. 

Parketta

A francia lakberendezés a parkettánál kezdődik

A francia lakberendezés a parkettánál kezdődik

Ha egy jó tanácsot megfogadunk a francia lakberendezőktől: ne szedessük fel a régi parkettát és csináltassunk helyette laminált padlót vagy modern burkolatot. Próbáljunk meg mindent megtenni a régi fapadló megmentéséért, mert a francia hangulatú lakberendezés alapja a parketta. 

Antik bútorok

Érdemes figyelni a bútorokat a bolhapiacon, ha francia stílusú otthont szeretnénk

Érdemes figyelni a bútorokat a bolhapiacon, ha francia stílusú otthont szeretnénk

A tükör mellett érdemes régi, hangulatos bútorokra is vadászni a bolhapiacokon. A modern lakberendezési elemek mellé nagyon szépen hozzák be ugyanis az antik tárolók, tálalók az időtlenség hangulatát. A francia lakberendezés lényege, hogy tökéletes arányérzékkel kombinálja a régi és új elemeket.

Mellszobor

Egy antik hatású mellszobor remekül mutatnak a nappaliban, dolgozószobában, de akár az étkezőben is

Egy antik hatású mellszobor remekül mutat a nappaliban, dolgozószobában, de akár az étkezőben is

Ha valami igazán franciás dekorációs elemet keresünk otthonunkba, az antik mellszobrok replikái között is érdemes körülnéznünk. Ezek remekül mutatnak a nappaliban, dolgozószobában, de akár az étkezőben is meghökkentő és látványos lakberendezési tárgyak lehetnek.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash