A nem esztétikus otthon az új trend a lakberendezésben

2023. január 29.
Nem minimalista az otthonunk. De még csak nem is cottagecore. És a maximalizmus határát sem súrolja. Egyszerűen csak egy otthon, a maga félmegoldásaival, rendetlenségével, ahogy mi szeretjük használni. Jó, ha tudjuk: épp ez a legújabb lakásdekor-őrület a TikTokon! Tarol a nem esztétikus trend, ami a tökéletlen otthonok eredetiségét emeli ki és élteti.
Ideje véget vetni annak az őrült trendnek, ami elhiteti velünk, hogy baj, ha látszik egy lakáson, hogy laknak benne
  • Akkor is tökéletes az otthonunk, ha tökéletlen. Ezt hangsúlyozza a legújabb lakásdekorációs trend.
  • A nem esztétikus lakásdekor a hétköznapiságra és funkcióra helyezi a hangsúlyt.
  • A TikTokon több millióan mutatták már meg a saját tökéletlenségükben tökéletes otthonukat. 

A közösségi oldalak végtelen tárházát jelentik a lakásdekorációs inspirációnak. Ugyanakkor egészen lehetetlen elvárásokat teremtenek az emberben azzal kapcsolatban, hogyan kell kinéznie egy igazán szép lakásnak. Ám a valóságban – és nem egy lakberendezési oldal fotóin – ez általában nem így működik. 

Emiatt érezhetjük olyannak a TikTokon taroló legújabb, nem esztétikus lakberendezési trendet, mint egy üde szellő. Ez ugyanis pont azt hangsúlyozza, hogy a tökéletlenségek teszik személyessé és különlegessé az otthonokat.

Normális ház, normális otthon

A TikTokon futó #nonaesthetichome (azaz nem esztétikus otthon) hashtag már bőven 8 millió megtekintés felett jár és még mindig pörög. A legtöbb videó teljesen normális lakásokról készült felvétel. Lehet, hogy nem olyanok, mint amiket a Lakáskultúrában látunk, de legalább látszik, hogy emberek élnek bennük és eredetiek, személyesek. 

@thehopkinsfam1

Who else has a non-aesthetic house? Or am I the only one who doesn’t have one now days? 😅 #fyp #aesthetic #mom

♬ Cool Kids (our sped up version) – Echosmith

A nem esztétikus otthon alatt általában azt értik a felhasználók, hogy nem éppen minimalista lakás fehér vagy bézs falakkal. Össze-vissza bútorok, kevésbé divatos szőnyegek és sok-sok személyes tárgy található bennük. A lényeg az, hogy nem kell százezreket költeni ahhoz egy lakásra, hogy működő és szerethető otthon legyen belőle. Ezt akarják megmutatni a nem esztétikus lakásokról készült videók.

Miért baj, ha látszik, hogy laknak egy lakásban?!

„Ideje véget vetni annak az őrült trendnek, ami elhiteti velünk, hogy baj, ha látszik egy lakáson, hogy laknak benne” – hangsúlyozta az egyik videó készítője. A lakberendezési magazinok azt sugallják, minden olyan nyomot el kell tüntetnünk a lakásból, ami arra utal, hogy élnek ott emberek, ha trendi, szép otthont akarunk. 

Ideje véget vetni annak az őrült trendnek, ami elhiteti velünk, hogy baj, ha látszik egy lakáson, hogy laknak benne

Ideje véget vetni annak az őrült trendnek, ami elhiteti velünk, hogy baj, ha látszik egy lakáson, hogy laknak benne

Ehelyett inkább azt kellene megmutatni, milyen örömet okoz, ha funkciójának megfelelően használjuk a helyiségeket. A kis konyhában megfőzött ebédet jókedvűen fogyasztó családtól a kényelmes nappalin át a többi szobáig. „ A benne lakó emberek és a kötődés teszi otthonná a házat.”

Lázadás Marie Kondo ellen

A takarítós, rendszerezős és a lakásokat teljesen átrendezős videók évek óta népszerűek a TikTokon. Ebből a szempontból a nem esztétikus otthon videók sem kivételek. Az egész azokból a heti takarítós és rendrakós tartalmakból indult, amiket kétségkívül roppant jó nézni. (Itt mutattuk meg mi is a kedvenc ilyen videóinkat.)

@madilashane

jan. 22, 2023 🖤 #fypシ #444 #238 #foryou #nonaesthetichome #stayathomemom #breadmaking #fyp #foryoupage #romanticizeyourlife

♬ Old Man (2009 Remaster) – Neil Young

A nem esztétikus otthon lakberendezési trend egy másik TikTokon népszerű irányzatra, a cluttercore-ra vagy a maximalizmusra is reagál. Eszerint ideje végre leszámolnunk a Marie Kondo-stílusú, minimalista lakberendezéssel, és átadni a helyét az életszerűbb otthonoknak. Vetetlen ágy, zsúfolt, össze-vissza könyvespolc, napi kacatok az asztalon – amíg a közösségi oldalakon a valóság kilúgozott változatát látjuk túlnyomórészt, a nem esztétikus otthon trend végre ráébreszti az embert: nem kell mindig, mindennek tökéletesnek lennie.

Fotó: Getty Images