Mikor van farsang 2024-ben és mi az a farsang farka?

2024. január 22.
Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a farsangi időszak a karácsonyi ünnepkör végével, vízkereszttel veszi kezdetét január 6-án. De mutatjuk, mikor ér véget és miért fontos dátum a farsang farka!
Farsang 2024 időpont
  • Ne lepődjünk meg, ha úgy érezzük, éppen csak leszedtük a karácsonyfát, de az iskolában már a farsangi jelmezzel kell készülnünk!
  • 2024-ben a farsang február 14-ig tart.
  • De mi az a farsang farka és miért fontos dátum?

Ideje gondolkoznunk rajta, minek öltözik be a gyerek (vagy mi milyen jelmezt húzunk) a farsangi bálra, mert javában benne vagyunk a farsangi időszakban! Ugyan a farsang farka még kicsit odébb van, ám hamarabb eljön, mint gondolnánk!

Mutatjuk, milyen fontos időpontokat kell megjegyeznünk a 2024-es farsanggal kapcsolatban. Meddig tart és mikor ünnepeljük a farsang farkát?

Ekkor van farsang 2024-ben

Az a jó a farsangban, hogy minden évben ugyanabba a jól behatárolható időszakba esik, és legalább a kezdődátum mindig ugyanaz: vízkereszt. Ugyanis a karácsonyi ünnepkör végével, vízkereszttel veszi kezdetét a farsangi időszak, ami hamvazószerdáig tart. Ez a nagyböjt, a húsvétot megelőző 40 nap kezdete.

2024-ben a farsang tehát január 6-tal kezdődött és február 14-ig tart. Ez az évben a mulatságok, bálok időszaka. 

Ideje készíteni a gyerekek jelmezét, mert bőven benne járunk a 2024-es farsangi időszakban

Ideje készíteni a gyerekek jelmezét, mert bőven benne járunk a 2024-es farsangi időszakban

Milyen népszokások kapcsolódnak farsanghoz?

A magyar farsangi hagyományok zöme a német tradíciókban gyökerezik. Ilyenek a farsangi köszöntők, rigmusok, melyekkel a következő évi bő termést és gazdagságot akarták biztosítani. De a bálokat, jelmezes mulatságokat is az évnek ebben az időszakában tartották.

Mi a farsang farka és mikor van? 

Mondhatjuk, hogy a farsangi időszak csúcspontja a farsang farka. Ez az utolsó három napja a farsangi időszaknak – 2024-ben tehát február 12-13-14. –, amikor a legnagyobb felvonulások és bálok vannak. 

Ezekben a napokban világszerte több nagy híres karnevált tartanak a farsangi időszak megkoronázásaként:

  • velencei karnevál
  • riói karnevál
  • mohácsi busójárás

Ezek a híres események mind az úgynevezett farsang farkára esnek, ami a húshagyó keddig hátralevő három napot, az igazi karnevált jelenti. 

Fotó: Unsplash