Műveltségi kvíz: hány magyar fiú- és lánynevet ismersz fel?

2023. október 28.
Amikor már profi névadó coachot is felbérelhetünk, hogy keresse meg születendő gyermekünk számára a legmegfelelőbb keresztnevet, itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat. Vajon mennyire ismerjük jól a fiú- és lányneveket? Töltsük ki a kvízt, és kiderül, mennyire vagyunk képben a keresztnevekkel kapcsolatban!
műveltségi kvíz keresztnév
  • Vajon ismerjük olyan jól a keresztneveket, hogy belőlünk is profi névtanácsadó legyen?
  • Már a mesterséges intelligencia is megjósolta, milyen irányba indul el a keresztnevek alakulása.
  • Vajon hány keresztnévről tudjuk eldönteni a kvízben, fiúnak vagy lánynak adhatjuk Magyarországon?

Korábban írtunk már arról, hogy a mesterséges intelligencia megjósolta, milyen nevek lesznek népszerűek 2033-ra. Az AI csupán a a mai trendekből indult ki a nevekkel kapcsolatban, melyeket a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz beérkező kérelmek tükröznek. 

Egészen meglepő, ha valaki nem tud választani a már anyakönyvezhető keresztnevek garmadájából is. Valószínűleg az emberek többsége nem is tudja, fiúnak vagy lánynak adható a nevek egy része. A legújabb kvízünkből kiderül, hány magyar keresztnevet ismerünk a tízből!

A legrégebbi magyar keresztnevek

Nagyon keveset találunk meg ma már az eredeti magyar keresztnevekből a mai nevek között. Ezek sem az Árpád-kor óta vannak jelen az adható nevek között, hanem a 18-19. században vagy még később újították fel és kezdték el adni a gyerekeknek ismét. (Mennyire ismerjük a híres emberek nevének helyesírását? Töltsük ki a műveltségi kvízt és kiderül!)

A mai magyar keresztnévkincs legrégebbi nevei például a Fodor (jelentése: göndör hajú), Tarcsa (kopaszka), Fehéra (Világos hajú vagy bőrű), Pirit (piros), Apor (apácska), Előd (elsőszülött), vagy éppen a Zente (jámbor, vallásos).

Újra divatosak a régies nevek

A keresztnévtrendek között megfigyelhető, hogy a régi, klasszikus nevek egyre divatosabbak. Ebben szerepet játszhat az is a szakemberek szerint, hogy a kihalófélben lévő nevek választásától a szülők azt remélik, hogy olyan ritka nevet sikerül adniuk a gyereküknek, amivel nem találkoznak az óvodában. Mára ugyanis a Zoékból lett annyi, mint egy generációval ezelőtt a Zsófiából volt. 

Lányoknál a Júlia, Dorottya és Csilla népszerűsége növekszik majd a közeljövőben. Fiúknál már látható, hogy a Vince még népszerűbbé válik, emellett az Ábrahám és Edvin lesz még kedvelt a szülők körében.

Töltsük ki a kvízt és kiderül, hány keresztnevet ismerünk!

A legújabb műveltségi kvízünkből kiderül, vajon mennyire vagyunk tisztában a magyar keresztnevekkel. Felismerjük, hogy fiú- vagy lánynévről van szó? Ha már kitöltöttük a helyesírási kvízt, itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a keresztnévkvízzel is!

Fiú- vagy lánynév? Hányat találsz el?

Fiú lány név kvíz

Ha azt gondoljuk, hogy könnyű eldönteni egy névről, fiúknak vagy lányoknak adható, nagyot tévedünk! Töltsd ki a kvízt és kiderül, vajon hányat találsz el!

Fotó: Unsplash