Ezek lesznek 2024 legnagyobb gyereknévtrendjei

2023. december 31.
A babanevek divatja 2024-ben még inkább afelé mutat, hogy egyáltalán nem magáról a névről szól már az egész, hanem a névadóról, vagyis a szülőkről. Mutatjuk, a szakértő szerint várhatóan milyen fiú- és lánynevek lesznek népszerűek 2024-ben.
Gyereknév trend 2024
  • A névadók – vagyis a szülők – egyre inkább önkifejezési eszközként használják a gyerekük nevét.
  • A szülők a névválasztással üzenni akarnak. 
  • 2024-ben a tökéletes keresztnévvel szemben a fő elvárása a szülőknek az, hogy ritka legyen, divathullám előtt járjon, személyes jelentőséggel bírjon és kifejezze a személyiséget.

2024-ben a névválasztással egyre erőteljesebben akarják a szülők kifejezni a saját értékrendjüket, ízlésüket és persze saját identitásukat. „A névválasztással a szülők üzenetet akarnak küldeni – mondta Pamela Redmond, a Namebarry szakértője, névválasztási tanácsadó. – A tökéletes gyereknév 2024-ben a divathullám előtt jár, személyes jelentősége van és kifejezi, meghatározza a személyiséget.”

Mutatjuk, 2024-ben milyen trendek uralják majd a névválasztást, és a különböző típusú nevek között mely fiú- és lánynevek lehetnek igazán népszerűek.

1. Lányos nevek fiúknak

Az elmúlt évtizedekben a szülők próbáltak minél erőt sugárzóbb nevet adni a lányoknak. A kifejezetten lányos neveket fiúk esetében igyekeztek kerülni, nehogy gyengének bélyegezzék gyermeküket.

Egészen 2024-ig. A névválasztási trendek egyre erősebben azt mutatják, hogy a szülők uniszex, vagy éppen kifejezetten lányos neveket keresnek a fiuknak. Mutatjuk, mely feminin fiúnevek lehetnek népszerűek 2024-ben:

  1. Abelárd
  2. Balla
  3. Filemon
  4. Johanán
  5. Tenger
  6. Pió
  7. Kármán
  8. Ilián
  9. Jácint
  10. Zafír

2. Feminin feminista nevek

A Barbie-film teljesen új megvilágításba helyezte a feminizmust és ezzel a gyereknévválasztást is 2024-re. Az egy dolog, hogy egyre több gyereket neveznek el a film megjelenése óta Barbarának, de kevésbé direkt hatása is volt Greta Gerwig filmjének.

A feminizmust nőiessé tette, a nőiességet feministává. Az új feminista gyereknevek egészen máshogy nőiesek. Népszerűek lesznek 2024-ben a történelem vagy éppen a popkultúra erős nőit idéző nevek, ami önállóságot és erőt sugall.

  1. Altea
  2. Árven
  3. Blanka
  4. Kolett
  5. Matilda
  6. Kleó
  7. Dorottya
  8. Eleonóra
  9. Kiara
  10. Teodóra

3. Felnőttes fiú- és lánynevek 

A névválasztás 2024-ben egyre inkább a szülők önkifejezési eszköze lesz

A névválasztás 2024-ben egyre inkább a szülők önkifejezési eszköze lesz

A közösségi oldalakon kezdett terjedni az a trend 2023-ban, ami azt hangsúlyozta, hogy nem egy gyereknek adunk nevet, hanem egy felnőttnek. Ezzel azokat a szülőket kritizálták, akik ugyan cuki nevet adtak a gyereküknek – általában a becézett alakú keresztnevekre gondoltak itt a posztolók –, amik azonban már lehet, hogy felnőttként, komoly beosztásban nem tűnnek majd annyira aranyosnak.

A gyerekes és szokatlan keresztnevek ugyan 2024-ben is velünk maradnak, ám egyre erősebb az a trend, hogy a szülők felnőttes nevet adjanak a gyereküknek. Mutatjuk a 10 legnépszerűbb fiú- és lánynevet a témában.

Felnőttes fiúnevek, amik népszerűek lesznek 2024-ben:

  1. Alfréd
  2. Artúr
  3. Roland
  4. Demeter
  5. Richárd
  6. Donát
  7. Henrik
  8. Lázár
  9. Leó
  10. Lajos

Felnőttes lánynevek, amik népszerűek lesznek 2024-ben:

  1. Ágnes
  2. Antónia
  3. Karola
  4. Szilvia
  5. Rita
  6. Flóra
  7. Georgina
  8. Helén
  9. Marianna
  10. Márta

4. Természeti jelenségekkel kapcsolatos nevek lesznek népszerűek 2024-ben

A levegővel, természettel, környezetünkkel kapcsolatos nevek hihetetlenül népszerűek lesznek 2024-ben. Minden olyan keresztnév, ami a időjárással, növényekkel és égbolttal kapcsolatos, soha nem látott népszerűségnek örvendhet a szülők körében.

Természeti jelenségekkel kapcsolatos  fiúnevek, amik népszerűek lesznek 2024-ben:

  1. Azur
  2. Bérc
  3. Csombor
  4. Ében
  5. Erdő
  6. Farkas
  7. Holló
  8. Ipoly
  9. Sas
  10. Szilárd

Természeti jelenségekkel kapcsolatos lánynevek, amik népszerűek lesznek 2024-ben:

  1. Bíbor
  2. Ánizs
  3. Eper
  4. Gyopár
  5. Harmat
  6. Napsugár
  7. Orchidea
  8. Őzike
  9. Pálma
  10. Száva

Forrás: Nameberry, fotó: Unsplash