Kvíz: mennyire ismered jól a fiú- és lányneveket?

2023. május 01.
Egészen meglepő neveket engedélyez időnként a Magyar Tudományos Akadémia bizottsága, amik mellett viszont felmerül időnként a kérdés, vajon mások miért nem kaptak szabad utat? Töltsd ki a kvízünket, és kiderül, mennyire ismered jól a magyar fiú- és lányneveket!
Kvíz: mennyire ismered jól a fiú- és lányneveket?
  • 2023-ban a Kolbász nevet elkaszálta a Magyar Tudományos Akadémia neveket engedélyező bizottsága, de egy sor fura nevet engedélyezett.
  • Mit gondolsz, hányat találsz el a kvízben a fiú- és lánynevek közül?
  • Gyerekvállalás és névválasztás előtt állóknak különösen izgalmas lehet kitölteni.

Szórakoztató, mégis komoly dilemma, milyen nevet válasszunk a gyerekünknek. Az gondolnánk, hogy csak az újhullámos nevek között vannak egészen elvetemültek. Pedig a régi keresztnevek között is szép számmal találunk olyat, amiről alig hisszük el, hogy tényleg adhatnánk a gyerekünknek.

Hogyan dönt a Nyelvtudományi Kutatóintézet a nevekről?

Dr. Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa azt mondta a 24.hu kérdésére, hogy a névkérelmezés jogszabályai nem változtak az elmúlt években és a honlapjukon található alapelveik sem módosultak. 

Sok olyan kérelem érkezik viszont, melyekben semmiféle adatot nem találnak a kért névvel kapcsolatban a szakemberek. Ilyenkor külső szakértőkhöz fordulnak, illetve további adatokat kértek a kérelmezőtől is.

Hány nevet találunk el a kvízben?

Kolbásznak tehát továbbra sem nevezhetjük a gyerekünket, de vajon a többiről tudjuk, anyakönyveztethetjük-e ezzel a névvel a lányunkat vagy a fiunkat?

Fiú- vagy lánynév? Hányat találsz el?

Fiú lány név kvíz

Ha azt gondoljuk, hogy könnyű eldönteni egy névről, fiúknak vagy lányoknak adható, nagyot tévedünk! Töltsd ki a kvízt és kiderül, vajon hányat találsz el!

Fotó: Unsplash