Kivételes az észjárásod, ha rájössz, hogy vajon hány szám van a képen

2024. február 23.
Az optikai illúziók esetében könnyen azt hihetjük, hogy pusztán egy egyszerű feladványról van szó, azonban olykor egészen komoly kihívást is jelenthet. Ezúttal azt kell megfejtenünk, hogy vajon hány szám van a fotón.

A zavarba ejtő optikai illúzió határozottan próbára teszi az ember agyát, nem könnyű megtalálni mind a kilenc számot a képen. Az első néhány szám azonnal nyilvánvaló, ám a többit már korántsem ilyen könnyű meglátni. Pedig akinek igazán jól dolgozik az agya, 6 másodperc alatt képes megtalálni mind a 9 elrejtett számot.

Hány számot látsz a képen? 

A képillúzión 9 számot rejtettek el. 6 ebből azonnal szembeötlő: a 6, 8, 9, 5, 3 és az 1 azonnal kirajzolódik, amint a képre nézünk. De a maradék már jobban feladja a leckét.

Te hány számot látsz a képen?

Te hány számot látsz a képen?

Ha alaposabban megvizsgáltad a részleteket, de még mindig nem találtad meg az összes számot, akkor mutatjuk a megoldást! 

.

.

.

.

.

.

.

Te hány számot látsz a képen?

Te hány számot látsz a képen?

Hogy működik az illúzió?

Ez a kép az úgynevezett szó szerinti optikai csalódások csoportjába tartozik. Ezek úgy működnek, hogy több kisebb képet raknak össze, ami kiad egy nagyot. Ebben a konkrét esetben a számokat gyúrták össze egy nagy képpé. 

„A literális illúziók önmagukért valók. Nincs különösebb célja az ilyen típusú optikai csalódásoknak, nem használhatók szellemi vagy pszichológiai célokra – áll a New York-i Illúzió Múzeum magyarázatában. – A legismertebb szó szerinti illúziók művészeti alkotások. Sokat közülük nem is azért alkottak, hogy bármilyen illúziót hozzanak létre.”

Nagyon jó hatással vannak az agyra

Az optikai illúziókon való gondolkodás fejleszti a figyelmi és koncentrációs képességeket. A látott eltéréseket és megtévesztéseket felismerni és megérteni képes agy rugalmasabb és hatékonyabb lehet az észlelés és értelmezés terén is. Ez serkentheti a kreativitást és a problémamegoldó képességeket, mivel az agy alternatív megközelítéseket keres a szokatlan képek vagy alakzatok értelmezéséhez.

Forrás: Brightside