Optikai illúzió: megtalálod mind a 9 eltűnő pontot?

2023. május 10.
Csak úgy káprázik a szemünk, ha ránézünk arra az optikai illúzióra, melyen olyan pontokat kell megtalálnunk, amik eltűnnek a szemünk elől. A feladat szinte lehetetlennek tűnik, de a megoldás könnyebb, mint gondolnánk.
  • Minél tovább nézzük az optikai illúziót, annál nehezebb megtalálnunk rajta a keresett pontokat.
  • Minden pislogásnál máshol tűnnek fel a sötét pontok.
  • Az optikai illúzió megoldása azért nehéz, mert az embernek nem túl jó a periferikus látása.

A szemkápráztató optikai illúziók kifejezetten bosszantóak lehetnek. Nem könnyű meglátni bennük a képeket, vagy éppen hihetetlen dolgokat hitetnek el az agyunkkal. Ezúttal is igaz, hogy nem szabad mindent elhinni a szemünknek. 

Megtalálod a 9 eltűnő pontot az optikai illúzión?

Megtalálod a 9 eltűnő pontot az optikai illúzión?

Már három vagy négy pillantás után is nehéz megtalálnunk a keresett pontokat azon az optikai illúzión, melyen kék vonalak keresztezik egymást. Előre eláruljuk: lehetetlen mind a kilenc pontot egyszerre, egy időben látni. Ha pislogás nélkül nézzük, meglátunk bizonyos helyeken sötét foltokat, viszont amint egyet pislantunk, ezek máshol tűnnek fel.

Miért nem látjuk meg a sötét foltokat az optikai illúzión?

A Jackpotjoy nevű cég készítette a kék vonalakból álló optikai illúziót, melyen kilenc sötét foltot kell meglátnunk. Azért lehetetlen ez egyszerre, mert az embernek túl gyenge a periférikus látása ehhez. 

Az optikai illúzió tetején, közepén és alján is futnak vonalak, mindegyiken három sötétkék pötty helyezkedik el. Ha a középsőn lévő egyik pontot nézzük, akkor csak a vele párhuzamosan futó köröket látjuk ugyanabban a vonalban, míg a felette és alatta lévő vonalak elhalványulnak a látómezőnkben.

Akinek a periférikus látása kifejezetten rossz, csak egy vagy két pontot képes egyszerre látni. 

Hogyan találhatjuk meg a lehető legtöbb sötét pöttyöt az optikai illúzión?

Ha gyorsan pillantunk rá az optikai illúzióra és ide-oda cirkál a tekintetünk, a pontok a másodperc törtrésze alatt eltűnnek és újra felbukkannak. Minden egyes alkalommal, amikor változtatunk a nézőpontunkon, az agyunk készít magának egy statikus képet az adott állapotról. 

Az agyunk nem képes az egész képet egyszerre és teljes egészében befogadni, így azzal tölti ki a hiányzó adatokat, ami már az emlékezetünkben van hasonló mintázatokról. Ezért tűnhetnek fel pöttyök ott is, ahol valójában nincsenek, ezért működik az optikai illúzió.

Ezt az optikai illúziót kifejezetten azért alkották, hogy becsapja a szemünket. Más hasonló képeknél azonban lehet olyan feladatunk, hogy meg kell látnunk valamit az optikai illúzió mögött, mint például annál a rejtett képes feladványnál, ahol a világ legnehezebb optikai illúziójában kell meglátnunk egy képet.

Fotó: Jackpotjoy