Tavaszi óraállítás 2024: talán tényleg ez az utolsó!

2024. március 16.
Bár már évek óta szó van róla, hogy eltörlik az óraállítást, de 2024 tavaszán még mindig egy órával előre állítjuk majd az óránkat hajnalban. Mutatjuk, mikor lesz pontosan a tavaszi óraállítás 2024-ben!
Tavaszi óraállítás 2024
  • A tavaszi óraállítás 2024-ben húsvétvasárnapra, március 31-re esik.
  • Nem ugyanakkor van a tavaszi óraállítás, mint a tavaszi napéjegyenlőség.
  • Mikor törlik el végre az óraállítást?

Valószínűleg többen vannak, akik a tavaszi óraállítást sínylik meg jobban. Hiszen nem elég, hogy egy órával kevesebbet aludhatunk, de a nyári időszámítás valójában nem a cirkadián ritmusunknak megfelelő napirend. Ez kihat az egész életünkre, az alvástól a szexuális életünkig.

Többször felmerült már, hogy eltörlik végre az óraállítást, legutóbb a covid-járvány miatt csúsztatták el a bevezetését. Ezért még mindig állítunk órát 2024 márciusában is. De mikor lesz 2024-ben a tavaszi óraállítás? És mikor törlik el végre végleg?

A nyári időszámítás a tavaszi óraállítással kezdődik

Tévhit, hogy az óraállítás összefügg a tavaszi napéjegyenlőséggel. A nyári időszámítás kezdete minden évben a tavaszi óraállítás, ami március utolsó hétvégéjén történik. Ennek megfelelően a tavaszi óraállítás 2024-ben így zajlik:

  • Tavaszi óraállítás 2024-ben, a nyári időszámítás kezdete: 2024. március 31. (húsvétvasárnap)
  • Őszi óraállítás 2024-ben, a nyári időszámítás vége: 2024. október 27.

A tavaszi óraállítás idején hajnali 2-kor 3-ra állítjuk előre az órát, így veszítünk hatvan percet az éjszakánkból. 

Milyen hatással lehet ránk a tavaszi óraállítás?

A Semmelweis Egyetem kutatói által összeállított vizsgálatból is kiderül, hogy hosszú és rövid távon is számos káros hatása van a tavaszi óraállításnak a szervezetünkre.

1. A tavaszi óraállítás hosszú távú hatásai

A tavaszi óraállítás úgynevezett szociális jetlaget okoz. Ez azt jelenti, hogy nem esik egybe az az időpont, ami a tényleges idő, és amikor magunktól felébrednénk. Ez a kutatások szerint jelentősen növeli a civilizációs betegségek, például az elhízás esélyét.

2. A tavaszi óraállítás rövid távú hatásai

A tavaszi óraállítás teljesen tönkreteszi az ember bioritmusát

A tavaszi óraállítás teljesen tönkreteszi az ember bioritmusát

Az orvosok – különösen a sürgősségi osztályokon dolgozók – azonnal megérzik a tavaszi óraállítás hatásait. Ugyanis a cirkadián egyensúly felborulása az óraállítás miatt jelentősen növeli a szívbetegségek, szívhalál kockázatát. 

A statisztikák szerint sokkal több stroke-os és szívinfarktusos eset történik a tavaszi óraállítás idején. Ezért is figyelmeztetnek a szakemberek mindenkit arra, hogy ne örüljünk a hosszabb nappaloknak, mert nem a nyári időszámítás az, ami az ember természetes bioritmusának megfelelő állapot.

Mikor törlik el az óraállítást?

Hosszú ideje napirenden van a tavaszi óraállítás eltörlése és az egyetlen időszámításra – a télire – való átállás, amit sokan üdvözölnének is végre. Az Európai Parlament 2021-ben határozott arról, hogy megszüntetik az óraállítást. Magyarországon 2024-ben lesz az utolsó tavaszi óraállítás. Miután visszaállunk októberben a téli időszámításra, többször nem állítjuk március utolsó hétvégéjén előre az órát.

Fotó: Unsplash