Ezek a táplálékkiegészítők segíthetnek átvészelni az óraállítást

2023. március 24.
A tavaszi óraállítás mindig nagyon megviseli az embert. Az orvosok tanácsaival és javaslataival enyhíthetünk a kellemetlen közérzeten és könnyebben átvészelhetjük az alvás körüli katasztrófahelyzetet.
Ezek a táplálékkiegészítők segíthetnek átvészelni az óraállítást
  • Nem szabad túlzásba vinni a táplálékkiegészítőket sem, ám a melatonin és a magnézium segíthetnek, hogy könnyebben átvészeljük a tavaszi óraállítást. 
  • A legjobb azonban, ha korán lefekszünk és a lehető legkevesebb koffeint és alkoholt fogyasztjuk az óraállítás napján. 
  • Az is hasznos, ha már pár nappal korábban elkezdünk felkészülni a megváltozott napirendre.

A tavaszi óraállítás mindenkinek megviseli a szervezetét, még jobban, mint az őszi. Sokan a táplálékkiegészítőkkel próbálják enyhíteni a megzavart cirkadián ritmus miatti rossz közérzetüket. A statisztikák szerint az elmúlt évtizedben megduplázódott a melatonin táplálékkiegkészítőt használók száma, a TikTok-on pedig a magnéziumra pörögtek rá az emberek. 

„Fontos leszögezni, hogy sem a magnéziumra, sem a melatoninra nincs szükség, hogy a tavaszi óraállítás hatásait kivédjük – jelentette ki Dr. Raj Dasgupta alvásszakértő-belgyógyász és Dr. Joshua Barzilai, az Indianai Orvostudományi Egyetem Alváskutató Intézetének orvosigazgatója egyaránt.

Általánosságban mindkét orvos amellett van, hogy feküdjünk le 15-20 perccel korábban a szokásosnál az óraállítást megelőző napokban. Ez sokkal egészségesebb – és olcsóbb – módszer, mint gyógyszereket és táplálékkiegészítőket beszedni az alvásritmusunk felborulása miatt.

Tényleg tönkreteheti az alvást a tavaszi óraállítás

2023-ban március 26-ról 27-re virradó éjszaka állítjuk előre egy órával az időt. Bár nem tűnik túl drámainak egy órával kevesebbet aludni, a tavaszi óraállítás valóban összezavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ami rányomja bélyegét a közérzetünkre és koncentrációs képességünkre. A korábbi évek kutatásai szerint megnő a balesetek, stroke-os esetek, szívrohamok száma az óraállítást követő napokban. Nem véletlen, hogy olyan sok orvos lobbizik azért régóta, hogy végre eltöröljék az óraállítást

„Mindenkinek óvatosnak kell lennie az átmeneti időben – mondta Dr. Dasgupta. – A legfontosabb a felkészülés.” Az orvosok azt javasolják, feküdjünk le 15-20 perccel korábban már az óraállítást megelőző két-három napban is. Ezzel csökkenthetjük a legjobban az alvásritmusunk felborulását. „Ne fogyasszunk koffeint és alkoholt az óraállítás napján, és mozogjunk eleget” – tette hozzá a szakember. A gyerekeket vigyük a szabadba, ha az időjárás engedi, alaposan fárasszuk ki őket, hogy minél korábban elaludjanak aznap.

Ha nem elég az életmód, a melatonin segíthet az óraállítás ellen

Ha úgy érezzük, az életmódbeli óvintézkedések ellenére (vagy mellett) is szükségünk van táplálékkiegészítőre, hogy túléljük az óraállítást, a melatonin lehet az, ami segít. Ez hozzájárulhat a jobb alváshoz, mivel a szervezet természetes cirkadián ritmust szabályozó rendszerét támogatja. 

A melatonin segíthet, hogy jobban aludjunk a tavaszi óraállításkor

A melatonin segíthet, hogy jobban aludjunk a tavaszi óraállításkor

A melatonin hormont a szervezetünk is kiválasztja. „A nap folyamán termelődik a szervezetünkben, majd éjszaka árasztja el vele a szervezetünket az agyunk tobozmirigynek nevezett része, így segítve az alvást” – magyarázta Dr. Barzilai. 

Mivel ez a hormon hozzájárul a belső óránk beállításához, ha 30 perccel lefekvés előtt veszünk be melatoninkészítményt, javíthatja az alvásminőséget. Ugyanakkor nem szabad túladagolnunk a melatoninkészítményeket. Felnőtteknél ugyan alapvetően ártalmatlan (a legdurvább mellékhatása a részegséghez hasonló érzet lehet), ám nem lesz erősebb a hatása attól, hogy többet veszünk be belőle. „Felnőtteknél 3 milligramm az ajánlott dózis. Szükségtelen ennél többet szedni, különösen egy óraállítás miatt” – mondta az alvásszakértő.

A magnézium is segítheti az alvást, de nem egy óraállításnál

A melatonin mellett a magnézium a másik olyan hatóanyag, ami hozzájárulhat a jó alváshoz. A magnézium segít az izmok ellazításában. „Blokkolja a kalciumot a szervezetben, ami az izomgörcsöket kiváltaná – magyarázta Dr. Dasgupta. Így ellazultabban tudunk aludni, javulhat az alvás minősége.” Több kisebb tanulmány bizonyította, hogy a magnézium csökkenti a szorongást is, ami a másik nagy ellensége az éjszakai pihenésnek. 

Az óraállítás mellékhatásainak kivédésére viszont nem biztos, hogy a magnézium táplálékkiegészítő a leghatásosabb megoldás. A szakember szerint a magnéziumot egyébként is elsősorban a táplálékból lenne célszerű fedeznie az embernek, nem táplálékkiegészítőkből. Ahhoz, hogy a hatását kifejtse, a magnéziumot hosszabb távon kell szedni, így attól, hogy az óraállítás napján beveszünk belőle, nem lesz semmilyen eredménye a közérzetünkre és az éjszakai nyugalmunkra. 

A magnézium túladagolásának ráadásul vannak mellékhatásai is. A leggyakoribb a hasmenés és az emésztési problémák. De a magnézium akár mérgezést is okozhat, ami alacsony vérnyomással, letargiával, depresszióval, zavartsággal jár. Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos krónikus betegségre szedett gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a magnéziummal és melatoninnal is, így a táplálékkiegészítők csökkenthetik a gyógyszereink hatását. 

A tavaszi óraállítás utáni napokat tehát jobb a természetes módszerekkel átvészelni és időben lefeküdni aludni.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash