Te melyik alvó vagy a négy típus közül? Találd meg, és fordítsd a javadra!

2021. június 02.
A cirkadián ritmusnak sokkal fontosabb szerepe van csupán az alvás szabályozásánál. A produktivitás coach elmélete szerint négy típusba sorolhatók az emberek az alvás mintázata szerint. Fontos, hogy megtaláljuk a sajátunkat, hogy a munkában fordíthassuk a javunkra.

A belső óránk jelez, ha itt az ideje lefeküdni, de befolyásolja a memória működését, a koncentrációs képességet és azt is a nap folyamán, mennyire vagyunk társasági lények. Szabályozza a testhőmérsékletünket, hormonszintünket a nap 24 órájában, így ha megismerjük a saját típusunkat és e köré szervezzük a napunkat, sokkal hatékonyabbak lehetünk.

alvas-tipus-produktivitas

Mackenzie Sweeney produktivitás coach abban segít az embereknek, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki a belső ciklusukból, hogy a lehető legenergikusabbak legyenek. Sweeney hét évvel ezelőtt szenvedett egy balesetben traumás agysérülést, ezután kezdte el tanulmányozni a produktivitás és az idegrendszer összefüggéseit. A tudományos kutatások alapján megalkotta a cirkadián ritmus négy kronotípusának elméletét, mely szerint minden típusnak megvan a saját időszaka a nap folyamán, amikor elmélyülhet a munkában, kommunikációban és kreatív gondolkodásban. „Azért fontos, hogy megtaláljuk, mi melyik típusba tartozunk, mert így olyan időbeosztást hozhatunk létre, mely a legjobban kiaknázza a saját belső ritmusunkat” – mondta Sweeney. Míg a legtöbben azt válaszolnánk, hogy vannak a pacsirták és az éjjeli baglyok, Sweeney négy különböző kategóriát határozott meg: az oroszlánt, a medvét, a delfint és a farkast.

Az oroszlánok a korán kelők

Sweeney kutatásai szerint az emberek 15-20 százaléka tartozik az oroszlán kronotípusba. Ők azok, akik már 5:30-kor vagy hatkor csillogó szemmel kelnek, ébresztőre sincs szükségük. Ez a stresszhormonnak, a kortizolnak köszönhető, melynek az első kiugró értéke reggel figyelhető meg a szervezetben. Az oroszlán típusú embereknek a coach szerint az a legjobb, ha rögtön ébredés után megszervezik a napjukat, csak utána térnek rá a reggeli rutinra. 

Az oroszlán nyolc és tíz között már tettre készek, remekül helyt állnak a megbeszélésen, míg más típusok még akkor nyitogatják a szemüket. A legtöbb ember azután képes a leginkább a másokkal való kommunikációra, mikor már túl van a kortizol tetőzésén, evett valamit, ami kiváltja a szerotonin és dopamin, az örömhormonok termelődését. 

Sweeny azt javasolja az oroszlánoknak, hogy tíz után mélyüljenek el a munkában, a kreatív ötletelést pedig halasszák délután egy és három közé. Négy után az ebbe a típusba tartozók tulajdonképpen már nem túl produktívak, míg másoknak csak ilyenkor kezdődik a nap igazán.

A medvék a Napot követik

A leggyakoribb kronotípus a medve, az emberek fele ide tartozik. Az oroszlánnal ellentétben a medvéknek kell egy-másfél óra, hogy észhez térjenek reggel és átlássák a napjukat. Ha fel tudnak ébredni fél nyolckor, kilenc körül már van rá esély, hogy neki lássanak a tervezésnek. A kortizolszintjük tíz és dél között ér a csúcsra, akár a Nap, így ilyenkor tudnak a legjobban koncentrálni. 

A medve típusúak számára a legfontosabb, hogy délután kettő-három között tartsanak egy kis szünetet. Kapcsolják ki a számítógépet, álljanak fel az asztaltól, mert ha nem teszik, a nap további részében küzdenek majd az energiahiánnyal.

A kommunikációra a délután 3 és 5 közötti órák a legjobbak, ilyenkorra szervezzék a megbeszéléseket. A kreativitásuk csak vacsora után ér a csúcsra, így Sweeney azt javasolja a medve típusúaknak, hogy maradjanak ébren tízig, hogy kiaknázhassák a nyolc és tíz közötti időt. 

A delfinek hormonciklusa teljesen fordított

Más kronotípusokkal összehasonlítva a delfinek cirkadián ritmusa teljesen ellentétes. Míg a legtöbb típusnál a kortizolszint reggel a legmagasabb, az emberek 10-15 százalékánál, akik a delfinek csoportjába tartoznak, a kiugrás este tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy a legkreatívabb napszak számukra a reggel, a legproduktívabb, elmélyült munkára alkalmas időszak pedig a délután négy és hat közötti. Amikor mindenki más már kifújja a gőzt.

Ami sajnálatos ebben a delfin típusúak számára, hogy nehezen tudnak elaludni este, és sokan már szoronganak a gondolattól, hogy letegyék a fejüket a párnára. Sweeney azt javasolja számukra, hogy este, lefekvés előtt már ne használják a mobiltelefont és más elektromos készüléket, legyenek egyedül kicsit tíz körül már, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék ezt a szorongást. 

A farkasok éjszaka élnek

A farkas típusú embereknek is kell másfél óra reggel, mire teljesen felébrednek, ám a medvével ellentétben az elmélyült munkára alkalmas idő a nap folyamán később jön el számukra. A farkasok elég álmosak ahhoz reggel, hogy képtelenek legyenek az összetett gondolkodásra. 9 és 11 között jön el az az idő, amikor már nagyobb eséllyel állnak elő ötletmorzsákkal. Délután kettő és négy között aztán belevetik magukat a munkába. A megbeszéléseket érdemes a délután fél négy és öt közötti idősávra tenniük, ilyenkor a legalkalmasabbak a kommunikációra. 

A farkasok kronotípusába tartozó embereknek – az emberiség 15 százaléka – van egy második, sokkal kreatívabb, elmélyült munkára alkalmas időszaka a nap folyamán, általában este 8 és 11 között. Mivel nincs még egy típus, aki hasonlóan működne, Sweeney szerint nyugodtan tekinthetnek erre úgy a farkas típusú emberek mint a szupererejükre.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!