Ezért nem akarhatjuk, hogy mindig nyári időszámítás legyen

2022. március 27.
A belső óránk a Naphoz kapcsolódik. Ha az óraállítást úgy töröljük el, hogy a nyári időszámítást tesszük állandóvá, sokkal több kárt okoz az egészségünknek az alváskutatók és tudósok szerint, mintha tavasszal és ősszel állítgatnunk kellene az órát.

Bár Európában elnapolták a tavaszi és őszi óraállítás megszüntetését, így most még előre kell tekernünk az óráinkat és meg kell küzdenünk az óraállítás kényelmetlenségeivel, de Amerikában már átálltak a nyári időszámítás állandósítására. A tudósok évek óta hangoztatják, milyen káros az egy-egy órás ide-oda állítgatás, rengeteg negatív hatása van az egészségünkre, megnöveli a szívroham és stroke kockázatát. A legtöbb ember azt szeretné, ha – ahogy most Amerikában is tették – a nyári időszámítás lenne az állandó, az alváskutatók szerint azonban ez még rosszabb, mint az óra évente kétszeri átállítása.

„A belső óránk sokkal közelebb áll a téli időszámítás napi ciklusához – jelentette ki dr. Muhammad Adeel Rishi, az Indiana Egyetem pulmunológusa és alvásszakértője. – Ha a nyári időszámítás lesz az állandó, a belső óránk ettől nem változik meg, viszont a természetes rend és a Nap helyett egy társadalmilag meghatározott órát kell követnie. Olyan, mintha folyamatosan jet lag állapotban lennénk.”

oraallitas-nyari-idoszamitas

„Három választás van az óraállítással kapcsolatban: az állandó nyári, állandó téli időszámítás vagy az óra állítgatása évente kétszer. Ezek közül az állandó nyári időszámítás a legrosszabb verzió” – vallja dr. Phyllis Zee, a Northwestern Egyetem Orvostudományi Karának neurológia professzora, az egyetem Cirkadián és Alvástudományi Központjának igazgatója.

Várjuk vagy sem?

Sokan alig várják, hogy az órát előre állítsuk egy órával. Persze, vesztünk egy óra alvást, de cserébe tavasszal és nyáron hosszabbak az esték, ami remek a társasági életnek és sok vállalkozásnak. Ha azonban ez az állandó, a szervezetünk folyamatosan egy órányi deficittel küzd. Rövid távú hatásai is vannak: több az autóbaleset, a szívroham és stroke, gyakoribbak az orvosi műhibák. A tudósok szerint a cirkadián ritmus krónikus egyórás hiánya megnöveli az anyagcserezavarok és szív- és érrendszeri betegségek, sőt, a rák kockázatát is azokon a helyeken, ahol később kel a Nap.

Minden egyes sejtünknek megvan a maga belső cirkadián órája, ami a hormonháztartásunktól a vérnyomásig befolyásol mindent a szervezetünkben. „Napról napra a rossz időpontban enni, rossz időpontban sportolni, rosszkor aludni összeadódik, és hosszú távú hatásai lesznek” – figyelmeztetett dr. Erin Flynn-Evans alváskutató, hozzátéve, hogy a nyári időszámítás miatt az iskolásoknak a téli reggeleken még sötétben kell elindulnia otthonról. 

Különösen a tinédzserek számára lehet káros, ha a nyári időszámítás a folytonos. Sokkal fáradtabbak lesznek, nehezebben kelnek reggel, és a korai iskolakezdés miatti megzavart természetes ritmusukat csak tovább rontja a nyári időszámítás. „Szükségünk van reggel a napfényre, hogy a cirkadián ritmus felébressze a testet, este pedig a sötétre, hogy el tudjunk aludni – mutatott rá dr. Zee. – Ha este sokáig van világos, az megnöveli a diabétesz és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét is.”

Forrás: Wall Street Journal Fotó: Getty Images

Olvass tovább!