Kollagén: tényleg van értelme?

2024. április 12.
Egyesek szerint a kollagén a 21. század C-vitaminja, mások szerint viszont csak egy újabb trend, melynek semmi valóságalapja. De vajon mi az igazság a kollagénnel kapcsolatban? Megkérdeztük a szakértőt.

Mára szinte minden gyártó rendelkezik legalább egy kollagéntartalmú termékkel, legyen szó kozmetikumokról vagy táplálékkiegészítőkről. Jóformán nem tudunk úgy végignézni egy online videót, hogy közben ne jelenne meg egy reklám, ami fennhangon hirdeti a kollagén szépítő hatását. De vajon mennyi igaz a kollagénnel kapcsolatos PR-anyagokból? Az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak a kollagénnel kapcsolatban: valóban segít fenntartani a bőr hidratáltságát és csökkenti a ráncokat? A kollagén tényleg egy csodaszer, ahogy sokan hirdetik, vagy csupán egy újabb divattrend? Hogy megtudjuk a választ, Petr Loskottal, a GymBeam táplálkozástudományi szakértőjével beszélgettünk.

A kollagén természetes szerepe

A szakértők szerint a kollagén bevitelének legfőbb előnye, hogy a szervezet képes hasznosítani azt a szövetekben, például a bőrben lejátszódó kollagénszintézis támogatására. Ennek következtében fokozódik a bőr optimális szilárdsága, rugalmassága és hidratáltsága, végső soron ez csökkentheti a ráncok kialakulását. „A kutatások eredményei és a folyamatosan monitorozott felhasználói tapasztalatok azt mutatják, hogy rendszeres napi fogyasztás mellett az első eredmények általában negyedéven belül jelentkeznek. A kollagéntermelést azonban nemcsak a kollagénpótlás befolyásolja, hanem más tápanyagok, például C-vitamin, retinol, cink, réz vagy egyes B-vitaminok, mint biotin bevitele is. Ezért a legjobb eredmény elérése érdekében érdemes ezekre is koncentrálni – főként a változatos és kiegyensúlyozott étrend kialakításával, valamint a fenti nyomelemeket tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásával” – magyarázza a táplálkozástudományi szakértő, aki hangsúlyozza, hogy önmagában a kollagénfogyasztás nem hoz változást, az eredmény érdekében szükség van a C- és B-vitamin-bevitelre. Vagyis a szervezetünk természetes kollagéntermelését segíthetjük, ha a rendszeres vitaminpótlással együtt kollagént is fogyasztunk. Miért van szükség a fokozott kollagénbevitelre? Pontosan azért, mert ez a fehérjeforrás felel a bőr állapotának megőrzéséért, valamint a csontok bizonyos mértékű rugalmasságáért. A kérdés már csak az, hogy valóban szükség van a kollagénkészítményekre a cél érdekében? Milyen egyéb módon juthatunk kollagénhez, ha nem szeretnénk italpor vagy kapszula formájában bevenni ezt a fehérjeforrást?

Hogyan pótolhatjuk a kollagént?

Vannak élelmiszerek, amelyek természetes módon tartalmaznak kollagént, többek között ilyenek az egyes hústermékek, mint a porcok vagy a bőr, legyen szó sertésről, marháról, baromfiról, vagy halról. Az ezekből készült csontleves is megfelelő kollagénforrás lehet, hiszen a hosszan főzött csontlevesben kollagén szabadul fel a csontokból, ami elősegítheti a bőr hidratáltságát és a porcok egészségét. Ezenkívül a zselatin vagy gyümölcszselé is természetes formában tartalmaz kollagént. Aki tehát természetes módon szeretne fiatalodni a kollagén segítségével, jobb, ha naponta rendszeresen fogyaszt állati bőrt vagy zselatint. Nem túl étvágygerjesztő. Szakértőnk szerint többek között ez magyarázza a különböző kollagéntermékek népszerűségét, hiszen az ízesített italporok vagy egyszerű kapszulák formájában mind szívesebben fogyasztunk kollagént, mint természetes módon. Ugyanakkor fontos, hogy pontosan milyen kollagént választunk. „A nem megfelelő minőségű, rosszul emészthető kollagéntartalmú termékek gyomorfájást, puffadást vagy hasmenést okozhatnak. Továbbá a vesebetegségben szenvedőknek általában mérsékelniük kell a teljes napi fehérjebevitelüket, és ebbe beletartoznak a kollagéntartalmú táplálékkiegészítők is. Míg a speciális ételallergiával diagnosztizált személyeknek körültekintőbbnek kell lenniük (ez főként a hal vagy húsallergiára vonatkozik), ha kollagént szednek” – mondja Petr Loskot, aki még hozzáteszi, hogy a kollagénbevitel alapesetben nem okoz mellékhatásokat, és a túladagolása szinte lehetetlen. Több doboz kollagénport kellene elfogyasztani ahhoz, hogy túladagolásról beszéljünk, és ebben az esetben is a vesét, illetve a májat károsíthatja a túlzott adag.

Csökkenő kollagéntermelés

A kollagén tehát egy olyan fehérje, amely alapvető szerepet játszik a bőrünk, a hajunk, a körmünk és más szövetek egészségének megőrzése érdekében. Bár a testünk természetes módon is termel kollagént, ez a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. Ezért érdemes segíteni szervezetünket minőségi, vagyis tiszta kollagénfogyasztással, hiszen a fokozott kollagénszintézis biztosítja a bőr optimális szilárdságát és rugalmasságát, ami segíthet csökkenteni a ráncokat és a bőr öregedésének jeleit. Végül, ez a fehérje nemcsak a külső-, hanem a belső szövetekre is hat. A kollagén a csontok, inak, szalagok és ízületek fő szerkezeti fehérjéje, ezért a rendszeres kollagénfogyasztás segíthet fenntartani ezeknek a szöveteknek az egészségét. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenféle módon, minden formában fogyasszunk kollagénkészítményeket, elegendő lehet naponta két kapszula vagy akár a vízzel elkevert italpor is, a legfontosabb, hogy tiszta kollagénforrás legyen!

Fotó: Getty Images