6 egyszerű szokás, amivel ráerősíthetünk a kollagén megőrzésére

2024. február 27.
Egyvalamit nem tudunk: megakadályozni a kollagéntermelés hanyatlását a kor előrehaladtával. Viszont támogathatjuk, hogy ne ürüljön ki a kollagén a testünkből!
Kollagén életmód
  • Hamarabb elkezdjük elveszíteni a kollagént a testünkből, mint gondolnánk.
  • A kollagén nem csak azért fontos, mert ettől feszes a bőrünk, de például a látásunk vagy az ízületeink mozgása miatt is.
  • A zöld tea vagy éppen a kollagénben gazdag ételek sokat segíthetnek!

Bár leginkább azt látjuk, hogy a bőrünkön megjelennek az első ráncok és már nem olyan feszes a nyakunk, mint volt, a kollagén ennél sokkal fontosabb szerepet játszik a testünkben. Például a szemünk egészsége és az ízületek olajozott mozgása is nagyban függ a kollagénszinttől.

A kollagén sokkal korábban kezd kiürülni a szervezetünkből, mint gondolnánk. Már a húszas éveink végén, harmincas éveink elején elkezdődik a folyamat. Aztán csak tovább romlik a helyzet, amikor a negyvenes éveinkben lelassul a kollagéntermelésünk. Jó hír, hogy vannak olyan életmódbeli tényezők, melyekkel lassíthatjuk a kollagén elvesztését.

Mi az a kollagén és miért van szükségünk rá?

„A kollagén az emberi testet alkotó egyik fehérje, amit az úgynevezett fibroblaszt sejtek termelnek – magyarázta Dr. Mar Mira bőrgyógyász. – A legfontosabb funkciója, hogy olyan struktúrát hozzon létre a szövetek között, ami ellenálló, erős és rugalmas rost. Ezt nevezzük kollagén rostnak. Ezek megtalálhatók az ízületekben, izmokban, szemben vagy éppen a bőrben. Ahogy öregszünk, úgy csökken a bőrsejtek metabolizmusa, ez a kollagén szintézisére is kihat.”

A kollagénszint csökkenése miatt romlik az izmok rugalmassága, az ízületek mozgékonysága, de a bőrön is megjelennek a ráncok. 

Mit tehetünk a kollagénszint csökkenése ellen?

Nem az életkor az egyetlen tényező, ami hatással van a szervezetünk kollagéntermelésére és a kollagénszint csökkenésére. Mutatjuk, a szakember szerint mi az a 6 dolog, amivel lassíthatjuk a kollagén elvesztését.

1. Kevés idő a napon és mindennapos fényvédelem télen is

Az UV-sugárzás a kollagéntermelésre is hatással van. A napsugárzás által okozott oxidáció rohamtempóban roncsolja a kollagént a bőrünkben, de a kollagén előállítását is csökkenti. Emiatt is nagyon fontos a megfelelő fényvédelem télen-nyáron.

2. Igyunk zöld teát és gyömbérfőzetet

Dr. Facchinei Fleming plasztikai sebész azt javasolja, hogy fogyasszunk antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású gyógyteákat. A zöld tea és a gyömbér főzet például olyan növényi hatóanyagokat tartalmaz, melyek segítenek megelőzni a sejtek oxidatív stressz miatti károsodását és a kollagénszint csökkenését.

3. Együnk kollagénben gazdag ételeket

A kollagén elvesztését különböző ételekkel lassíthatjuk

A kollagén elvesztését különböző ételekkel lassíthatjuk

Számos olyan étel van, melyek segítenek a szervezetünk kollagénszintjének és a kollagéntermelésnek a fenntartásában:

  • Csirkehúsleves
  • Omega-3-zsírsavakban gazdag halak (tonhal, makréla, lazac)
  • Tejtermékek
  • Olajos magvak
  • C-vitaminban gazdag ételek (paradicsom, eper, narancs, paprika)

4. Együnk minél kevesebb állati zsírt és finomított cukrot

A feldolgozott élelmiszerek roppant káros hatással vannak a szervezetünk kollagéntermelésére is. Mivel rossz minőségű fehérjék, ezért a testünk nem kap megfelelő alapanyagot a kollagén és elasztin előállításához, így csökken a szervezetünkben a létfontosságú fehérjék szintje.

5. Víz, víz, víz

A kollagénszint fenntartásához is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. A sejtjeinknek szüksége van a vízre a regenerációhoz és a méreganyagok eltávolításához a testünkből.

6. Ne dohányozzunk és ne igyunk alkoholt

A dohányzás és az alkohol káros hatással vannak a véráramlásra és az oxigénellátásunkra. De a kollagénrostok roncsolásával is pusztítják a szervezetünk kollagénszintjét, így ezek még jobban felgyorsítják az öregedés folyamatát a szervezetünkben.

Forrás: Vogue, fotó: Unsplash