Műveltségi kvíz: hány festményt ismersz fel a tízből?

2024. május 20.
A festészet az ember ősi igénye az önkifejezésre. A művészet története bővelkedik a csodálatos műalkotásokban. De vajon felismerjük a híres festmények alkotóit? Hány jó válaszunk lesz a műveltségi kvízben?
Műveltségi kvíz festmény
  • Egy festménykvízzel tehetjük próbára magunkat.
  • Tíz nagyon híres festmény alkotóját kell felismernünk a műveltségi kvízben.
  • Hány pontot érünk el a kvízben?

Vannak olyan festmények, melyeket egyszerűen nem lehet kiverni a fejünkből, ha egyszer láttuk. De vajon hányat ismerünk fel a világhírű festmények közül a műveltségi kvízben?

Világhírű magyar festők

Bár a magyar festészet történetét számos kiváló művész gazdagítja, világhírre már nem tettek szert közülük ilyen sokan. Magyarországon számos kiváló festő alkotott az évszázadok során. Néhány a leghíresebb magyar festők közül:

1. Munkácsy Mihály (1844–1900)

Munkácsy az egyik legjelentősebb magyar festő a 19. században. Realista stílusáról ismert, és olyan nagy méretű festményeiről, mint például Az ásító inas, vagy a Krisztus Pilátus előtt, amelyeket világszerte elismertek.

2. Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919)

Csontváry rendkívüli egyéni stílussal festett tájképeket és monumentális képeket, amelyek közül a legismertebbek talán a Magányos cédrus és a Római híd Mostarban című művei.

3. Szinyei Merse Pál (1845–1920)

Az impresszionizmus egyik korai magyar képviselője Szinyei-Merse Pál. A Majális és a Lila ruhás nő című festményei talán a legismertebb alkotásai a festőművésznek.

4. Rippl-Rónai József (1861–1927)

A francia posztimpresszionista stílus nagy hatású magyar festője Rippl-Rónai József, aki jelentős szerepet játszott a magyar modern művészet fejlődésében. Babits Mihályról festett portréja talán az egyik legismertebb alkotása.

5. Moholy-Nagy László (1895–1946)

Moholy-Nagy a konstruktivizmus és a Bauhaus mozgalom egyik kiemelkedő alakja. Festményei mellett sokoldalú művész volt, munkásságát nagyban befolyásolta a fotográfia és a design is.

Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy a felsorolt magyar festők művei közül is láthatunk majd a műveltségi kvízben néhányat. 

Töltsük ki a műveltségi kvízt a festményekről!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a műveltségi kvízzel. Tíz festményt látunk, mindegyik alatt három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz a kvízen?

Hány legendás festmény festőjét találod el?

Festmény kvíz

A festészet szemet gyönyörködtető műalkotásai közül mutatunk néhányat a legújabb műveltségi kvízben. Hány ikonikus mű festőművészét találjuk el?

Fotó: Wikimedia, Unsplash, Getty Images