Irodalmi kvíz: átmennél az érettségin? Teszteld!

2024. május 08.
2024-ben egészen újfajta irodalom érettségin kellett helyt állniuk a végzős diákoknak. Műveltségi kérdéseket is kaptak a kifejtős esszé mellé. De vajon nekünk mennyire menne egy ilyen feladat? A legújabb irodalmi kvízzel kipróbálhatjuk, vajon sikeresen helytállnánk-e az érettségin!
Irodalmi kvíz
  • Valószínűleg sok diák izgult az egészen újfajta irodalom érettségi miatt 2024-ben.
  • A irodalmi műveltséget mérő kérdésekre is kellett válaszolniuk a végzősöknek az érettségi feladatok között.
  • Egy irodalmi kvízzel kipróbálhatjuk, vajon nekünk hogy menne az újfajta érettségi?

Május az érettségi vizsgák ideje. 2024 azért is különleges, mert most először az irodalom érettségin műveltségi kérdésekre is kellett válaszolniuk a diákoknak az irodalom témakörében. A legújabb irodalmi kvízzel kipróbálhatjuk, vajon nekünk hogy menne egy ilyen újfajta érettségi irodalomból!

Az érettségik hagyománya

Irodalomból az érettségi vizsgák az 1870-es évek óta léteznek Magyarországon. Az első hivatalos érettségi vizsgát 1871-ben rendezték meg, és az irodalom azóta is fontos részét képezi az érettségi vizsgák tartalmának. Az irodalom érettségi vizsgák általában a középiskolák utolsó évében, vagyis a tizenkettedik vagy tizenharmadik osztályban kerülnek megrendezésre. Azóta az irodalom érettségi vizsgák sok változáson mentek keresztül az oktatási rendszer fejlődésével párhuzamosan.

Az irodalom érettségi vizsgákon általában változatos kérdések szerepelnek, amelyek az adott tananyaghoz, irodalmi művekhez és irodalomtörténeti ismeretekhez kapcsolódnak. Néhány általánosan gyakori típusú kérdés:

1. Elemző és értelmező kérdések

Ilyen típusú kérdések során a diákoknak egy adott irodalmi szöveget vagy szövegrészletet kell elemezniük és értelmezniük. Ez lehet karakteranalízis, cselekményelemzés, motívumok elemzése stb.

2. Összehasonlító kérdések

Ebben a típusú feladatban két vagy több irodalmi művet kell összehasonlítani. Ez lehet stílus, témák, szerkezet vagy más jellemzők szerint.

3. Irodalomtörténeti kérdések

Ilyen típusú kérdések az irodalomtörténeti kontextusba helyezik az adott művet vagy szerzőt. Például az adott művet időszakhoz, irodalmi irányzathoz vagy szerző életéhez kapcsolhatják.

4. Műfaji kérdések

Kérdések az irodalmi műfajokkal kapcsolatban, például az epika, líra, dráma, esszé stb. megértésére és az azokra jellemző sajátosságokra.

5. Szövegköziség

Ez a típusú feladat arra irányul, hogy a diákok az irodalomtantervben szereplő műveket összefüggésben lássák, például egy adott időszak vagy témakör szerint.

2024-ben most először az irodalmi műveltséget mérő, lexikális tudást igénylő kérdéseket is kaptak a végzős diákok. De vajon nekünk hogy menne az idei érettségi? A kvízben kipróbálhatjuk!

Töltsük ki az irodalmi kvízt!

Tegyük próbára magunkat az irodalmi kvízzel, vajon a 2024-es érettségin hányast kapnánk, ha már műveltségi kérdések is vannak? Tíz irodalmi ismeretekkel kapcsolatos kérdésre kell válaszolnunk. Mindegyik kérdés után három válasz közül kell kiválasztanunk azt, amelyik a helyes. Hány jó válaszunk lesz az irodalmi kvízen?

Átmennél az irodalom érettségin?

Irodalmi kvíz

Az irodalom érettségin most már műveltségi kérdések is vannak. De vajon hogyna szerepeltünk volna? Tudnánk válaszolni a kérdésekre?

Fotó: Unsplash