Ez a szokásunk kergeti őrületbe legjobban séta közben a kutyánkat

2024. május 24.
Teljesen ártalmatlannak tűnik a gazdik ezen szokása. Pedig az állatorvosok szerint sokkal károsabb, mint gondolnánk, ha kutyasétáltatás közben telefonozunk. A szakemberek azt is elmondták, miért.
Kutyasétáltatás rossz szokás
  • Ha telefonozunk kutyasétáltatás közben, beállhat az úgynevezett megzavart vezetés állapota.
  • Emellett a telefonozás meggátolja, hogy megfelelően kapcsolódjunk a kutyánkkal séta közben.
  • A séta nemcsak a kutyának fontos, hanem a gazdiknak is!

A séta a kutyánk számára lehetőség a játékra, tanulásra, barátkozásra, szellemi stimulációt jelent kedvencünknek. Ugyanakkor a gazdi számára is roppant hasznos. Testmozgás, ami segít megelőzni a krónikus betegségek kialakulását és a lelki egészségünknek is jót tesz. Miért és hol rontjuk el mégis a kutyasétáltatást?

Szeretjük látni, ha a kutyánk boldog séta közben

A kutatások szerint az embereknek boldogságot okoz, ha azt látják, hogy a kutyájuk boldog séta közben. Kifejezetten stresszoldó hatású. De a 21. században élünk, ami azt jelenti, hogy a kutyatulajdonosok nem kizárólag a kedvencükre fókuszálnak, amikor sétáltatják. Ehelyett több dolgot csinálnak egyszerre, de főleg a telefonjukat nyomkodják, az Instagramot pörgetik, tiktokoznak vagy éppen elmerülnek a kedvenc podcastjukban.

A kutya viselkedésszakértők ezt nevezik megzavart vezetésnek. Ha nem a kutyánkra és a környezetünkre figyelünk séta közben, könnyen veszélyes helyzetekben találhatjuk magunkat pillanatok alatt. Vagy éppen lazul a kötődés a kutyánk és köztünk.

A Cornell Egyetem Állatorvosi Karának professzora, Dr. Katherine A. Houpt egyenesen kijelentette: „séta közben a kutyánk biztonságának magasan az elsőnek kell lennie”.

Ezért olyan fontos jelen lennünk kutyasétáltatás közben

Ha kutyasétáltatás közben a mobilunkat nyomkodjuk, nem csak rossz szokás, de veszélyes is

Ha kutyasétáltatás közben a mobilunkat nyomkodjuk, nem csak rossz szokás, de veszélyes is

A legtöbb kutya pontosan tudja, mit akar séta közben csinálni: szaglászni, esetleg más kutyákkal barátkozni, akik száz méterekkel előttük mennek. De a kutyasétáltatás nem csak az érdekes szagokról és a mókáról szól sok esetben.

Vannak kutyák, akik esetleg támadólag lépnek fel más kutyákkal, emberekkel, ugatnak a gördeszkára, vagy minden elhullott csontmaradványt fel akarnak enni a járdáról. Ami még rosszabb, esetleg mérgezett csalit szednek össze vagy xilittartalmú cukorkát, ami szintén végzetes lehet kedvencünk számára. „Ha nem figyeljük, mit csinál a kutyánk, mi van körülöttünk, elég rossz forgatókönyv valósulhat meg” – mondta a szakértő.

Ha például egy podcastot hallgatunk, a szemünk lehet, hogy a kutyán van, de lehet, hogy fontos hangjelzéseket mulasztunk el, így nem készülünk fel a biciklisfutárra vagy a kézikocsi zörgésére, ami triggerelheti a kutyánkat.

A séta a kutyánkkal jó alkalom a gyakorlásra is, ezért sem szabad a telefonunkat bámulnunk a kutyánkra irányuló aktív figyelem helyett. A behívást, láb mellett sétát remekül elsajátíthatjuk ilyenkor, ne szalasszuk el a lehetőséget.

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash, Getty Images