Miért viszket a fülem? – szakértő árulta el, mit tehetsz ellene otthon és mi az, ami tilos

2024. május 28.
Kevés dolog van, ami őrjítőbb a belső fül viszketésénél, és ilyenkor a legtöbben ugyanazokat a hibákat követik el, amiktől óva int a fül-orr-gégész.
Miért viszket a fülem? - szakértő árulta el, mit tehetsz ellene otthon és mi az, ami tilos
  • Több oka is lehet a fülviszketésnek, mint amilyen a túl sok vagy túl kevés fülzsír.
  • Dr. Seiji Shibata fül-orr-gégész megosztotta azokat a házi praktikákat, amikkel enyhíthetsz a fülviszketésen.
  • Megmutatjuk a fülviszketés lehetséges okait, valamint azt, mit szabad ilyenkor tenned, és mi az, ami egyenesen tilos!

Abban a pillanatban, amikor irritációt és viszketést érzel a hallójáratban, valószínűleg ösztönösen próbálod az ujjaddal megvakarni, ám ez aligha oldja meg a problémát – mondja Seiji Shibata, fül-orr-gégész, aki szerint akár károsíthatjuk is a fülünket a heves vakargatással. Dr. Shibata szerint eleve a fül túltisztítása lehet az oka a viszketésnek.

Tehát, mi a válasz a fülviszketésre?

Az igazság az, hogy a bosszantó fülviszketés mögött több lehetséges bűnös is lehet. Íme a belső fül viszketésének leggyakoribb okai:

Túl sokat tisztítod a füledet: A fül tisztítása, különösen fültisztító pálcikával, „irritálhatja a bőrt és eltávolíthatja a fülzsírt” – mondja Dr. Shibata. Ez miért probléma? Mert a fülzsír „védőfóliát képez a hallójárat bőrén”, és megvédi a füledet a baktériumoktól és gombáktól – magyarázza a szakértő. „A viasz nélkül a füled egészségtelen lesz” – mondja. „A túl sok fülzsír eltávolítása irritációhoz és végső soron viszketéshez vezethet.”

Felhalmozódott a fülzsírod: A spektrum másik végén a túl sok fülzsír is is okozhat fülviszketést. „A fülednek van egy olyan mechanizmusa, ami belülről kifelé eltávolítja a fülzsírt” – mondja Dr. Shibata. De néha ez a folyamat megszakad, és viasz halmozódhat fel, ami irritációhoz és viszketéshez vezethet.

A felhalmozódott fülzsír is okozhat fülviszketést

A felhalmozódott fülzsír is okozhat fülviszketést

Alapvető bőrbetegséged van: Dr. Shibata szerint azok, akiknek ekcémájuk vagy pikkelysömörük van, viszketést tapasztalhatnak a fülükben. Bár furcsának tűnhet úgy gondolni, hogy ezek az állapotok olyan bőrt érintenek, amit nem látsz, „a fül belsejében lévő bőr ugyanolyan bőrtípus a test többi részén” – jegyzi meg a szakértő.

Fertőzésed van: Dr. Shibata szerint az olyan fertőzések, mint például az úszófül, ami akkor fordul elő, amikor a víz beszorul a hallójáratba, gyulladást, fájdalmat, viszketést és váladékozást okozhat.

Allergiád van: Ha olyan allergiás reakciód van, ami bőrirritációt vált ki, az hatással lehet a füledre és viszketést okozhat. Az olyan dolgokkal szembeni szezonális allergia, mint a pollen, szintén fülviszketést okozhat.

Az ékszerek irritálják a füledet: Dr. Shibata szerint bizonyos fémek, köztük az olyan gyakori allergének, mint a nikkel, irritálhatják a hallójárat bőrét.

Milyen otthoni gyógymódot használhatsz a fülviszketés megszüntetésére?

A fülviszketés kezelési lehetőségei az októl függenek, de van néhány az orvos által jóváhagyott otthoni gyógymód, amit kipróbálhatsz, és azt is megosztotta, mely módszereket érdemes elkerülnöd.

Ha viszket a füled, a következőket teheted:

Masszírozd meg a szád tetejét: Bár ez egy ideiglenes megoldás, de a szád tetejének ujjal vagy a nyelveddel való dörzsölése az egyik módja a bosszantó fülviszketés csillapításának. Miért működik? A hallójáratban található idegek egy része a száj hátsó részét is érintik, így ennek a területnek a masszírozása némi enyhülést jelenthet – magyarázza Dr. Shibata.

Használj fültisztító terméket: Ha azt gyanítod, hogy fülviszketésedet a viasz felhalmozódása okozza, akkor a vény nélkül kapható cseppek vagy spray-k segíthetnek ezen. Dr. Shibata szerint ezek a termékek biztonságosan használhatók az utasításoknak megfelelően, és „meglehetősen hatékonyan oldják fel a fülzsírt”.

Fülzsír eltávolítása ásványolajjal vagy olívaolajjal: Egy másik lehetőség arra az esetre, ha esetleg túl sok a fülzsírod, ha egy cseppentővel egy-két csepp ásványi vagy olívaolajat juttatsz a füledbe. „Ez alapvetően megnyugtathatja a fület, és egy kis mennyiségű viaszt is lebonthat” – magyarázza Dr. Shibata. Nem árt tudni, hogy hosszú távú használata ellenkező hatást válthat ki, ezért célszerű előbb konzultálnod egy orvossal, mielőtt kipróbálnád, és egyáltalán ne tedd, ha dobhártyarepedésed van, vagy úgy gondolod, hogy megrepedt.

Függeszd fel a fültisztító pálcika használatát: Ha gyakran tisztítod a füledet, és állandó viszketést észlelsz, hagyd abba a tisztítást néhány napra, és figyeld meg, hogy a viszketés elmúlik-e. Ha igen, akkor valószínűleg a túltisztítás volt a hibás. Dr. Shibata szerint nincs biológiai oka annak, hogy tisztítsd a füledet, mivel magától tisztul, de ha mégis rendszeresen megteszed, azzal több kárt okozhatsz, mint hasznot.

Fülviszketés esetén érdemes elkerülni a fültisztító pálcika használatát.

Fülviszketés esetén érdemes elkerülni a fültisztító pálcika használatát

Tisztítsd meg az általad használt hallókészülékeket vagy fülhallgatókat: Ez inkább megelőző intézkedés, de sokan kihagyják. A gyakran használt fülhallgatók baktériumokat és szennyeződéseket juttathatnak a fülbe. Ráadásul a füldugók és hallókészülékek felfoghatják a nedvességet a füledben, ha naponta több órán keresztül használod, és így megnő a gombás fertőzések kockázata. 

Ha viszket a füled, ezeket ne tedd:

Fültisztító pálcikát használsz: Bármennyire is csábító, hogy fültisztító pálcikával vagy az ujjaddal vakargasd a füledet, ne tedd! Ezzel csak beljebb tolod a fülzsírt, ami eltömítheti a hallójáratot és nehezebben lesz távolítható.

Megmosod a füledet csapvízzel: „Nem próbálnám vízzel öblíteni, mert más a fül a pH-ja” – mondja Dr. Shibata. Mivel megzavarod füled pH-értékét, hajlamosabbá teheted a fertőzésekre.

Hidrogén-peroxiddal mosod meg a füledet: Bár hagyományosan fülzsír eltávolítására használják, Dr. Shibata azt mondja, hogy nem javasolja a hidrogén-peroxid használatát a fül megtisztítására. Ásványi olajon, olívaolajon és felírt fülcseppeken kívül azt mondja, hogy nem szabad egyebet csepegtetni a fülbe.

Mikor fordulj orvoshoz fülviszketéssel?

Ha a fülviszketés elleni otthoni tippek vagy a vény nélkül kapható termékek két-három nap elteltével sem szüntetik meg a viszketést, keresd fel az orvosodat vagy fordulj fül-orr-gégészhez.  

Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images