Viszket az anyajegyem. Bőrrákom van?!

2022. június 20.
A bőrrák rémisztő, leginkább azért, mert olyan gyakori. Bárkinél előfordulhat. Nem csoda, ha már akkor kitör rajtunk a pánik, ha úgy érezzük, viszket egy anyajegyünk.

Magyarországon is egyre több a bőrrákos eset, minden ötödik embernél, aki rendszeresen napozik, élete során jó eséllyel jelentkezik a melanóma. Pedig ez az egyik leghatékonyabban megelőzhető ráktípus. Vannak olyan tünetek, melyeket már nagyon korai stádiumban észlelhet magán az ember: elszíneződött anyajegyek, foltok, sebek, melyek nem gyógyulnak. Ha ezeket időben észrevesszük és orvoshoz fordulunk, még jól kezelhető stádiumban elcsíphetjük a bőrrákot. De mi a helyzet a leggyakoribb bőrérzettel, a viszketéssel? A melanóma is viszkethet?

Egy 2018-as kutatás eredményei szerint, melyet az amerikai Temple Egyetem Orvostudományi karán végeztek, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy viszketéssel jár a bőrrák. A tudósok 268 olyan beteg orvosi papírjait nézték át, akiknél bőrrák alakult ki 2010. és 2011. között. Az anamnézisük szerint 37 százaléknál fájdalmas léziók jelezték a bőrrákot, melyek időnként viszkettek is. A fájdalom azonban sokkal gyakoribb jele a bőrráknak, a viszketés a tünetek között kicsit nehezítheti a diagnózist, hiszen ez lehet a jele az ártalmatlan bőrszárazságnak is. 

anyajegy-viszketes-borrak

„27 éve vagyok bőrgyógyász, és soha nem jött a rendelőmbe senki azért, hogy egy viszkető kis sebet mutasson, melyről később kiderült, hogy bőrrák” – mondta Dr. Janet Brystowsky bőrgyógyász. „Meggyőződésem, hogy ez a tanulmány túl nagy jelentőséget tulajdonít a viszketésnek. Valójában a bőrrák gyakran tünetek nélkül alakul ki, ami jelentősen késlelteti is a diagnózist, ez ennek a betegségnek az egyik legnagyobb veszélye. A viszketés is egy fontos tünet – számos bőrbetegség tünete lehet -, melyre oda kell figyelni, de bőrrák esetén egyáltalán nem olyan gyakori, mint ahogy ezt a tanulmány sugallja.” De mi a helyzet valójában a bőrrák és viszketés összefüggésével? 

Viszket vagy sem?

Igen, néha valóban viszketéssel is jelentkezik a bőrrák, ám önmagában a viszketés nem valószínű, hogy bőrrákot jelez. Ha más tünetek is vannak, akkor azonban gyanakodni kell. „Nem a legfontosabb és leggyakoribb tünet bőrrák esetén a viszketés, és a legtöbb esetben nem is jelentkezik. A nem melanómás bőrrák megbetegedéseknél lehet gyakoribb korai tünet a viszketés, fájdalom és érzékenység kíséretében” – magyarázta Dr. Micole Tuchman bőrgyógyász. 

A New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyász szakorvosa, Lian Mack ugyanakkor hozzátette, hogy a bőrrák érintheti a bőrben található idegvégződéseket, amik kiválthatják a viszkető érzést. Ez azonban még Dr. Mack szerint is ritka. „A leggyakrabban a rákos bőrelváltozások tünetek nélkül alakulnak ki, nem fájnak, nem érzékenyek és nem viszketnek” – mondta, hozzátéve, hogy a viszketés egy szubjektív érzés, ami egyénfüggő.

Melyik típusú bőrrák viszket?

Vannak bizonyos bőrráktípusok – ahogy Dr. Tuchman is megjegyezte -, melyeknél gyakoribb a viszketés. Például a laphámsejtes bőrrák és a bazalioma esetében jellemzőbb a viszketés, bár ezeknél sem jelenthető ki a szakemberek szerint, hogy általános tünet lenne. „A tapasztalatom szerint a keratoakantóma az a bőrráktípus, melynél a viszketés jellemző, mivel ez egy gyorsan növő elváltozás” – mondta a bőrgyógyász. „A laphámsejtes bőrráknál pedig nagyobb az esély arra, hogy az idegvégződésekig hatol, ezért ennél szintén egy kicsivel nagyobb a viszketés valószínűsége” – tette hozzá Dr. Mack.

Viszket vagy sem, hogy néz ki a bőrrák eleinte?

A viszketés tehát nem automatikusan jelent bőrrákot. Vannak viszont olyan jelek, melyeket muszáj szemmel tartani, mert sokkal nagyobb valószínűséggel utalnak bőrrákra. Az aszimmetria, szabálytalan határvonal, színváltozás, az átmérő és egyáltalán az anyajegy kinézetének változása mind intő jel. 

Ha ezekkel együtt tapasztalunk viszketést, célszerű orvoshoz fordulnunk, hogy vessen egy pillantást a kérdéses anyajegyre. Ha időben felfedezik, a bőrrák jól kezelhető betegség. Ezért is fontos, hogy évente elmenjünk anyajegyszűrésre, két vizsgálat között pedig figyeljük magunkat, a változásokat.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvass tovább!