Viszket a mellbimbód? Súlyos betegség is állhat a hátterében!

2023. augusztus 09.
Alapvetően a testünk bármely részén tapasztalhatunk kellemetlen, viszkető érzést, de azért bizonyos helyeken ez sokkal nyugtalanítóbb élmény lehet.
Viszket a mellbimbód? Súlyos betegség is állhat a hátterében!

Ha valaha is tapasztaltál viszketést vagy irritációt a melleidnél vagy akár a mellbimbódon, akkor tudod, milyen frusztrációt okoz, ha olyan helyen kell vakaróznod, amihez nehezen férsz hozzá nyilvánosan. Sajnos a kellemetlen érzésnek számos oka és kezelési módja lehet, így időbe telhet, mire ki tudod deríteni a probléma gyökerét. Ez viszont szerencsére nem jelenti azt, hogy reménytelen a helyzet!

Ekcéma

Bizony, ekcéma is okozhatja a kellemetlen viszkető érzést a mellbimbónkon, hiszen az itt lévő bőr érzékenyebb és hajlamosabb az irritációra. Az ekcéma leggyakoribb formája az atópiás dermatitisz, amely jellemzően viszketést, szárazságot és irritációt okoz a térd- és a könyökhajlatban, ugyanakkor előfordulhat a melleken is.

Paget-kór

A ritka Paget-kór is jelentkezhet a mellbimbónkon, általában tartós hámlás, ekcéma formájában vagy fekélyes elváltozásként. Jellemzően csak egy mellbimbót érint, és akár emlődaganattal is összefüggésben állhat.

Allergia

A mell viszketésének oka bőrgyulladás is lehet, pláne, ha durva anyagok dörzsölik a szöveteket, de akár szappanokra, mosószerekre, tisztítószerekre, kozmetikumokra való allergiás reakció is állhat a háttérben. Az új alsóneműket például mindig érdemes kimosni az első viselés előtt, mert sok gyártó használ olyan vegyszereket, amelyek a bőrünkkel érintkezve irritációt és kiütéseket okozhatnak.

Változások

A viszketést bőrszárazság, de akár a mell növekedése is okozhatja, például terhesség vagy pubertás alatt, esetleg súlygyarapodás, hormonális változások által, de a szoptatás, a mellgyulladás és a gombás fertőzések sem kímélnek minket.

Mellrák

A gyulladásos mellrák szintén a furcsa viszketés kiváltó oka lehet. Tünetei közé tartozik a duzzanat, az elszíneződés, az érzékenység és más gyors, különös változások a mellben. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha erre a betegségre gyanakodunk!

Így kezeld!

Bőrszárazság esetén a hidratáló krémek, betegség esetén a specifikus termékek lehetnek a megmentőink, amelyek célzottan szüntetik meg a kellemetlen tüneteket. Ha hideg borogatást teszünk az érintett területre, az enyhítheti a viszketést és csökkentheti a gyulladást. Alaposan tisztítsuk meg a bőrfelületet, és finoman töröljük szárazra, mielőtt felöltözünk. Minden esetben forduljunk inkább bőrgyógyászhoz ahelyett, hogy magunkat próbálnánk diagnosztizálni.

Forrás: Huffpost, Fotó: Getty Images