Az ADHD 5 meglepő jele a nőknél – erre érdemes figyelni

2024. június 10.
Az ADHD gyakran másképpen jelentkezik a nők esetében, ők ugyanis sokkal inkább hajlamosak elrejteni, „maszkolni” tüneteiket. Szakértők árulták el a jeleket, amikből felismerhetjük a problémát.
Nehéz felismerni a női ADHD-t a nemek közötti előítéletek miatt

A Medical News Today szerint a fiúk háromszor nagyobb eséllyel kapnak ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) diagnózist, mint a lányok. Ez részben azért van, mert a lányok nagyobb eséllyel maszkolják, vagyis rejtik el tüneteiket, illetve azt is figyelembe kell venni, hogy – akárcsak az autizmus esetében – a lányoknál másképpen mutatkozhat meg az ADHD.

Épp ezért mindenképpen érdemes észben tartani a nemi különbségeket, amikor erről a zavarról beszélünk. Az alábbiakban szakértők sorolják fel, hogy mik az ADHD tünetei a nőknél, amik segíthetik a diagnosztizálást és így a későbbi adekvát kezelést is.

Ezek az ADHD tünetei a nőknél:

1. Cikázó gondolatok

A nők kisebb eséllyel mutatnak látványos hiperaktivitást és impulzivitást – ezek a tünetek egészen másképpen jelentkezhetnek náluk. A nők esetében gyakoribb az úgynevezett kognitív hiperaktivitás, vagyis az, hogy belül, a fejükben cikáznak a gondolatok. Fontos tehát, hogy. a nők esetében ne „kívül”, hanem „belül” keressük ezt a tipikus ADHD-tünetet.

2. Nehézkes barátságok

Suwilanji Kuezi-Nke chicagói klinikai szakpszichológus szerint a nőknél tipikus ADHD-tünet lehet, ha nehézséget okoz számukra a baráti kapcsolataik fenntartása. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nehezen barátkoznak, inkább arról van szó, hogy nehezebben ápolják meglévő kapcsolataikat – többnyire azért, mert érzelmileg és mentálisan fárasztó számukra a másokra fordított figyelem.

3. Bőbeszédűség, a tipikus női ADHD-tünet

Az ADHD-s nőknél nagyon jellemző, hogy sokat beszédnek, illetve még specifikusabban az is, hogy belevágnak mások szavába, illetve – a külső szemlélőnek olykor talán kicsit meggondolatlanul – kimondanak mindent, ami az eszükbe jut. Fontos lehet felfigyelni erre a tünetre, hiszen bár a nőkről eleve azt állítják, hogy többet beszélnek és kommunikatívabbak, az ADHD esetén tényleg túlzásokba tudnak esni.

4. Érzelmi kitörések

A nőkről alapvetően is azt gondoljuk, hogy ők az érzelmesebb nem, épp ezért jellemzőbbek rájuk a nagyobb amplitúdójú érzelmi reakciók, de ezek fokozott mértéke jellegzetes női ADHD tünet lehet. Ugyanígy ADHD-ra utalhat a nőknél, ha nem képesek hatékonyan szabályozni érzelmeiket, ami nagy „kitörésekben” szakad fel belőlük, legyen szó haragról, szomorúságról vagy örömről.

5. Női ADHD: a tünetek internalizálása

Összességében az ADHD-s nőkre sokkal jellemzőbb az ADHD tünetek internalizálása. Mivel tüneteiket „belül” tartják, személyiségük részének tekintik, nagyobb eséllyel szenvednek depressziótól és szorongástól, illetve a diagnózis felállítása is nehézkesebb lehet náluk. Az elmúlt években jelentősen megugrott a diagnosztizált ADHD-s nők száma, ami azt jelenti, hogy végre elindult egy pozitív tendencia a szakmában, és elkezdtek jobban odafigyelni a női tünetekre és a nők szükségleteire. 

Forrás: HuffingtonPost Fotó: Getty Images