Hat étrend-kiegészítő, ami enyhíti az ADHD tüneteit

2024. február 01.
Omega-3 a koncentrációért. Cink az impulzivitás ellen. Vas a jobb viselkedésért. Mutatjuk azokat az étrendkiegészítőket, melyeket ADHD esetén jó ismerni.
Grafika egy ADHD-s nőről, akinek összegabalyodnak a gondolatai.
  • Az ADHD tüneteit nagyban enyhíti a megfelelő étrend
  • Mivel a szervezet nem mindig tud hozzájutni a megfelelő tápanyagokhoz, ADHD esetén különösen fontos szerepet kapnak az étrend-kiegészítők
  • ADHD mellett az alábbi hat étrend-kiegészítőt javasolják a szakemberek

Bár az ADHD-val foglalkozó szakemberek minden létező platformon felhívják a figyelmet, hogy a figyelemzavar tüneteinek enyhítésében különösen fontos a gyümölcs, a zöldség, az összetett szénhidrát és a sovány fehérje, a bevitt tápanyagok szintje nem mindig éri el az elégségest, vagy épp a szervezet nem állítja elő azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége volna. Éppen ezért kapnak különösen fontos szerepet azok az étrendkiegészítők, amelyek enyhítik az ADHD tüneteit.

Omega-3

Az egyik legfontosabb étrendkiegészítő az omega-3 telítetlen zsírsav, amely nemcsak a szív egészségének tesz jót, de a legújabb tanulmányok szerint az ADHD tüneteit is mintegy negyven százalékkal enyhíti.

Cink

Tanulmányokból kiderül, hogy az ADHD-s gyermekek cinkszintje olykor alacsonyabb, így a cinktartalmú táplálékkiegészítők szedése csökkentheti a hiperaktivitást és az impulzivitást, a figyelemzavart viszont nem enyhíti. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a túl sok cink veszélyes lehet, éppen ezért az étrend-kiegészítő szedése előtt ellenőrizni kell a cink szintjét.

Vas

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a vashiány ugyancsak hozzájárulhat az ADHD tüneteihez. Egy 2008-as tanulmány kimutatta, hogy azoknál a gyermekeknél, akik bár vérszegények nem voltak, de vérükben alacsony volt a vas raktározásához szükséges fehérje (ferritin), a vaspótlást követően tizenkét hét után jobban érezték magukat. A cinkhez hasonlóan a vasszintet is ellenőrizni kell.

Magnézium

Az egészséges magnéziumszint a vérben az ellazulásban segítheti az ADHD-s embereket. Néhány kisebb tanulmány kimutatta, hogy a magnéziumkiegészítők hozzáadása csökkenti az ADHD egyes tüneteit. A magnézium segít az alvásban és a relaxációban – ami nagy kihívás az ADHD-s gyermekek és felnőttek számára.

C-vitamin

A C-vitamin fontos a dopamin neurotranszmitter modulálásában az agy szinapszisaiban. (Az ADHD-stimulánsok azért hatásosak, mert növelik az agy dopamin szintjét.) Bár a szakember szerint az volna a legjobb, ha a C-vitamin a táplálkozással jutna be a szervezetbe, ha az ADHD-s gyerek nem hajlandó megenni az egészséges ételt, a táplálékkiegészítő is jó megoldás. Fontos: Aki ADHD-gyógyszert kap, ne egyszerre vegye be a C-vitaminnal, az ugyanis gátolja a gyógyszer felszívódását. Egy órával előtte vagy utána kell bevenni a C-vitamint.

Fehérje

A magas fehérjetartalmú ételek kulcsfontosságúak a figyelem és az összpontosítás növelésében, éppen ezért, ha az ADHD-s gyermek válogatós, náluk alacsony cukortartalmú, tartósítószert és mesterséges aromákat nem tartalmazó fehérjeporral érdemes próbálkozni.

Forrás: Additudemag Fotó: Getty Images