Az arcjógával átformálhatjuk vonásainkat, mégsem a szépülés a legfontosabb benne – interjú Döbrösi Laurával

2024. július 02.
Eltüntethetjük ráncainkat, dúsíthatjuk ajkainkat, de még az arcformánkat vagy orrunkat is megváltoztathatjuk az arcjóga segítségével Döbrösi Laura szerint. A színésznő négy éve talált rá a face yoga módszerre, amit azóta rengeteg nőnek átadott – most pedig a Marie Claire-rel is megosztott három exkluzív gyakorlatot.

Valószínűleg sokan meglepődtek rajta, amikor először felismerték az Aranyélet és a Félvilág fiatal színésznőjét, ahogy szokatlan, néha egészen kifacsart mimikával igyekszik átadni a követőinek az arcjóga gyakorlatait. Bár az Instagramon és a magazinok szépségrovataiban már találkozhattunk az arcjóga jelenségével, Magyarországon még nem igazán láttunk olyat, aki ilyesmivel foglalkozna – pláne nem egy ismert színésznőt. Döbrösi Laura 28 éves volt, amikor először találkozott a face yogával, ahogy ő hívja az általa követett módszertan alapján. Ahogy fogalmaz, színésznőként alapvetően sem volt idegen számára az arcizmok edzésének gondolata, hiszen korábban is rendszeresen járt logopédia-, illetve beszédtechnika-órákra, ahol már megtapasztalhatta, milyen eredményeket lehet elérni az arc izmainak folyamatos edzésével. Bár Laura gyorsan leszögezi, hogy a face yoga fókusza nem elsősorban a szépség, hanem sokkal inkább az öngondoskodás, azért ő sem rejti véka alá, hogy első homlokráncainak megjelenése miatt fordult a módszer felé. „Épp covid volt, be voltam zárva, és nem voltak színházi vagy filmes munkák, így sokkal könnyebb volt a rendszeres gyakorlás – aminek hamar el is kezdtem látni az eredményét. Nagyon hitelesnek találtam a face yoga metódust megalkotó japán Fumiko Takatsut, így nem is volt kérdés számomra, hogy beiratkozzak a tanfolyamára.”

Laurát nemcsak a személyes motiváció hajtotta a face yoga megismerésében, hanem a düh és elkeseredés is, amit a modern kor szépségkultusza miatt érzett. „A 2000-es évek elején, amikor kamasz voltam, nagyon erősen hódított a tökéletes test kultusza, ami borzasztóan megviselt engem és nagyon rossz hatással volt a testképem alakulására. Most úgy látom, hogy ugyanez történik, csak nyaktól felfelé: óriási a nyomás, hogy mindenkinek úgynevezett tökéletes arca legyen, amit csakis egyféle szépségideál mentén definiálnak. A face yoga szerintem nagyon szépen megszelídíti ezt a képet. Része a szépülés, a szépségápolás, ugyanakkor önelfogadásra és önszeretetre tanít, ami nagyon jó kombináció.”

Változtatás és elfogadás

Az arcjóga növekvő népszerűségét leginkább az adja, hogy természetes, noninvazív, semmilyen eszközt nem igénylő módszerről van szó. Azonban itt is felmerül a dilemma, hogy mi a célunk vele? Az Instagramon futó (gyakran hamis) reklámok és a netet elárasztó videók azt ígérik, hogy az arcjóga segítségével megváltoztathatjuk az arcformánkat és az arc egyes részeit: nagyobb lehet a szemünk és piszébb az orrunk, prominensebb a járomcsont vagy éppen kerekebb az arc. Vagyis itt is egyfajta szépségideál felé törekszünk, csak nem olyan „radikális” módszerekkel, mint amiket a plasztikai sebészek kínálnak.

Laura szerint a face yoga szemlélete abban tér el, hogy itt a változtatás első lépése a saját arcunk megismerése és elfogadása. „A face yoga nézete szerint az öregedés egy természetes élettani folyamat, ami egyáltalán nem jelent szükségszerűen romlást. Inkább úgy érdemes tekinteni erre, hogy a tested idővel egyre több figyelmet követel tőled, neked pedig kutyakötelességed megadni neki ezt a figyelmet, gondoskodást. Ha odafigyelünk a testünkre, jobban megértjük a folyamatait, akkor javul a testünkhöz fűződő viszonyunk is, így beindulhat egy pozitív spirál. 

Döbrösi Laura megosztott három face yoga gyakorlatot a Marie Claire olvasóival, amiket bátran gyakorolhatunk az üdébb, fiatalosabb arcért.

Szintén fontos különbség az olyan beavatkozásokhoz képest, mint a – manapság nagyon hozzáférhető és a fiatalok körében népszerűbbnek számító – botoxinjekció, hogy az arcjóga azt üzeni, „saját erőnkből, a saját kezünk érintése által, a saját izmaidat használva tudjuk alakítani az arcunkat”. Ahogy Laura fogalmaz, mindez azt üzeni, hogy elég jók vagyunk, hogy a szépség is egy tanulható készség, és hogy nincsen szükség külső beavatkozásokra a szépüléshez.

Ettől függetlenül Laurához is gyakran úgy fordulnak a nők, mintha a plasztikai sebészhez érkeztek volna. „Volt, aki azzal kezdte, hogy nézzem meg az arcát, és mondjam meg, mit kellene változtatni rajta. Én ilyenkor mindig azt mondom, hogy én egy gyönyörű arcot látok, és szerintem semmit. A face yogában nincsen egyetlen univerzális szépségideál, mindenkinek a saját arcával dolgozunk, és mindenki maga jelöli ki a céljait. Léteznek gyakorlatok az arc karcsúsítására és töltésére, a száj dúsítására és vékonyítására. Nincsen semmi, amit problémaként kezelnénk, mindenki maga dönti el, hogy mi az, amit formálna. Van, aki imádja a karakteres orrát vagy az enyhe aszimmetriát az arcában – ezeket nem is kell megváltoztatni, ha nem szeretnénk. A legfontosabb cél mindig önmagunk elfogadása és annak felismerése, hogy milyen hétköznapi szokások mentén formálódnak a vonásaink. Innentől dolgozhatunk azon, hogy megváltoztassuk, amin változtatni szeretnénk, de eközben is sokat tanulunk az önszeretetről. Nem hiba- hanem eredményorientált személettel dolgozunk.”

A millió dolláros kérdés: mire képes az arcjóga?

A botox és a fillerek azonnali, látványos megoldást kínálnak, (az más kérdés, hogy milyen áron) az arcjógával azonban más a helyzet. A módszer lényege, hogy az arcizmok folyamatos mozgatásával kioldjuk az izomfeszültséget és tónusosabbá tesszük az arc izmait – ehhez azonban rendszeres, következetes gyakorlásra van szükség. Ha azonban elég elszántak vagyunk, Laura szerint elképesztő változásokat tudunk elérni az arcjóga segítségével.

„Azt szoktuk mondani, hogy nézd meg egy babakori fotódat, hároméves korod előttről – így láthatod, hogy mik az adottságaid, az arc- és koponyaszerkezeted, amivel dolgozunk. Lehetséges például, hogy valakinél csonteredetű az arc aszimmetriája, ezt már valamivel nehezebb kompenzálni a face yogával, bár nem lehetetlen. Ezenkívül fontos látni, hogy az arcunk rengeteg kisebb-nagyobb izomból áll, és ezek rendszeres edzésével a vonásaink is átalakulhatnak. A szemeinket például karika alakú izmok ölelik körül: ha tónusban vannak, vékonyodnak és erősödnek, vagyis nagyobbra fogjuk tudni nyitni a szemet, illetve maga az izom is kisebb helyet foglal el, így pedig nagyobbnak tűnik a szem. A száj körül szintén kör alakú izom húzódik, ennek lazának és tónusosnak kell lennie, és minél tónusosabb az izom, annál jobban fordítja kifelé az ajkakat, amitől dúsabbnak tűnik majd a szánk. Az arcizmaink tulajdonképpen képesek fillerként feltölteni, majd facelift helyett megemelni az arcot. Még egy orrplasztikát is megspórolhatunk, ha serkentjük az orr területének keringését és a méreganyagok ürülését, illetve a puha porcok finom mozgatásával formáljuk a területet.”

Laura megjegyzi, bár tény, hogy rengeteg kamuvideó kering a neten, nem mindig kell hitetlenkedni, ha elképesztő változást mutató képeket látunk az arcjóga kapcsán. Szerinte a különböző gyakorlatok segítségével szinte már a plasztikai sebészeti beavatkozásokhoz mérhető változásokat érhetünk el – anélkül, hogy ténylegesen kés alá feküdtünk volna. Persze a szépséget még az arcjóga esetében sem adják ingyen: nemcsak rendszeres gyakorlás, de tudatos életmód is kell az igazán látványos eredményhez.

Döbrösi Laura megosztott három face yoga gyakorlatot a Marie Claire olvasóival, amiket bátran gyakorolhatunk az üdébb, fiatalosabb arcért.

A jóga kötelez

Fumiko Takatsu, a face yoga módszer megalkotója tízéves kora óta aktívan jógázott, így nem meglepő, hogy a hagyományos jóga nemcsak a módszer nevében köszön vissza. Ahogy Laura elmondja, az arcjógában is nagyon fontos a légzés: ennek segítségével viszik az izmokba a figyelmet és oldják ki a feszültséget. „A másik párhuzam a holisztikus szemlélet, vagyis nemcsak egy-egy izomra, hanem az egész arcra, sőt az egész testre kiterjed a figyelmünk, hiszen a szervezetünkben minden mindennel összekapcsolódik. De szintén fontos, hogy ahogy a jógánál, a face yogánál sem a külső eredmény elérése a célunk, hanem az anyagcsere, a keringés, a szervezet egészségének fokozása. Ez hozza magával a belülről sugárzó szépséget – szoktam is mondani az óráimon, hogy nálam az egészség a szépség szinonimája.”

Szintén a holisztikus szemléletből fakad, hogy az arcjógánál a szépség nem áll meg az arcizmok átmozgatásánál. Laura is rendszeresen tart életmód workshopokat, ahol beszél többek között a táplálkozás és a fényvédelem fontosságáról, de akár a testtartás jelentőségéről is. „Az elmúlt időszakban nagyon fókuszba került nálam ez a terület, és stréber módon rengeteget képzem is magam. Egyébként innen is tudom, hogy megtaláltam az utamat: azon kapom magam, hogy a szabadidőmben a legújabb hormonegyensúly-kutatásokat olvasgatom és az agy és az idegrendszer kapcsolatáról szóló tanulmányokat bújom.”

Laura hozzáteszi, bár továbbra is nagyon fontos számára a színészet, úgy érzi, a face yogában összpontosul minden, ami fontos érték számára: a fenntarthatóság, a tanítás, az aktivizmus, a szépségről és a pszichéről való gondoskodás, a női közösségek és női energiák működtetése. „Eddig minden, amit csináltam, az valaki más projektje volt, amit én alkalmazott művészként segítettem megvalósítani. Ez most csak az enyém. Amikor tanítok, kicsit olyan, mintha a színpadon állnék, csak – megmondom őszintén – azt érzem, hogy ezzel többet tudok adni.”

Döbrösi Laura megosztott három face yoga gyakorlatot a Marie Claire olvasóival, amiket bátran gyakorolhatunk az üdébb, fiatalosabb arcért.

Laura online tanfolyamokon, privát alkalmakon, a Downdog jógastúdióban és alkalomszerű workshopokon tanít face yogát. Bővebb információt a weboldalán és az Instagramján találtok.

Fotó: Marie Claire