Arcjóga: Namaste, feszes arc!

2022. március 18.
Rendszeres testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy minél formásabbak lehessünk, és a lehető legjobban érezzük magunkat a bőrünkben – ezt jól tudjuk. Vajon az arcunk edzésével is hasonló eredményt érhetünk el? Lehetséges, hogy az arcjóga lenne az örök fiatalság kulcsa?

Sokan keressük azokat a természetes, megfizethető szépségkezeléseket, amelyek segítenek feszesebbé, fiatalosabbá varázsolni a bőrünket. Az arcjóga pedig pontosan ezt ígéri – a botox és az egyéb plasztikai beavatkozások alternatíváját Gwyneth Paltrow-tól Meghan Markle-ig számtalan híresség dicsőíti. Ha pedig napi pár perc arcmozgástól úgy lehet kinézni, mint ők, akkor már megéri tenni vele egy próbát. Az arcjóga hazai úttörőjét, Bulgakova Anfisát kérdeztük arról, hogyan lehet késleltetni az idő múlását.

arcjóga

Mi az arcjóga?

Valójában semmi köze sincs a lefelé néző kutyához vagy a napüdvözlet ászanához; mindössze egy frappáns kifejezés a gyakorlatokra, amelyekkel átmozgathatjuk az arcunk és a nyakunk mind az 57 izmát. De akárcsak a klasszikus értelemben vet jóga, az arcjóga is segíti a helyes testtartást, tudatos légzéstechnikákkal alkalmazva pedig nyugtathatjuk vele az idegeinket és csökkenthetjük a mindennapi stressz-szintünket is. A gyakorlatok végzése tónusos és fiatalos megjelenést biztosít, megemeli a megereszkedett területeket – éveket lefaragva az arcunkról.

„A tornáztatás hatására fokozódik a vérkeringés, beindulnak a méregtelenítő folyamatok, így szemmel láthatóan üdébbé és egészségesebbé válik a bőrünk, amely színében, struktúrájában is visszaköszön – avat be minket a beauty coach. – Mindemellett aktivizálja a nyirokrendszert, amely segít a puffadt arc, a vizesedés megszüntetésében. Az arcjóga során a nyak és a hát izmainak erősítése is szerepet kap, amelyek egyébként szintén erősen kihatnak az arc állapotára.”

Bár sokféle fiatalító kezelésre bukkanhatunk manapság, az arc sok esetben visszatükrözi az esztétikai beavatkozások vagy a különböző töltések nyomait, így nem is mindig nyújtja azt a látványt, amire vágytunk. „Ezek az eljárások sok esetben okozhatnak csalódást, ráadásul az is megeshet, hogy az arcunk sem tűnik igazán fiatalabbnak, inkább csak másabbnak a kezelésektől – magyarázza a szakértő, hogy miért javasolja inkább az arc edzését azoknak, akik szeretnének tenni a (természetes) szépségükért. – Az arcjógától viszont feszesebb lesz az izomzat, az ilyen típusú stimuláció és edzés pedig olyan biztonságos és hosszú távú befektetés, amelynek az eredményét évtizedek múlva is élvezhetjük.”

Arcra szabott módszerek

Az arctorna, az arcjóga, az arcmasszázs, az arcfitnesz és minden, az arcon végzett edzésforma hozzásegít ahhoz, hogy erősödjenek és stimulálódjanak az arc izmai, feszesebbé váljon a bőr, rugalmasabbá a kötőszövet, mindennek pedig nagyon látványos az eredménye. „Ahogy a testedzésnek is létezik megannyi formája, az arcon végzett gimnasztika is szerteágazó, mindenkinek meg kell találni azt a módszert, amely számára a legmegfelelőbb” – taglalja Anfisa. Szerencsére ma már számtalan lehetőségünk van, hogy kipróbáljuk az arcjógát: személyes vagy online tanácsadásokon, tanfolyamokon is részt vehetünk, hogy elsajátíthassuk ezt a mozgásformát. A szakértő szerint azonban érdemes megfontolni az egyéni állapotfelmérést is, hogy maximálisan személyre tudjuk szabni az edzéstervet.

Szerző: Hartinger Emese

A teljes cikket a Marie Claire legfrissebb lapszámában olvashatod!

Olvasd el ezt is!