10 izgalmas fiúnév CS betűvel

2024. július 02.
Tudunk egyáltalán a Csabán, Csongoron és Csanádon kívül olyan fiúnevet mondani, amelyik CS betűvel kezdődik? Eláruljuk a három legnépszerűbb CS betűs férfi keresztnév jelentését is, és mutatunk még 7 olyan fiúnevet CS-vel, ami jó választás lehet a gyermekünknek!
Fiúnév cs-betűvel
  • A CS betűs fiúnevek majdnem olyan ritkák, mint a lánynevek ezzel a kezdőbetűvel.
  • Mit jelent a három leggyakoribb CS betűvel kezdődő férfi keresztnév?
  • Mutatjuk a kedvenc CS betűs fiúneveinket!

A CS betűs fiúnevek nagyon jól hangzanak magánhangzóra végződő családnevek után. De a Csanádon, Csongoron és Csabán kívül tudunk egyáltalán ezzel a kezdőbetűvel férfi keresztnevet mondani? Mutatunk még 7 olyan fiúnevet, ami CS betűvel kezdődik, és nagyon izgalmas!

A legjobb fiúnevek CS betűvel

1. A három leggyakoribb CS betűs fiúnév: Csaba, Csongor és Csanád

27 férfi keresztnév kezdődik CS betűvel, ebből a két leggyakoribb a Csaba és a Csanád. Mutatjuk a két fiúnév jelentését.

  • Csaba: régi magyar személynév. Egyes források szerint török eredetű lehet, és a jelentése: pásztor, kóborló. Újabban az ajándék jelentése is felmerült. A név felbukkan a kora középkori eredetű magyar mondavilágban is, Csaba királyfi alakjában, akit Attila fiaként tart számon a hagyomány. A nevet a 19. században fedezték fel újra, Vörösmarty Mihály és Arany János művei nyomán lett népszerű.
  • Csanád: a CS betűvel kezdődő férfinév az ismeretlen jelentésű régi magyar Csana személynévből származik, -d kicsinyítő képzővel.
  • Csongor: török eredetű régi magyar férfinév, melynek jelentése vadászmadár.

2. Rövid CS betűs fiúnevek

Ha szeretnénk a gyermekünknek rövid keresztnevet, ami CS betűvel kezdődik, választhatjuk például az alábbiakat:

  • Csörsz: a régi magyar név eredete nem tisztázott, de valószínűleg személynévből lett férfinév. Jelentése fekete ökör, marha.
  • Csák: régi magyar családnév a Csák, melyből keresztnév lett. Eredete nem tisztázott, ha a török származást fogadjuk el, jelentése ütő, de más források szerint a szláv nyelvből ered a CS betűs fiúnév.
  • Csát: valószínűleg a csat szóval összefüggő török eredetű férfinév, így jelentése az összekapcsolt, összecsatolt, összefüggő tartalommal bír. Rokon nevei: Csatád, Csató, Csatár.

3. Ha szeretjük az E hangot, válasszuk ezeket a CS betűs fiúneveket

Nagyon dallamos fiúneveket találunk CS betűvel, melyekben minden magánhangzó E. Ezek nagyon szép, hangzatos névváltozatok.

  • Csege: régi magyar személynév, a bizonytalan eredetű Cseg személynév származéka. Ez a szó lehet, hogy a régi magyar cseg szóval függ össze, aminek a jelentése cövek, szeg.
  • Csenger: a régi magyar fiúnév eredete és jelentése nem ismert.
  • Csepel: férfinév ismeretlen eredetű régi magyar személynév. Lehet, hogy összefügg a cseple, cseplye szavakkal, amiknek a jelentése sarjadék (erdő), bozótos; egyes vidékeken pedig apró, csenevész.
  • Cseke: a régi magyar személynév, az ismeretlen eredetű Csek név származéka. Más források szerint ennél sokkal izgalmasabb eredete és jelentése van a CS betűs fiúnévnek. Az erdélyi etimológia szerint egy régi foglalkozás megnevezése vált CS betűs fiúnévvé. Jelentése vízről vadászó. Csónakból vagy más úszó alkalmatosságról vízi madarakra és más vízfelszíni állatokra vadászó ember foglalkozása.

Fotó: Getty Images, Unsplash