Kvíz: eltalálod legalább 8 névről, férfi vagy női keresztnév?

2024. augusztus 14.
Nem mindig könnyű eldönteni az anyakönyvezhető utónevekről, vajon ezek fiú- vagy lánynevek? A legújabb kvízben most ez a feladatunk! Hány nevet találunk el?
Kvíz: fiúnév vagy lánynév?
  • A kvízben azt kell eltalálnunk, vajon lány- vagy fiúnévről van szó?
  • Nem könnyű eldöntenünk bizonyos neveknél, vajon kinek adható?
  • Hány jó válaszunk lesz a legújabb keresztnév kvízen?

Édua, Napsugár, Bökény – vajon tudjuk, hogy a különös hangzású, netán valami teljesen hétköznapi jelenséget, fűszereket, növényeket jelölő szavak fiú- vagy lánynévként adhatók Magyarországon? A legújabb kvízben most a feladatunk, hogy ezt eldöntsük a keresztnevekről!

A legnépszerűbb fiú- és lánynevek Magyarországon 2024-ben

2024-ben Magyarországon a legnépszerűbb fiúnév a Dominik volt, amelyet az Olivér, Levente, Máté és Marcell követett az első öt helyen. A lánynevek közül a Hanna volt a legkedveltebb, majd az Anna, Luca, Zoé, és Léna következtek a sorban.

Ezek a nevek az utóbbi években is folyamatosan szerepeltek a legnépszerűbbek között, és továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a magyar szülők körében

A trendek sokat változtak az elmúlt 100 évben. 1924-ben Magyarországon a legnépszerűbb fiúnevek között olyan tradicionális nevek szerepeltek, mint az István, János, László, József, és Ferenc. Ezek a nevek akkoriban igen gyakoriak voltak, és sok családban generációkon keresztül öröklődtek.

A lánynevek terén a Mária, Erzsébet, Ilona, Margit, és Anna nevek voltak a leggyakoribbak. Ezek a nevek szintén mélyen gyökereztek a magyar hagyományokban, és hosszú időn keresztül fennmaradtak a népszerűségi listák élén.

Az 1920-as években a nevek választásában nagy szerepet játszottak a vallási és kulturális hagyományok, valamint a családi kötődések​. De vajon azt tudjuk, hogy a ma anyakönyvezhető fiú- és lánynevek közül melyik kinek adható? 

Töltsük ki a keresztnév kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a legújabb kvízzel, melyben azt kell eltalálnunk, vajon a kérdésben szereplő keresztnév fiúnév vagy lánynév? Három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk mindegyik keresztnév alatt azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz végül a keresztnév kvízben?

Fotó: Unsplash, Getty Images