A 10 legjobb Gy betűvel kezdődő fiúnév és lánynév, valamint az 5 legrosszabb

2024. augusztus 15.
Nincs túl sok olyan magyar utónév, ami Gy betűvel kezdődik. De vajon melyek a legszebb, leghangzatosabb Gy betűs lánynevek és fiúnevek, amiket választhatunk gyermekünknek?
Fiúnevek és lánynevek gy betűvel
  • A Gy betűvel kezdődő keresztnevek közül nehéz olyat választanunk, ami kellően modern hangzású.
  • A Györgyön és Györgyin kívül tudunk egyáltalán mondani Gy betűs fiúnevet és lánynevet?
  • Melyik az 5 legkínosabb keresztnév Gy betűvel?

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Gy betűvel alig kezdődik lánynév vagy fiúnév a Magyarországon anyakönyvezhető utónevek közül. Mégis megpróbáltuk összeszedni a 10 legszebb olyan fiú- és lánynevet, melyek Gy betűvel kezdődnek. De vajon melyik az 5 Gy betűs keresztnév, ami inkább kiszúrás viselőjének?

Ezek a legszebb fiúnevek gy betűvel

1. Gyárfás

A Gyárfás keresztnév valószínűleg a görög eredetű Gervasius férfi névből ered, aminek a jelentése idős, aggastyán. Más vélemény szerint azonban germán és kelta elemekből áll a Gy betűs fiúnév, és ezek jelentése dárda, szolga, katona, alattvaló.

2. Győző

Meglepő, de a Győző csak a 19. század óta létező férfinév. Ekkor alkották ugyanis a Viktor név magyarítására. Voltak időszakok, amikor népszerűbb névnek számított, ám a 21. században előfordulása már csak szórványos.

3. György

Görög eredetű férfinév a György, mely a Georgiosz keresztnévből ered. Jelentése földműves, gazdálkodó. Ma már nem számít olyan gyakori férfinévnek, mint például az 1960-as években, amikor a 16. leggyakoribb fiúnév volt.

4. Györe

A György régi magyar becézéséből önállósult Gy betűs fiúnévként. Jelentése így megegyezik a Györggyel, előfordulása viszont sokkal ritkább, mint az eredeti keresztnévnek.

5. Gyoma

Régi magyar személynévből vált férfi keresztnévvé a Gyoma, bár nagy népszerűségre sosem tett szert. Pontos eredete és jelentése nem ismert.

Ezek a legszebb lánynevek gy betűvel

1. Gyöngy

Magyar eredetű női név, melynek jelentése azonos, mint a köznévnek. Számos változatban használjuk ma is, bár előfordulása igen ritka.

2. Gyöngyvirág

Az azonos nevű virágból vált anyakönyvezhető lánynévvé. Bár nagyon kedves hangzású lánynév, még ma is nagyon kevesen adják gyermeküknek.

3. Györgyi

A György férfi keresztnév női változata, ám csupán a 19. század óta ismert. Még érdekesebb, hogy eredetileg a Györgyike keresztnevet használták, és csak később vált elterjedtebbé a rövidebb változata.

4. Gyöngyvér

Nagyon izgalmas háttere van ennek a régi Gy betűs lánynévnek. Arany János alkotta meg a keresztnevet a Buda halála című művében a Gyöngy női utónévből. A Gyöngyvér jelentése gyöngytestvér, ebből rövidítette a költő a nevet Gyöngyvérre.

5. Gyöngyi

A magyar eredetű keresztnév a Gyöngy név -i képzős alakja, egyben a Gyöngyvér becézett alakja is. 

Ezeket a Gy betűs keresztneveket ne adjuk inkább

  • Gyémánt – Bár szépen csillog a drágakő, nem biztos, hogy a Gy betűs lánynév a legszerencsésebb választása  gyerekünknek.
  • Gyopár vagy Gyopárka – Az azonos nevű növényből önállósult női keresztnév nem feltétlenül a legszebb olyan virágnév, amit adhatunk a gyerekünknek.
  • Gyömbér – Mindig furcsán hangzik fűszerekről elnevezni a gyerekünket, ám a Gyömbér lánynév még ezek közül is kiemelkedik.
  • Gyécsa – Régi magyar férfinév, valószínűleg a Géza középkorban használatos változata volt. Ma már túl régies hangzású ahhoz, hogy a gyerekünknek válasszuk.
  • Gyenes – A Dénes név régies alakváltozata, mely a görög Dionüszoszból ered.

Fotó: Getty Images, Unsplash