Ezek a leggyakoribb családnevek a világ különböző országaiban

2024. május 09.
Magyarország is rajta van a térképen! De azt tudtuk például, hogy Horvátországban a Horvat a leggyakoribb családnév?
Leggyakoribb családnév országonként
  • Izgalmas látni, hogyan alakultak ki a világ országaiban a leggyakoribb családnevek.
  • Magyarországon a Nagy a leggyakoribb családnév.
  • Böngésszük a térképet és nézzük meg, melyek a leggyakoribb családnevek a világ országaiban!

A történelem során a világ különböző országaiban más-más időszakokban alakult ki a családnév használata. De vajon milyen családnevek váltak a leggyakoribbá az egyes területeken? Most térképen nézhetjük meg, melyek lettek a leggyakoribb családnevek a világ országaiban!

A családnév története

Az egyik első ország, ahol hivatalossá tették a családnév használatát is, Kína volt. Itt a legendás uralkodó, Fu-hszi Kr.e. 2852-ben vezette be a családnév öröklődését. A nyugati világban csak Kr.u. 1000 körül kezdték használni a családneveket. Ennek hátterében főként az egyre növekvő népesség és az állt, hogy elfogytak a különböző keresztnevek, így valami más jelzés is kellett az emberek megkülönböztetésére.

Magyarországon a családnevek rendszeres használata az 1800-as évek közepén kezdődött, amikor a Habsburg Birodalomhoz tartozó területeken, így Magyarországon is, törvényi rendelkezésnek megfelelően bevezették a kötelező családneveket. Az ún. családnév-törvényt 1894-ben fogadták el, és az volt a célja, hogy minden polgárnak legyen hivatalos családneve, amely állandó és öröklődő. Ezt követően a családnevek használata egyre elterjedtebbé vált az országban.

Melyek a leggyakoribb családnevek a világon?

A NetCredit rakta egy térképre a világ országait és az egyes országok leggyakoribb családneveit. A népszámlálási adatokat és a különböző családfakutató oldalak adatait használták a leggyakoribb családnevek megállapításához a különböző országokban. A kapott adatokat nyelvészeti forrásokkal és családnévlexikonokkal vetették össze, így hat különböző kategóriába sorolhatók az egyes országokban a leggyakoribb családnevek:

  • Felmenőkre utaló
  • Foglalkozáshoz kapcsolódó
  • Földrajzi nevek
  • Helynevek
  • Személyiségjegyek, tulajdonságok
  • Pártfogás

1. Apa nevéből családnév

A kutatásból kiderült, hogy a felmenőkre visszautaló családnevek a leggyakoribbak a legtöbb országban a világon. Ezek általában az apa, anya vagy más ősök nevét hordozzák tovább. Ilyen Svédország, ahol az Andersson, Mexikó, ahol a Hernandez vagy Oroszország, ahol az Ivanova a leggyakoribb családnév. De egy sor afrikai, közép-ázsiai és közép-amerikai országban is hasonló a családnévhelyzet.

2. Tulajdonság mint családnév

A második leggyakoribb, hogy valamilyen tulajdonságra utal a családnév, ahogy Magyarországon is: itt a Nagy a leggyakoribb családnév. De számos afrikai országban is személyiségjegyekkel kapcsolatos a leggyakoribb családnév.

  • Kongói Demokratikus Köztársaság – Ilunga, ami bantu nyelven azt jelenti, hogy olyan személy, aki először mindent megbocsát, másodikra elnéz, de harmadszor soha
  • Madagaszkár – Raktomalala, aminek jelentése szeretett gyermek

Finnországban a leggyakoribb családnév a Korhonen, aminek a jelentése kevésbé tekinthető bóknak: idős és süket.

3. Foglalkozásból családnév

Szinte az összes angol anyanyelvű országban – Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Anglia, Ausztrália – ugyanaz a családnév a leggyakoribb: a Smith. Ez annyit tesz, hogy kovács.

4. Földrajzi név

Ausztriában és Horvátországban valamilyen földrajzi helyhez kötődik a leggyakoribb családnév. Előbbiben a Grüber nevet viseli a legtöbb személy (jelentése üregben lakó), míg utóbbiban a Horvat, azaz horvát ember.

Forrás: Mental Floss, fotó: NetCredit