Retró kvíz: mennyire emlékszel még a Kádár-kori iskolás életre?

2024. augusztus 23.
Az iskolás évek meghatározók az életünkben. De vajon mennyire élnek még bennünk élénken a Kádár-kor retró iskolás élményei? Hány pontot érünk el a kvízen?
Retró kvíz iskola
  • A negyven évvel ezelőtti retró iskolásélet egészen másként festett, mint a mostani.
  • A retró kvízben a Kádár-kor iskolás élményeivel kapcsolatban kell válaszolnunk a kérdésekre.
  • Hány jó válaszunk lesz a retró iskolai kvízen?

Amikor a mostani negyvenesek-ötvenesek jártak iskolába, még nem az volt a fő kérdés, vajon kikapcsolták-e a telefont a tanórára. A retró kvízben most a Kádár-kor iskolai élményeit elevenítjük fel a kérdésekkel. De vajon mennyire tudunk jól válaszolni?

Iskolásnak lenni a Kádár-korban

Augusztus végén a retró korban is ugyanolyan érzésekkel várták a gyerekek az iskolakezdést, mint a mai diákok. Viszont az élmények egészen mások voltak, mint ma.

1. Iskolaköpeny

Kötelező volt például az iskolaköpeny. Eleinte csak egyenfazont lehetett vásárolni, hiszen a cél pont az volt, hogy mindenki egyforma legyen az iskolában. Ám a nyolcvanas évekre azért már többféle modellből választhattak az iskolások a kék nejlon iskolaköpenyből is.

2. Úttörők és kisdobosok

Alapvetően büszkén feszítettek a tanévnyitókon a kisdobosok kék, az úttörők – a felső tagozatosok – pedig piros nyakkendőjükben. A kis elsősök izgatottan várták a tanévnek azt a pillanatát, amikor nekik is a nyakukba kötötték a kék kendőt.

3. Iskolatej, iskolakakaó

Gondoltuk volna, hogy az iskolatej nem a szocializmus ötlete volt? Már sokkal korábban, 1927-ben felmerült az ötlet, és Orosházán az 1932/33-as tanévben be is vezették az ingyenes iskolatejet a gyerekeknek, amihez később Makó is csatlakozott. Bár igazolták is, mennyivel egészségesebbek voltak azok a diákok, akik hozzájutottak, a 2. világháború mégis megakasztotta az akciót, ami csak a retró korban indult újra.

4. Papírgyűjtés

A szülők nem csak társadalmi munkában segítettek rendbe tenni, kifesteni az iskolát, de például egész évben gyűjtötték és halmozták a papírt otthon. Minden évben eljött a verseny pillanata, amikor kilószámra vitték be az iskolások a spárgával összekötött papírhalmokat, hogy a MÉH-nek leadva megnyerjék a versenyt iskolájuknak.

Töltsük ki a retró kvízt az iskoláról!

A retró iskolai kvízben tíz kérdésre kell válaszolnunk. A Kádár-kori iskolás élményekkel kapcsolatos kvízben három-három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt a választ, amelyik szerintünk a helyes. Mennyi iskolás kérdésre válaszolunk jól a retró kvízben?

Hány pontot érsz el a Kádár-kori retró iskola kvízen?

Retró kvíz iskola

Vajon mennyire emlékszünk még a retró korszak iskolás időszakára? Hány jó válaszunk lesz a Kádár-korszak iskolával kapcsolatos kvízén?

Fotó: Fortepan/Kereki Katalin, Déri György, Makovecz Virág, Getty Images, Unsplash