Retró kvíz: hány Kádár-kori kifejezésről tudod, mit jelent?

2024. március 29.
A Kádár-korszakban teljesen hétköznapi fordulatok voltak, ma már ritkábban mondjuk a legújabb retró kvízben található kifejezéseket. De vajon tudjuk még, mit jelentenek?
Retró kvíz 5
  • A retró kvízben ezúttal Kádár-kori kifejezések jelentésére kérdezünk rá.
  • Vajon tudjuk még, mit jelentenek ezek a szavak, kifejezések, amik negyven évvel ezelőtt a mindennapok részei voltak?
  • Hány jó válaszunk lesz a legújabb retró kvízben?

Bár tombol a retró őrület, ma már sokkal ritkábban halljuk azokat a szófordulatokat, amiket a Kádár-korszakban még naponta használtunk. A legújabb retró kvízben most ilyen szavakról, kifejezésekről kell megmondanunk, mit jelentenek. Hány jó válaszunk lesz a kvízben?

Régen tényleg minden jobb volt?

Egy csomó dolgot megszépít az idő a Kádár-korszakkal kapcsolatban, és nosztalgiával gondolunk vissza a negyven évvel ezelőtti időkre. De mutatunk néhány érdekességet a retró korszakból, amit már lehet, hogy elfelejtettünk.

1. Szabad szombat

1982 óta van csak szabad hétvégéje az iskolásoknak. Akkor törölték el ugyanis azt, hogy minden második héten szombaton is van tanítás. Előtte az A és B hét jelölte a hosszú és rövid hetet.

2. A retró frizurákat nem sírjuk vissza

A nyolcvanas években a nőknél hódított a dauerolt frizura, aminek elkészítése nem volt minden kockázattól mentes, a végeredmény pedig sok esetben igen kétséges volt. A férfiak sem jártak jobban a Bundesliga-frizurával.

Retró fodrászat a Kádár-kori Budapesten

Retró fodrászat a Kádár-kori Budapesten

3. Hétfőnként adásszünet

Ma már nehezen képzeljük el, de hétfőn nem sugároztak műsort a tévében. Csak 1989-től vált teljessé az adáshét. Bár a tévéadók száma a Kádár-korszakban igencsak korlátozott volt.

4. Valutakeret

A szocialista országok sajátossága volt, hogy az embereknek nem lehetett annyi külföldi pénze, amennyit csak akartak, mivel az országban nem volt elég valuta. A sokszor csak pár márkás valutakeret azért is volt jó a rendszernek, mert megnehezítette a nyugatra disszidálni vágyók dolgát is.

5. Lakótelepek és kockaházak

A retró korszakban épültek a városok arculatát ma is meghatározó lakótelepek a tízemeletes panelházakkal. Ezeket gyakran úgy tájolták, hogy a templomokat takarják, amikor valaki a főbb bevezető utakon közelít a városokhoz, vagy magasabbnak látszódjanak, mint a templomok.

Töltsük ki a retró kvízt!

Itt az ideje, hogy ismét próbára tegyük magunkat a retró kvízzel. Ezúttal Kádár-kori kifejezésekkel kapcsolatban teszünk fel kérdéseket, és a három válaszlehetőség közül kell megjelölnünk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány pontot érünk el a retró kvízen?

Hány Kádár-kori retró kifejezésről tudod, mit jelent?

Retró kvíz 5 játszótér

A nyelvünkben élnek, gyerekkorunkban még használtuk is, de vajon emlékszünk rá, pontosan mire mondtuk a Kádár-korszakban ezeket a retró kifejezéseket?

Fotó: Fortepan/Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ, UVATERV, Főfotó, Mezey András