Retró kvíz: mennyi édességre emlékszel a retró korszakból?

2023. november 17.
Zizi, Dunakavics, franciadrazsé – melyik volt a kedvenced? És vajon mennyi édességre emlékszel a Kádár-korszakból? Töltsd ki a legújabb retró kvízünket, és kiderül, mennyire maradtak meg gyermekkorod édességei az emlékeidben!
Retró édesség kvíz
  • Sokszor csalódunk, amikor a retró édességek mai változataiban ugyanazokat az ízeket  keressük, mint gyermekkorunkban.
  • Töltsük ki a kvízt és kiderül, mennyire emlékszünk a retró korszak legkedveltebb édességeire!
  • Hány jó válaszunk lett a legújabb retró kvízen?

Lehet, hogy csak az idő szépíti meg az emlékeinket, és gyerekkorunkban is ugyanolyan borzalmas íze volt az akkori édességeknek, mint amilyen a mai változatuknak? De ugyanúgy elképzelhető, hogy a szocializmus évtizedeiben még használhattak olyan ízfokozókat és színezékeket, amik a retró édességek jellegzetes ízét adták, ám mára már nem adhatók az élelmiszerekhez.

Bármelyik is legyen a helyzet, mindannyian szívesen emlékszünk a retró édességekre. De vajon a kvízben mennyi ezekkel kapcsolatos kérdésre sikerül jól válaszolnunk?

Négercsók

Nem csoda, hogy ma már nem találkozunk a boltok polcain a ragacsos tojáshabra emlékeztető belsejű retró édességgel. Ilyen névvel biztosan nem lehetne kitenni a kirakatba. Egy dolog biztos: olyan édes és tömény volt ez a retró édesség, hogy a hat darabot képtelenség volt egyszerre felfalni. (De vajon más retró süteményekre mennyire emlékszünk? Töltsük ki a retró süti kvízt!)

A Turbo rágó vagy a gömbrágó volt a rosszabb?

Nehéz eldönteni kapásból, vajon melyik retró rágógumi volt a legrosszabb. Annyi biztos, hogy az íze mindkettőnek nagyjából 5 másodpercig tartott utána. Ezt már csak a kőkemény, kesernyés tömb állkapocsgyilkos rágcsálása követte. Viszont a Turbo rágó mellé csomagoltak egy szuper autóról képet, míg a gömbrágót remekül lehetett osztogatni a barátainknak.

Ami nem változott a retró korszak óta: robbanócukor

Az egyik olyan retró édesség, ami ma is ugyanolyan finom, a robbanócukor

Az egyik olyan retró édesség, ami ma is ugyanolyan finom, a robbanócukor

Talán az egyetlen olyan retró édesség, ami még ma is ugyanolyan finom és izgalmas, a robbanócukor. Különböző technikákkal lehetett a szánkba juttatni. Volt, aki egyenesen a zacskóból öntötte a nyelvére, mások azt is élvezték, hogy már a tenyerükben elkezdi a pattogást. 

Hány édességet ismerünk fel a retró kvízben?

Ha kinosztalgiáztuk magunkat, töltsük ki a legújabb retró kvízt, amiben próbára tehetjük magunkat gyermekkorunk kedvenc édességeivel kapcsolatban. A kvízben szokás szerint tíz kérdésre kell válaszolnunk. Három lehetséges válasz közül kell kiválasztanunk azt, amelyik a helyes. Indulhat a kvíz?

Retró kvíz: mennyi édességre emlékszel a retrókorszakból?

Retró kvíz édesség vaníliás karika

Valószínűleg mindannyian átéltük már azt a csalódást, amikor a boltban levettük a polcról gyerekkorunk kedvenc édességének mostani változatát, ám az íz valami teljesen más volt, mint amire emlékeztünk. Töltsük ki a kvízt és kiderül, mennyi édességre emlékszünk még a retrókorszakból!

Fotó: Wikimedia