Retró kvíz: tudod mit jelentenek ezek a kifejezések?

2024. május 24.
Már megint egy retró kvíz, amiben próbára tehetjük magunkat, hány régi kifejezés valódi jelentésére emlékszünk még. Vajon mind a tizet tudjuk? Hány jó válaszunk lesz a kvízben?
Retró kvíz 8
  • Imádjuk a retró kvízeket, mivel nosztalgiázhatunk a régi időkre!
  • De vajon emlékszünk még a régi kifejezések valódi jelentésére?
  • Hány jó válaszunk lesz a retró kvízben?

A kvízben előforduló retró kifejezések néhány évtizeddel ezelőtt még szerves részét jelentették a köznyelvnek, mára viszont már csak ritkán bukkannak fel. De vajon emlékszünk még, mit jelentettek ezek a fordulatok? Hány pontot érünk el a retró kvízen?

Hány szó van a magyar nyelvben?

Természetesen pontosan nem tudjuk meghatározni, valójában hány szó van a magyar nyelvben. Az élő nyelvek folyamatosan változnak. Új szavak jönnek létre, régiek kopnak ki a használatból, alakulnak át. 

Ami bizonyos, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által szerkesztett A magyar nyelv nagyszótára – amely a legátfogóbb szótár – körülbelül 110 000 szócikket tartalmaz. Emellett a kisebb, hétköznapi használatra szánt szótárak általában 70 000–80 000 szót tartalmaznak.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a számok a szótári szócikkek számát jelentik, ami magában foglalja a különféle szóalakokat, jelentéseket és kifejezéseket is. Ha figyelembe vesszük a nyelvben valódi használatban lévő összes szót és szókapcsolatot, akkor ez a szám jelentősen magasabb lehet.

Nem csoda tehát, ha nem emlékszünk mi sem minden régi szó jelentésére, és esetleg nem maximális pontszámot érünk el a legújabb retró kvízen.

Töltsük ki a retró kvízt a régi magyar szavakról!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a retró kvízzel, amelyben régi magyar kifejezések jelentését kell megmondanunk. Tíz szót látunk majd, mindegyiknél három válaszlehetőséggel. Ezek közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz a retró kvízen?

Hány retró szó jelentését tudod helyesen?

Retró kvíz 8

Rengeteg olyan szó van, ami ma már kikopott a hétköznapi beszédből, pedig a retró korszakban még bevett fordulatnak számított. De vajon tudjuk, mit jelentettek?

Fotó: Unsplash, Getty Images