A három leggyakoribb betegség, amit a medencében elkaphatsz

2024. augusztus 31.
Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy lesz egyre több ember, és velük együtt több kórokozó a medencékben. Mutatjuk, milyen betegségeket lehet elkapni a medencében, és hogyan vigyázzunk magunkra.
Gyerekek a víz alatt búvárkodnak

Nincs annál frissítőbb, mint a medencében hűsölni egy forró nyári napon, ugyanakkor a medencék és a vízi parkok egyre zsúfoltabbak. Bár a vízben lévő vegyszerek (például a klór és a bróm) számos vírust és baktériumot elpusztítanak, még mindig vannak bizonyos kórokozók, amelyek a vízben lappanghatnak.

A három leggyakoribb betegség, amit a medencében elkaphatsz 

1. Hasmenés

A medencézéssel összefüggő betegségek egyik leggyakoribb oka a hasmenés. A medencében történő „székletbaleset” során csírák milliói kerülhetnek a vízbe, amit aztán benyelve a többi ember is megbetegedhet. Nem feltétlenül kell balesetet „szenvedni” a vízben ahhoz, hogy mások megbetegedjenek. A kis székletrészecskék úszás közben leválhatnak az emberek testéről, így előfordulhat, hogy nem is láthatók.

A kórokozótól függően hasmenést, hányingert, hányást, lázat vagy gyomorfájdalmat tapasztalhatunk. A leggyakoribb baktériumok közé tartozik a cryptosporidium, a norovírus, a giardia, a shigella és az E. coli. A kórokozótól függően hasmenést, hányingert, hányást, lázat vagy gyomorfájdalmat észlelhetünk.

Bár a medencékben és vízi parkokban klórt vagy brómot használnak, és felügyelik a víz pH-értékét, az emberek továbbra is ki lehetnek téve a kórokozóknak. A cryptosporidium például különösen ellenálló a klórral szemben, akár hét napig is ellenáll.

Édesanya a kisbabájával úszik a víz alatt

A betegség elkerülése érdekében a gyermeket rendszeresen vigyük ki a mosdóba

2. Fülbetegség

A baktériumok a fülben is fertőzést okozhatnak, ha a víz a külső hallójáratban marad. A víz leoldja a védőviaszt, a nedves környezet pedig ideális a baktériumok szaporodásához. Ez leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, és fájdalommal, viszketéssel, bőrpírral, duzzanattal és folyással jár.

3. Irritáció

Irritáció léphet fel, amikor a medencében lévő klór az izzadsággal, a vizelettel és szennyeződéssel keveredik, és kémiai irritáló anyagokká, klóraminokká alakul. Amikor „klórszagra” panaszkodunk, valószínűleg ezeket a kémiai irritáló anyagokat érezzük, a levegőben ezek ugyanis gázzá alakulnak, és vörös, viszkető szemeket, kiütéseket, orrirritációt, köhögést és sípoló légzést okozhatnak.

Nemcsak klóraminok képződnek, amikor a vizelet, izzadság vagy smink klórral keveredik, de csökkent a klór mennyisége is. A klóraminok mellett az úszómedencék nem megfelelő pH-értéke is okozhat betegséget, bőr- és szemirritációt.

Tippek a betegségek elkerülésére

  • Zuhanyozzunk fürdés előtt, hogy lemossuk a szennyeződéseket!
  • Kerüljük a baktériumok vízbe juttatását!
  • Aki hasmenéstől szenved, várjon legalább két hetet a medencézéssel!
  • Aki pelenkás gyerekkel fürdik, cserélje ki a pelenkát a medencétől távol, hogy megakadályozza a víz baktériumokkal való szennyezését.
  • A gyermeket rendszeresen vigyük mosdóba!
  • Ne nyeljük le a medence vizét!
  • Úszás után szárítsuk meg alaposan a füleket!

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images