Így kerülhetjük el a pokoli hüvelyfertőzést a nyaraláson

2023. július 06.
A nyaralások egyik legnagyobb mumusa a hüvelyfertőzés. A kialakult problémát kezelni mindig nehezebb, így érdemes előre felkészülni és megelőzni az égető, viszkető érzéssel, folyással járó fertőzéseket, amivel azonnal búcsút inthetünk a felhőtlen nyaralásnak.
Mondj búcsút a hüvelyfertőzésnek!

Váltás fürdőruha

Legyen szó gyógyfürdőről, medencézésről, tavakról vagy éppen tengerről, vízzel érintkezve a hüvelybe juthatnak olyan kórokozók, amik elburjánzása különböző hüvelyfertőzésekhez vezethet. Hiszen a nedves környezet a legkiválóbb környezetet biztosítja a baktériumok vagy gombák elszaporodásához.

A hüvelyfertőzésre hajlamos nőknek különösen ügyelniük kell arra, hogy fürdés után minél hamarabb cseréljék szárazra a vizes fürdőruhát, így érdemes a nyaralásra több váltás bikinialsóval érkezni!

Kézmosás mosdó előtt és után

Nyaraláskor sokszor csak nyilvános mosdót tudunk használni, éppen ezért fokozottan figyelnünk kell a mosdóhasználat körülményeire. Tévhit, hogy csak mosdóhasználat után kell kezet mosni, előtte is mossunk alaposan, szappanos vízzel vagy kézfertőtlenítős termékkel kezet, nehogy a saját kezünkről érkező kórokozók okozzanak problémát.

A vécéülőkét mindig töröljük le, majd takarjuk le vécépapírral vagy kifejezetten erre kapható gyógyszertári, esetleg drogériás takarófóliával használat előtt! 

Az izzadás is problémát okozhat

Nyáron könnyebben megizzadunk, és ez az intim területekre is igaz. Különösen ha sportolunk, túrázunk vagy teljes napos városnézést tervezünk, érdemes mindig bedobni a táskába váltás fehérneműt vagy komfortérzetet növelő tisztasági betétet, hogy az izzadt fehérneműt át tudjuk cserélni, ha szükség lenne rá.

Sok nő táskájában van váltás fehérnemű vészhelyzet esetére, viszont annál kevesebben cserélik le ténylegesen az alsóneműt nap közben – legyünk mi a kivételek! 

Antibakteriális fehérnemű

A fehérneműk közül válasszunk természetes anyagból készült, jól szellőző, nem műanyagos darabokat! A tangák használata kifejezetten nem ajánlott, hiszen ezek egyenesen az intim területekre „vezetik” a kórokozókat. Ráadásul léteznek már különleges anyagból készült antibakteriális fehérneműk is, amik kifejezetten a baktériumok elburjánzását gátolják intim részeken. 

Készüljünk fel nyaralás előtt

Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk hüvelyfertőzésekre, már a nyaralás előtt konzultáljunk az orvosunkkal és váltsuk ki a vészhelyzet esetén alkalmazható gyógyszert, kúpot vagy kenőcsöt és kezdjük el a szabadságunk előtt az immunerősítést vagy a hüvelyflórát megerősítő hüvelyi prebiotikum használatát. 

Fotó: Getty Images