Ennyi idő kell, hogy újra használhasd a fürdőkádat tisztítás után

2024. augusztus 31.
A fürdőkádat gyakran erős vegyszerekkel tisztítjuk, így felmerülhet a kérdés, mennyi időt kell várni, míg újra elmerülhetünk egy forró fürdőben? És hogyan tisztíthatjuk ki a kádat a leghatékonyabban? Mondjuk is a választ!
Mikor használhatod a kádat tisztítás után? Elmondjuk!

Amikor időről időre rávesszük magunkat, hogy megtisztítsuk a fürdőkádunkat, általában erős vegyszereket használunk hozzá, hogy eltávolíthassuk a makacs szennyeződéseket. De vajon meddig kell várnunk, míg egy alapos takarítás után újra elnyúlhatunk a forró vízzel teli kádban? Sokan tartanak tőle, hogy a kemikáliák még ott maradnak a felületen és fürdés közben a mi egészségünket károsítják – így joggal merülhet fel a kérdés, hogyan lehet biztonságosan használni a fürdőkádat tisztítás után?

A fürdőkád használata tisztítás után: ennyit kell várni

Talán meglepő, de mindenképpen megnyugtató, hogy tisztítás és egy alapos öblítés után azonnal használhatjuk a fürdőkádat. Bár általában este fürdőzünk, a takarítást pedig napközben végezzük el, ha valamilyen okból mégis közvetlenül takarítás után szeretnénk fürdőzni, elég lehet csupán tíz percet várnunk. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy tényleg alaposan leöblítsük a fürdőkád felületéről a használt tisztítószert. Az sem gond, ha valamilyen erősebb vegyszert használtunk, ha tényleg gondosan eltávolítjuk a kemikáliát a kádból.

Ez mindenképpen megnyugtató, de nem árt, ha azzal is tisztában vagyunk, hogyan kell a lehető legalaposabban és leghatékonyabban megtisztítani a fürdőkádat – itt ugyanis már lehetnek időérzékeny tényezők.

Így takarítsd hatékonyan a fürdőkádat!

Az Aparmant Therapy szakértője, Mary Gagliardi először is azt javasolja, hogy igyekezzünk megelőzni a problémát és rendszeres karbantartással tisztítsuk a kádat – jó ötlet lehet például használat után közvetlenül alaposan átmosni a kádat és a csempét körülötte, így megakadályozhatjuk a makacsabb lerakódások vagy akár a penész kialakulását. Időről időre pedig essünk neki egy kicsit alaposabban: ehhez szerezzünk gumikesztyűt, megfelelő tisztítószert és tiszta rongyot. 

„Először a kádat tisztítsuk meg” – magyarázza Gagliardi. „Fontos, hogy mindenféle fürdős játékot, szappant, üveget, borotvát elpakoljunk, hogy tényleg alapos munkát végezzünk – az a jó, ha tényleg mindenhol hozzáférünk a fürdőkádhoz.” Használhatunk ecetes keveréket (ha porcelánkádunk van) vagy speciális, kifejezetten fürdőkádakhoz tervezett készítményeket, de keverhetünk saját pasztát szódabikarbónából és vízből, amivel hatékonyan eltávolíthatjuk a szappanlerakódásokat. A tisztítószert hagyjuk 10 percig állni a kádban, hogy alaposabb munkát végezhessen. Gagliardi szerint tisztítás után érdemes valamilyen fertőtlenítő spray-vel is végigmenni a fürdőkádon: a fürdőkád tetejétől kezdve az oldalak mentén a kád alja felé dolgozva haladjunk.

A szakértő felhívja rá a figyelmet, hogy ne hagyjuk ki a zuhanyfejet és a csapot sem, illetve ha már nekiláttunk, érdemes a kád körüli csempét is megtisztítani. Ha igazán makacs szennyeződéssel találjuk szemben magunkat, használjunk súrolókefét, de ezt megelőzhetjük, ha rendszeresen tisztítjuk a kádat, illetve kerüljük a hagyományos szappanokat és inkább folyékony készítményeket használunk.

4 hatékony módszer a vízkőfoltok ellen a fürdőszobában

Milyen gyakran érdemes tisztítani a kádat?

Arra a kérdésre, hogy milyen időközönként tisztítsuk a fürdőkádat, nehéz választ adni, hiszen függ attól, hogy hányan és milyen gyakran használják, illetve, hogy odafigyelünk-e a „megelőző öblítésekre”. Általánosságban elmondható, hogy kéthetente mindenképpen érdemes lehet tisztítani a kádat – ez az idő kicsit több lehet, ha csak egyedül használjuk, és kevesebb, ha egy sokgyerekes család tisztálkodik benne nap mint nap. Az biztos, hogy érdemes odafigyelni a fürdőszoba tisztaságára, így tényleg nyugodtan merülhetünk el a meleg, habos vízben egy fárasztó nap végén.

Forrás: AparmentTherapy Fotó: Getty Images