Takarítás a világ körül: 8 módszer és hagyomány a rendrakásra

2022. augusztus 28.
Amerre csak járunk a világban, mindenhol megvannak a különböző kultúrák saját tradíciói a takarításra. Mutatjuk a nyolc legérdekesebb takarítási szokást a világból, hátha mi is kedvet kapunk.

Vannak, ahol abban hisznek, hogy az új év akkor indul tiszta lappal, ha a lakás is tiszta, máshol tavasszal takarítanak, de olyan helyek is, ahol a lomtalanításnak van meg a maga rituáléja.

Feng shui és takarítás

Az ősi kínai filozófia az egyensúly és a harmónia megteremtéséről szól az otthonunkban. A feng shui lényege, hogy a megfelelő dolgok bizonyos módon történő elhelyezésével érjük el ezt az állapotot. A lomtalanítás és rendrakás nagyon fontos, mivel a feng shui szerint a rendetlenség negatív energiával tölti meg otthonunk helyiségeit.

takaritas-vilag-korul

A svéd halálváró takarítás

Morbidnak hangzik, pedig nagyon szép mondanivalója van a svéd halálváró takarításnak. Ezt svédül döstädningnek nevezik: a azt jelenti, halál; städning pedig takarítás. A lényege, hogy minden olyan dolgot eltüntessünk az otthonunkból, melyek idővel feleslegessé váltak, így ahogy közeledünk a halálunk felé, nem az utánunk maradó szeretteinknek kell megküzdeni a felhalmozódott tárgyakkal. Fontos elem, hogy amit lehet, ajándékozzunk tovább annak, akinek még szüksége lehet rá, ne a szemétbe kerüljenek a még használható dolgok. 

Újévi nagytakarítás

Számos kultúrában az új év új kezdetet jelent, amire megfelelően illik felkészülni. Vannak, ahol listát készítenek a tennivalókról, mielőtt még elkezdődne az újévi ünneplés. 

  • Holdújév – Kína és Vietnám Mielőtt a finom ételek, játékok és a kis piros pénzes borítékok előkerülnének, alaposan ki kell takarítani a lakásokat a holdújév előtt. Fontos, hogy ez még az újév napja előtt megtörténjen, semmiképp se aznap. A holdújév kezdetekor már szigorúan tilos bármilyen házimunka, még a szemetet sem szabad kivinni. Ha viszont alaposan kitakarítunk, a néphit szerint jószerencsével indul az újév.
  • Songkran – Thaiföld Az egyik legnagyobb fesztivál a távol-keleti országban a Songkran. A háromnapos nemzeti ünnep újévre esik, az első napján hagyományosan kitakarítják az emberek otthonaikat, az iskolákat, templomokat, hogy megszabaduljanak a balszerencsétől. A második napon készítik el az ételeket, melyet felajánlanak a szerzeteseknek a templomokban és a családok öregjei előtt tisztelegnek például azzal, hogy megmossák a lábukat. Az utolsó napon az emberek a templomokban gyűlnek össze, imádkoznak és különböző szerencsét hozó szertartásokat végeznek.
  • Nowruz – perzsa újév A Közel-Keleten és Közép-Ázsiában a tavasz kezdetekor ünneplik a perzsa újévet hatalmas fesztivállal, melynek nevét úgy lehetne lefordítani, hogy rázkódjon a ház. Ez utal arra, hogy alapos nagytakarítást tartanak, még a nagyobb bútorokat is elmozdítják a helyéről, hogy mindenhol tisztaság legyen.

A Konmari módszer

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni Marie Kondót és az ő takarítási módszerét, a Konmarit mára a világ minden táján ismerik. Ez a japán rendszerezés művészetének esszenciája, ami nemcsak az otthonunkra, de az egész életünkre is kiterjed. Röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy menjünk végig a tárgyainkon, és csak azt tartsuk meg, ami örömet hoz az életünkbe (spark joy),  a többinek köszönjük meg, hogy kiszolgált, és búcsúzzunk el tőle.

A guatemalai La Quema del Diablo

Van, amikor nem az év elejéhez, hanem a végéhez kapcsolódik a nagy takarítás tradíciója. Ilyen például a guatemalai ördögégetés. Ezt minden év december 7-én tartják, amikor konkrétan elégetik a szemetet és alaposan megtisztítják otthonaikat az emberek. (A tűz és az égetés ma már inkább szimbolikus, de a takarítás annál valódibb.)

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!