Zseniális trükkre jöttek rá a netezők: így tisztíthatod a mikró ajtaját

2024. szeptember 05.
A mikró tisztítása kifejezetten macerás feladat, egy zseniális trükk azonban segít, hogy egy kicsit egyszerűbb legyen. Mutatjuk a netezők által felfedezett módszert.

Régebben csak az asszonyok adták át egymásnak jól bevált és féltve őrzött háztartási tippjeiket, az internetnek hála azonban a takarítási trükkök fénysebességgel válnak virálissá az online térben.

Elég egy embernek felfedeznie egy praktikus mozdulatot, csodás tisztítószert vagy okos segédeszközt, és néhány napon belül az egész világ tudomást szerezhet róla a közösségi médiában. Pontosan így történt az alábbi mikrótakarító trükkel is! 

A legtöbb háztartásban van mikrohullámú sütő, így az emberek nagy részének időről időre szembe kell néznie a mikró tisztításának kellemetlen feladatával. Gyakori, hogy a mikróról makacs szennyeződéseket kell eltávolítani, például ha valamit túlmelegítünk, ami szétfröcsköl és „odasül” a készülék belsejében.

A gond az, hogy a kis dobozba benyúlkálni tisztítani rendkívül macerás és fárasztó lehet – a netezők azonban felfedeztek egy zseniális trükköt, ami legalább egy kicsit megkönnyíti a feladatot.

Így tisztíthatod meg egyszerűen a mikró ajtaját!

Egy Gina DeMarco (@GenX_mompreneur) nevű TikTok felhasználónak hála kezdett el terjedni a trükk, amivel a mikróajtó sokkal praktikusabban megtisztítható. DeMarco ugyanis rájött, hogy a készülék ajtajának üveglapját egyszerűen ki lehet csúsztatni a tokból, így jóval egyszerűbben megtisztítható a felület.

A videóban az influenszer demonstrálja is a szükséges mozdulatot:

@thehypnoinfluencer I can’t believe I never knew that. #didyouknow #microwave #learnsomethingneweveryday ♬ original sound - 💕Gina reviews it 💕

Nem is kérdés, hogy a kicsúsztatott lapot jóval kényelmesebben letakaríthatjuk, ezzel pedig a mikró ajtajának tisztítása legalább már nem lesz olyan fárasztó kihívás. A videóban DeMarco elképedve ismeri be, hogy ő is csak évek után jött rá erre a fogásra, és valószínűleg az emberek többsége is így lehet ezzel, a posztot ugyanis nagyon hamar felkapták: már több mint 6 milliós nézettsége van és majdnem fél millió lájkot kapott.

Az biztos, hogy a mikróajtó tisztítása valóban sokkal egyszerűbbnek tűnik így, de azért vannak aggályok is, amik felmerülnek a legújabb TikTok-trükkel kapcsolatban.

Kihúzható mikróajtó: tényleg működik?

Először is szögezzük le, nem minden mikróajtó üveglapját lehet kicsúsztatni, épp ezért mindenki csak óvatosan, kíméletesen próbálkozzon vele, ha még nem csinált ilyet saját készülékével. A TikTok-kommentelők jelentős része is arról számolt be, hogy az általuk vásárolt mikró sajnos nem bír ilyen funkcióval.

A trükk leginkább az újabb típusú készülékekkel működhet, de még ilyen esetekben sem biztos, hogy érdemes így tisztítani a mikró ajtaját. Ha túl sokat vesszük ki, vagy nem megfelelően helyezzük vissza a lapot, azzal károsíthatjuk a mikrót, ráadásul akár egészségügyi kockázatot is vállalhatunk: ha nem jól záródik a visszarakott üvegpanel, akkor a mikrohullámok könnyebben kijutnak az eszközből, ami kifejezetten káros lehet.

Szakértők szerint épp ezért még a tisztítás kedvéért sem érdemes „szétszedni” a készüléket, hiszen a mikró akkor működik jól és akkor használható biztonsággal, ha mindenhol alaposan záródik. Ehelyett megpróbálhatjuk citromos vagy ecetes vízzel belülről kigőzölni a mikrót, de ha nincs nagy gond, elég lehet általános tisztítószerrel is áttörölni.

Forrás: ApartmentTherapy Fotó: Getty Images