5 jel, hogy egy sötét személyiséggel van dolgod

2024. szeptember 07.
A sötét személyiséggel élő emberek nem éreznek empátiát és gyakran kifejezetten élvezik, ha másokat bánthatnak, épp ezért jobban jársz, ha messziről kerülöd őket. Ehhez persze először fel kell ismernünk az árulkodó jeleket.

Előfordul, hogy bizonyos emberek kapcsán azt érezzük, valami nem stimmel velük, de nem pontosan tudjuk megfogalmazni, mi is a probléma. Vagy épp ellenkezőleg, nagyon is látjuk, hogy az illető kifejezetten negatív, sőt akár ‘gonosz’ személyiségnek tűnik. Lehetséges, hogy egy sötét személyiséggel van dolgunk: ez azt jelenti, hogy a nárcisztikusokra, a pszichopatákra és a machiavellistákra jellemző személyiségjegyek is megtalálhatóak az érintettben. A sötét személyiség megállapításához már pszichológiai mérőeszközök is léteznek, de fontos megjegyezni, hogy szubklinikai állapotról van szó, vagyis a sötét személyiség önmagában még nem feltétlenül jelez személyiségzavart.

Az alábbiakban 6 olyan jellemzőt mutatunk be, amelyek igazak lehetnek a sötét személyiséggel rendelkező emberekre. A felsorolás természetesen nem diagnosztikus értékű, de mindenképpen hasznos lehet, hogy ne essünk negatív személyek csapdájába. Az sem biztos, hogy a környezetünkben található alakokra is igazak ezek az állítások, de annyi biztos, hogy az alábbi jegyek segíthetnek felismerni, ha jobb megszakítani a szálakat valakivel.

A sötét személyiség 5 jele

1. Nem mutat megbánást

Mindenki hibázik néha és csinál „rossz” dolgokat, de a legtöbben szinte azonnal megbánják, ha nem jól cselekedtek. A sötét személyiségek azonban többnyire nem éreznek megbánást, sőt, a saját felelősségüket sem feltétlenül ismerik fel a helyzetben. Mivel ez a természetes erkölcsi fék ki van iktatva, az ilyen emberek gyakran képesek egészen messzire elmenni a kegyetlenségben.

2. Rendszeresen félrevezet és hazudik

A sötét személyiség gyakran operál a megtévesztés és a manipuláció eszközeivel, hiszen az egyik legfontosabb célja, hogy másokat saját akarata alá rendeljen. Az őszinteség minden jól működő emberi kapcsolat alapja, ezért ha rendszeres hazudozáson kapunk valakit, vagy azt érezzük, hogy próbál félrevezetni minket saját érdekei érvényesítéséért, jobb, ha inkább meghúzzuk határainkat és elengedjük a kapcsolatot.

3. Mindent kontrollálni akarnak – téged is

Ez a pont szorosan kapcsolódik az előzőhöz. A sötét személyiségek nem éreznek empátiát mások felé, emiatt pedig borzasztóan önzőek. Ebből fakad, hogy mindent kontrollálni akarnak, gyakorlatilag az egész környezetüket uralmuk alá hajtanák. Az ilyen alakok szemrebbenés nélkül avatkoznak be az életedbe, és ha hagyod, manipulációval egyre szorosabbra szövik körülötted a hálójukat, míg egy ponton észre sem veszed már, mennyi mindenben irányítanak téged…

Így ismerheted fel a női pszichopatákat - Ez a 2 jel igazán árulkodó

4. Nem lehet rájuk számítani

Az emberi kapcsolatok ideális esetben kölcsönösen működnek: hol az egyik, hol a másik fél „ad bele” valamit a kapcsolatba. A sötét személyiségekkel azonban mindig egyoldalú a helyzet. Míg ők mindig szívességeket kérnek és belerángatnak olyan helyzetekbe, amik nem komfortosak számodra, rájuk soha nem lehet számítani, amikor szükséged lenne rá. Talán nem is kell bővebben magyarázni, miért nem fenntartható egy ilyen helyzet, legyen szó barátságról, párkapcsolatról, vagy akár családi kapcsolatról.

5. Rosszul érzed magad mellettük

A sötét személyiség valójában nagyon is bizonytalan lehet belül, ezért védekezésképpen folyamatosan szeretné elbizonytalanítani a környezetét. Ezt úgy éri el, hogy azt érezteti veled, nem vagy elég jó: lekicsinylő dolgokat mond vagy tesz, becsmérel, vagy csak elintézi, hogy rosszul érezd magad a társaságukban. Ez természetesen végtelenül toxikus dinamika, amiből jobb minél hamarabb messzire menekülni.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images