6 dolog, amiben tévedünk a szociopatákkal kapcsolatban – egy szociopata szerint

2024. április 16.
A húszas éveiben diagnosztizálták szociopátiás személyiségzavarral. Dr. Patric Gagne tüneteire, melyekkel egész életében küzdött, kezelés nincs, viszont számos tévhitet eloszlat a szociopatákkal kapcsolatban.
Szociopata személyiség tévedés
  • A szociopatákat gyakran tüntetik fel érzelmek nélküli bűnözőkként és bántalmazókként.
  • Dr. Patric Gagne pszichológus, akit szociopátiás személyiségzavarral diagnosztizáltak.
  • Ő egész életében úgy érezte, hogy számos szempontból nem értik meg mások, és nem talált segítséget ahhoz, hogy megküzdhessen a problémáival.

Gagne már gyermekkora óta úgy érezte, más, mint a többiek. Küzdött a mindent átható apátia érzésével, az erőszakos cselekedetekre való késztetésekkel, amik inkább megnyugtatóan hívogatók voltak számára, semmint bűnök. 

A szociopatákat a társadalom és a popkultúra kevés kivétellel hidegvérű gyilkosként ábrázolja, gondoljunk csak Hannibal Lecterre A bárányok hallgatnak című filmből vagy Patrick Batemanre az Amerikai pszichóból” – mondta Gagne. Ő maga azért lett pszichológus, mert a szociopátiás személyiségzavar diagnózis után segítséget már sehol sem talált az állapotával járó tünetek kezelésére. 

A pszichológus, aki maga is szociopata, számos mítoszra és félreértésre rámutat a szociopátiás személyiségzavarral kapcsolatban, kezdve az érzelmek feldolgozásától a kapcsolatok létesítéséig.

1. A szociopatáknak is vannak érzelmei, csak nem szociális típusúak

Gyakran úgy ábrázolja a média a szociopatákat, mint akiknek teljesen hiányoznak az érzelmeik. De ez nem igaz. „A harag vagy boldogság ugyanúgy természetes érzés egy szociopatának is – mondta Gagne. – Más érzések viszont nem ennyire egyértelműek vagy maguktól értetődők. Az empátia és a bűntudat, szégyen és féltékenység mind olyan, mint egy nyelv, amit nem tudunk beszélni vagy nem értünk.” 

A pszichológus az érzelmi eszköztárát egy doboz olcsó zsírkrétához hasonlítja, ami csak az alapszíneket tartalmazza, így a finomabb színek kikeverése komoly munkát jelent. A pszichopatákhoz hasonlóan a szociopaták alap érzelmi eszköztára is megvan. De a társas érzések, mint a szégyen, bűntudat, de még a romantikus szerelem is hiányzik.

2. A szorongás erőszakos vagy kockázatkereső viselkedésre sarkallhat

Általában úgy ábrázolják, hogy a szociopaták örömüket lelik mások bántásában, manipulálásában. „A kockázatkereső, veszélyes viselkedés hajtóereje azonban ennél sokkal összetettebb” – jelentette ki a pszichológus. Ő úgy írja le, hogy egyfajta nyomást és szorongást érez, amikor az apátia magával ragadja. „A semmi, üresség érzése az, ami arra készteti az embert, hogy rossz dolgokat tegyen vagy szélsőségesen viselkedjen” – mondta.

3. A pszichopatákkal ellentétben a szociopaták képesek a változásra

A szociopata és pszichopata kifejezéseket gyakran rokon értelmű kifejezésként használják, pedig kulcsfontosságú különbségek vannak a kettő személyiségzavar között. (Ami megtévesztő lehet, hogy mindkettő az antiszociális személyiségzavarok kategóriájába tartozik.)

  • A szociopaták érezhetnek szorongást, míg a pszichopaták esetében ez nincs.
  • Képesek javulni és fejlődni, tanulni a szociopaták, míg a pszichopatáknál erre nincs se motiváció, se jele annak, hogy ez megtörténne.
  • A szociopátia tünetei nem olyan erősek és szélsőségesek, mint a pszichopátia jelei.

4. A szociopaták nem értik, bizonyos dolgok miért rosszak

Az apátia és üresség a szociopata személyiség gyakori alapérzelme, ami a kockázatkereső vagy társdalmilag nem elfogadott viselkedésre sarkallja őket

Az apátia és üresség a szociopata személyiség gyakori alapérzelme, ami a kockázatkereső vagy társadalmilag nem elfogadott viselkedésre sarkallja őket

„Tudjuk, hogy létezik a rossz és jó fogalma, ám az ezekhez való érzelmi kapcsolódás hiányzik a szociopatáknál” – mondta Gagne. Mivel ő természeténél fogva képtelen a félelem, szégyen, bűntudat vagy lelkifurdalás érzésére, azt sem tudta felmérni, mikor tesz olyat, ami mások számára rossz, rémisztő, mint például a lopás vagy zaklatás.

Később felnőtt korában próbált törleszteni azok felé, akikkel szemben valami rosszat követett el korábban. Virágot vitt olyan idegenek sírjára, akiknek betört a házába korábban, vagy megtankolta a kocsiját olyanoknak, akiktől lopott benzint valamikor.

5. A kapcsolódásra és kötődésre a szociopaták is vágynak

Egy másik nagy sztereotípia a szociopatákkal kapcsolatban, hogy tökéletesen jól megvannak magukban. Bár Gagne is mindig élvezte az egyedüllétet, ugyanakkor mindig magányos volt amiatt, hogy nem lehetett tökéletesen őszinte másokkal a szociopátiás személyiségzavarral kapcsolatban. „Senki sem ért meg, nem akar velem lenni, a valódi énemet nem ismeri. Emiatt elképesztően egyedül éreztem magam” – vallotta be. Idővel megtanulta, hogyan lehet őszintébb, és találkozott olyan emberekkel, akik nem ítélkeztek felette a szociopátia miatt.

6. Lehet egy szociopatának is hosszú, egészséges párkapcsolata

Gagne férjnél van, gyermekkori szerelméhez ment feleségül. Van két gyermekük, egy kutyájuk és egy macskájuk. „Szenvedélyes anya és feleség vagyok – mondta. – Emellett elhivatott pszichológus. Rengeteg barátom van, általában szeretnek az emberek. A szülői munkaközösség tagja vagyok. Imádok összejöveteleket tartani, bármilyen okból.”

Azért lehetnek hosszú barátságai és tartós párkapcsolata, mert akart terápiát és válaszokat találni a szociopátiával kapcsolatban. És pont ezért beszél róla nyilvánosan. „Huszonegyedik századi szociopata vagyok – mondta. – Azért beszélek róla, mert tudom, hogy nem vagyok egyedül.”

Forrás: Insider, fotó: Unsplash