Mit látsz meg először a képen? Elárulja, mi a gyengeséged a kapcsolatokban!

2023. október 19.
Mindenkinek vannak olyan személyiségvonásai, amik problémát okozhatnak a kapcsolataiban, de ezeken csak akkor változtathatunk, ha előbb felismerjük őket! Ez a kép ebben segít.
  • Az, hogy miként értelmezünk bizonyos képeket, sokat elárulhat a személyiségünk és a tudatalattink működéséről.
  • Az, hogy melyiket vesszük észre először az alábbi illusztráción látható alakok közül, az emberi kapcsolatokban való viselkedésünkről árulkodik.
  • Ne időzz sokáig a képen, próbáld engedni, hogy a tekinteted ösztönösen ráleljen a formákra – és nézd meg, mit jelent.

A pszichológia számos vizuális tesztet használ személyiségünk elemzésére – ezek közül is a leghíresebb a „pacákkal” dolgozó Rorschach-teszt. Az ilyen projektív vizsgálatoknál az az alapvető elképzelés, hogy a páciens a képre vetíti saját személyiségét, így értelmezéséből pontosabb képet kaphatunk személyiségstruktúrájáról és segíthetünk feltárni a tudatalatti rétegeket. Természetesen ezek a pszichológiai tesztek komoly, validált mérőeszközök, azonban általánosságban is igaz, hogy sokat elárulhat rólunk, ahogy képeket értelmezünk. Különösen így van ez a speciális, sok szimbólumot felvonultató képeken.

Az alábbi képen több alak is van – mindig az egyénen múlik, hogy melyiket veszi észre először. Fontos, hogy itt nem ez a cél, hogy alaposan kielemezzük, végigpásztázzuk a képet és felfedezzük az egyes részleteket, hanem hogy hagyjuk a tekintetünket szabadon befogadni a képet, és engedjük neki, hogy szinte automatikusan fókuszáljon a számunkra legkiugróbb alakra. Az, hogy mit veszünk észre elsőként, jelen esetben is személyiségünk egy fontos aspektusáról, az emberi kapcsolatok terén való gyengeségeinkről árulkodhat.

Mutatjuk tehát a képet, alatta pedig eláruljuk azt is, mit jelentenek az egyes alakok!

Ha az arcot vetted észre először…

Ha először a nagy férfiarcon akadt meg a tekinteted, valószínűleg olyan ember vagy, aki mindig a jelenben él és általában pozitív érzésekkel van tele. Nem szeretsz a múlton rágódni, lelkesen, odaadással éled az életedet, kisugárzásod pedig többnyire másokat is boldoggá tesz. Pozitív személyiséged azonban hátráltathat is a kapcsolataid terén, ugyanis gyakran elnyomod a negatív érzéseidet a másik előtt, ráadásul arra sem vagy nyitott, hogy a másik negatív érzéseit befogadd. Ne feledd, hogy a „rossz” dolgok is az élet velejárói, ha pedig ezeket megoszthatjuk egy szeretetkapcsolaton belül, attól csak erősebb lehet a két ember közötti kötelék.

Ha a festő kisfiút láttad meg először…

Ha rögtön a háttal festő kisfiú szúrt szemet, akkor igazi társasági ember vagy, aki nagyon szereti jól érezni magát, anélkül, hogy túlságosan is a figyelem középpontjába akarna kerülni. A kapcsolataid terén a legfőbb hibád az lehet, hogy gyakran nem szeretnél igazán felnőttként viselkedni. Jobban szereted a könnyű, tét nélküli helyzeteket és gyakran menekülsz a felelősségvállalástól. Szeretsz másokra támaszkodni, gyakran el is engeded magad, pedig igenis megvan benned az erő, hogy kiállj magadért és aktív alakítója legyél az életednek.

Forrás: YourTango