Így ismerheted fel a pszichopatát a szeméről

2024. január 04.
Antiszociális, empátia nélküli, impulzív – megannyi jele van a pszichopátiás személyiségnek. De ha hiszünk a szakembereknek, akkor már a másik ember tekintetéből, szeméről kiderül, pszichopatával van dolgunk. Erre a jelre kell nagyon odafigyelnünk a pszichiáter szerint.
Pszichopata tekintet
  • Ez a legkönnyebb módja a pszichopata emberek felismerésének.
  • A szem ezúttal tényleg a lélek tükre.
  • A PsychCentral című tudományos szaklapban megjelent cikkben írták le a szakemberek, mi árulja el a tekintetében és szemében a pszichopatát.

Hogyan ismerhetjük fel könnyen a pszichopata embert? Nézzünk a szemébe! Ebben az esetben valóban igaz, hogy a szem a lélek tükre. A PsychCentral című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzői ugyanis felfedték, mi az a jellegzetes vonás a szemükben, ami elárulja a pszichopata személyt. 

A leghíresebb, szakemberek által is pszichopátiás személyiségnek nyilvánított emberek megfigyelésével állapították meg, milyen is a pszichopata tekintet

A pszichopata tekintet jelei

A pszichopata tekintet egyik jele a tágra nyílt szem

A pszichopata tekintet egyik jele a tágra nyílt szem

„Klinikai szempontból a pszichopata tekintet nem orvosi szakkifejezés vagy diagnózis” – hangsúlyozta Dr. Stephen Benning, a Nevada Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány egyik szerzője. – Ugyanakkor az ember szemében, tekintetében is vannak olyan jelek, amik utalhatnak arra, hogy valakinek pszichopátiás személyiségjegyei vannak, így jobb távol tartanunk magunkat tőle.”

Az alábbi jelek utalnak arra a másik ember tekintetében, hogy pszichopatával lehet dolgunk:

  1. melegség, empátia, együttérzés hiánya a tekintetben a pszichopátia jele lehet
  2. tágra nyílt szemek (a szem fehérjének nagyobb része látható)
  3. kevés pislogás
  4. fenyegetőnek érezzük a pillantását
  5. a pupilla kicsi
  6. hosszan és intenzíven néz, bámul

Egy 2018-as tanulmányban, amit a Personal Disord című tudományos szaklapban publikáltak, a szakemberek beszámoltak arról is, hogy a pupilla reakciója gyakran lecsökken a pszichopata személyeknél. Egy másik, 2022-es vizsgálat is alátámasztotta ezt a megfigyelést.

Miből leplezhetjük le a pszichopata személyt a tekintetén kívül?

Más jele is van annak, ha pszichopata személlyel van dolgunk. A leggyakoribb jelek az empátia hiánya, nárcizmus, dominanciára való törekvés, ingerlékenység vagy éppen a félelemérzet hiánya lehetnek. 

Sok esetben azonban „a pszichopata személyek a tekintetüket a másik irányítására, hatalmuk alá vonására, megfélemlítésére használják” – mutatott rá Dr. Naomi Murphy kriminálpszichológus, aki azt is hangsúlyozta: „ha valaki mellett kényelmetlenül érezzük magunkat, nem érezzük magunkat biztonságban, jobb, ha hallgatunk az ösztöneinkre és távol tartjuk magunkat ettől az embertől”.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash