A kortizol arc tényleg létezik – Innen tudhatjuk, ha nekünk is ez van, és így csökkenthetjük

2024. szeptember 12.
Sokan állítják, hogy a stressz miatt megemelkedett kortizolszint, ami krónikus gyulladásokat okoz a testünkben, az arcunkon is jellegzetes változásokat idéz elő. Ezt kortizol arcnak nevezik. De tényleg létezik ez a jelenség? És ha van kortizol arc, hogyan tehetünk ellene?
Kortizol arc stressz miatt
  • A kortizol arc püffedt, ödémás, amit a stressz káros hatásának tartanak sokan.
  • Az orvosok azonban egyetértenek abban, hogy a stressz nem okoz látható puffadást és duzzanatot az arcon.
  • Ha szeretnénk csökkenteni az ödémásságot, érdemes a szakértők szerint csökkentenünk a sóbevitelt, eleget aludnunk és megfelelő mennyiségű vizet innunk.

Ha kerek és duzzadt, ödémás az arcunk, a TikTok máris ránk nyomja a bélyeget: kortizol arcunk van. Ez ugyanis a legújabb trend a közösségi oldal wellnessgurui között. Szerintük ugyanis azt, hogy valakinek kerek, duzzadt, ödémás és puffadt az arca, a stresszhormon, a kortizol magas szintje okozza.

A stressz szervezetünkre gyakorolt hatásairól, a pszichoszomatikus betegségekről tényleg fontos beszélnünk. Ám közel sem biztos, hogy az önjelölt TikTok-szakértők tippjeivel csökkenthetjük a kortizol arcot, ahogy ők nevezik.

Mi az a kortizol arc és mennyire gyakori valójában?

Amilyen sokat beszélnek mostanában a kortizol arcról (főleg a közösségi oldalakon), azt gondolnánk, hogy roppant gyakori jelenség. Valójában ez még csak nem is egy hivatalos diagnózis. 

Amit a kortizol arc tüneteiként említenek – puffadt, kerek, ödémás arc –, azok a Cushing-szindrómával lehetnek inkább összefüggésben, nem a stresszel. Ez egy olyan szindróma, amikor a test túl sok kortizol hormont termel.

Ugyanakkor a Cushing-szindróma rendkívül ritka. Hozzájárulhat persze a stressz is a szervezetben a gyulladások fellángolásához, az orvosok szerint valószínűleg nem ettől érezzük az arcunkat ödémásnak és puffadtnak.

Dr. Vijay Murthy belgyógyász szakorvos szerint az, hogy mindenkinek kortizol arca alakulna ki, aki stresszes életet él, nem életszerű. „A krónikusan magas kortizolszint előidézheti az arc ödémásodását. Ez súlyos endokrinológiai betegségeknél, hormonzavaroknál történik meg, nem az egyébként egészséges embereknél, akiknek csak általánosságban stresszes az élete, hol jobban, hol kevésbé – mondta az orvos. – A stressz nem tudja annyira megemelni a kortizolszintet és olyan magas értéken tartani, aminél kialakulna fizikai változás az arcon.”

Mi okozhat mégis kortizol arcot? A szakember szerint a stressz ehhez nem elég. Szteroidtartalmú gyógyszerek huzamos ideig tartó használata és Cushing-szindróma miatt lehet olyan magas a szervezetünkben a kortizolszint, hogy az már meglátszik az arcvonásokon is.

Stressz és ödémás arc: mi az összefüggés?

De akkor miért látjuk mégis puffadtabbnak az arcunkat, amikor stresszesebb az életünk? „Ez az úgynevezett lipogenezis folymata, ami akkor következik be, amikor megnő a szervezetben a kortizol szintje – magyarázta a szakember. – Ilyenkor zsírszövet képződik jellemzően az arcon, nyakon és a hastájékon.”

Emellett a kortizol hormon vízmegtartásra készteti a szervezetet, ami ödémásodást okoz. Ennek eredményeként az arcunk püffedtebb lehet. Ugyanakkor azt is fontos megjegyeznünk, hogy ez átmeneti állapot. És ha időnként ér valamilyen különösen erős stressz, amiatt nem alakul ki kortizol arc.

A puffadt és ödémás arc inkább a krónikus stressz állapotában jelentkezhet. „A krónikus stressz végső állomása, amikor a mellékvese mirigyei kimerülnek a folyamatos kortizoltermeléstől. Emiatt szabálytalanná válhat a működésük, így esetenként kiugróan sok kortizol szabadul fel, míg máskor nem elegendő” – magyarázta az orvos, hozzátéve, hogy „ez vezethet a folyamatos duzzadt arc érzetéhez”.

A kulcsszó tehát a hosszú ideig tartó nagy stressz. „A hétköznapi stressz, még ha krónikus is, általában nem emeli meg annyira a kortizolszintet, hogy ez fizikai elváltozásokat okozzon” – hangsúlyozta a szakember.

A kortizol arc kialakulásához huzamos ideig a kortizol túltermelése szükséges, ami egyáltalán nem jellemző azért a legstresszesebb hétköznapok mellett sem.

Mit tegyünk mégis a puffadt, ödémás arc ellen?

Christina Applegate-nél a kortizol arc a szklerózis multiplex miatt kapott nagy mennyiségű szteroid mellékhatásaként alakult ki

Christina Applegate-nél a kortizol arc a szklerózis multiplex miatt kapott nagy mennyiségű szteroid mellékhatásaként alakult ki

Ha azt tapasztaljuk, hogy az arcunk duzzadt, először is fontos elgondolkodnunk azon, mi okozhatja:

  • Étrend: túl sok sót fogyasztunk, ami megköti a vizet a szervezetünkben és ödémásodást okoz?
  • Allergia: az allergiás reakció is az arc megduzzadásával jár.
  • Gyógyszerek: leggyakrabban a szteroidok hatására nő meg a szervezet vízvisszatartása, és lesz puffadt az arc.
  • Betegségek: a pajzsmirigy túlműködése vagy vesebetegségek is kiválthatják az arc ödémásodását.
  • Kevés alvás: ha nem alszunk eleget, az is felborítja a testünk vízkiválasztását, így puffadt, ödémás lesz az arcunk.

Ha megtaláljuk, mi váltja ki az arc puffadását, sokkal hatásosabban csökkenthetjük is. Kiegészítő kezelésként a szakember a nyirokmasszázst javasolja, ami segíthet, hogy a nyirokrendszer elvezesse a felesleges vizet a testünkben.

Ugyanakkor ha a kortizol arc jelensége folyamatosan visszatér és az okot sem tudjuk megszüntetni, mindenképp célszerű orvoshoz fordulnunk, hogy kiderítsük, mi áll a háttérben.

Forrás: Healthline, fotó: Getty Images