Ezért ne indítsd soha kávéval a reggelt!

2023. március 06.
Kutatások szerint akkor profitálhatunk a legtöbbet a reggeli kávénk koffeintartalmából, ha várunk vele pár órát felkelést követően. Ehhez a kortizol hormonnak van köze – mutatjuk is, hogyan!
Reggeli napsütésben kávézó nő.

Amint kinyitod a szemed reggel, battyogsz is a kávégép felé? Valljuk be, a legtöbben így szoktuk indítani a napunkat, azonban a tudomány szerint nem feltétlenül ez a legegészségesebb reggeli szokás.

Főszerepben a kortizol

A kortizol egy stresszhormon, ezen belül pedig egy szteroid hormon – fontos szerepe van az anyagcsere és a vércukorszint kontrollálásában. Természetes módon a hajnali/ reggeli órákban kezd el emelkedni a szintje a szervezetben, az adrenalinnal együtt. Mindkettő a vércukorszint emelkedését okozza, ami „üzemanyagot” biztosít az ébredéshez – energiát adnak, amitől koncentráltak és éberek leszünk. Ha ehhez a természetes energialökethez a koffeint is hozzáadjuk, ellentétes hatásokat is észlelhetünk. 

A stresszhormonok és a koffein együttese szorongást, remegést, általános diszkomfortérzetet kelthet, így érdemes várni az első kávéval legalább egy órát ébredés után. A kortizol „csúcsidőszaka” 30-45 perccel ébredés után kezd visszaesni, azonban egyes szakértők szerint a legjobb az lenne, ha 3-4 órát várnánk a koffeinbevitellel – alapvetően az a cél, hogy a kávéban lévő koffein szólóművészként ragyogjon, és ne befolyásolja a kortizol erős hatása. Így akkor kapjuk meg azt a plusz energialöketet, amikor a természetes éberség csökkenni kezd.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a reggeli kávénk a legtöbb esetben éhgyomorra megy, ami kifejezetten káros lehet az egészségünkre. Hosszú távon rossz hatással lehet az emésztőrendszerünkre, megváltoztathatja az idegrendszerünket, és felboríthatja a biológiai ritmusunkat is.

Mi is kipróbáltuk!

Eleinte nehéz volt lemondani a reggeli kávé melegéről, a hatást azonban már az első nap éreztük! Az első kávét nem otthon, hanem már a munkában ittuk – az energialöket pedig bőven eltartott ebédidőig. Érezhetően kiegyensúlyozottabb volt az energiaszintünk, nem tapasztaltunk nagy kilengéseket, a hatás pedig egész nap észlelhető volt, a délutáni kávé is sokkal hatásosabb volt. Csak ajánlani tudjuk ezt a váltást mindenkinek!

Forrás: Insider Fotó: Getty Images