Ez történik a hormonjainkkal, amikor fogyókúrázunk

2022. március 11.
Sokszor elfeledkezünk a hormonjainkról, pedig a fogyókúránk kihat ezekre a fontos vegyületekre is. A számok nem hazudnak. Évekig a dietetikusok egyetlen egyszerű elvet követtek: együnk kevesebbet, fogyjunk többet. Ez logikusan is hangzik, ám ma már tudjuk, hogy a fogyás nem csak matematika. Ha az volna, nem kellene még mindig a csodás fogyasztómódszert keresnünk, kutatnunk. Miért olyan nehéz a fogyás? Ennek egyik oka a hormonjainkban keresendő.

A szervezetünket az evolúció arra programozta, hogy ragaszkodjon a zsírhoz, felkészülve egy esetleges éhezésre. Így még, ha akarnánk sem tudnánk gyorsan fogyni, a testünk egyszerűen erre nem alkalmas. Az sem számít, hogy milyen diétát választunk. Keto, paleo, időszakos böjtölés vagy éppen a jó öreg kalóriaszámlálás – mind gyors súlyvesztést ígér, ám leginkább arra jók, hogy megkongassák a szervezetünkben a vészharangot. Amikor ez megtörténik, a testünk vészüzemmódra vált, és azok a hormonjaink bekapcsolnak, amelyeknek az a feladata, hogy visszaszedjük és megtartsuk a leadott súlyt. Ennek nem kell azonban így lennie. Ha megértjük, hogy működnek a hormonok, megfelelő stratégiával kivédhetjük ezt.

fogyokura-hormon-anyagcsere

1. Nem tudsz másra gondolni, csak az evésre

Éhes vagy? A ghrelin hormon tehet róla, ami a gyomorban termelődik, és az a feladata, hogy arra késztesse a szervezetünket, hogy felvegye a megfelelő energiát. Akkor lép működésbe, amikor már régóta nem ettünk, az éhség jelét küldi a gyomor az agyunknak, hogy kezdjen el gondolkozni, mit együnk legközelebb. A gond az, hogy a ghrelin szintje nem csak akkor emelkedik, ha üres a gyomor. Olyankor is megemelkedik a szintje, ha veszítünk némi súlyt, így szinte lehetetlenné téve, hogy megtartsuk a keservesen leadott kilókat.

2. Ha elkezdünk enni, nem tudjuk abbahagyni

A ghrelin tesz éhessé, a leptin pedig jelzi, ha tele a hasunk. A zsírsejtek termelik ezt a hormont, melyek küldetése szintén a megfelelő mennyiségű energia bevitele a szervezetbe. Ha elegendő mennyiségű zsír található rajtunk, az nagy mennyiségű leptint termel, így könnyebben elérjük a teltségérzet állapotát, így mindenki boldog. Ám ha elkezd fogyni rólunk a zsír, nehezebb lesz érzékelnünk, mikor tegyük le a kanalat és villát.

3. Gyakrabban kívánunk enni

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a fehérje és a rostok lebontása tovább tart az emésztőrendszernek, így két étkezés között tovább érezzük úgy, hogy tele a hasunk. A kolecisztokinin nevű hormon (CCK) hasonlóan működik. Csökkenti az ételek kiürülésének sebességét a gyomorból. Hacsak nem kezdünk el fogyókúrázni. Ugyanis ilyenkor a CCK szintje elkezd esni, és a kutatások szerint minél tovább diétázunk, annál alacsonyabb a hormon szintje is, így annál gyorsabban megéhezünk.

4. Lelassul az anyagcsere

A hormonok nemcsak az étvágyunkat befolyásolják, hanem a kalóriák égetését is. Vegyük például a leptint. Ez a hormon segít, hogy kevesebbet együnk, ugyanakkor a pajzsmirigyünket, mely tulajdonképpen az anyagcserénket irányítja, a lehető legjobb formában tartja. Ám amikor a leptin szintje süllyed, a metabolizmus lelassul, ami azt jelenti, hogy ugyan kevesebbet eszünk, ám egyre nehezebb lesz akkor is a fogyás, mert a szervezetünk spórol a kalóriákkal.

5. Nagyobb lehet a hasunk

Ha az eddigiek nem győztek volna meg, a végső érv a fogyókúrák ellen egy valódi paradoxon. A stressz miatt mindig többet akarunk enni. A fogyókúra pedig stressz a szervezetünk számára. Ennek következtében pedig egyre csak rakódik ránk az, amitől leginkább szabadulni szeretnénk: a hasi zsír. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fogyókúrák – különösen a böjtöléses diéták – emelik a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét a szervezetben, ami egyenesen a hasunkra pakolja a zsírt. Ha ez nem lenne elég, a kortizol csökkenti az izmokban a zsírégetést is, ami további csapás az anyagcserénknek.

Történik jó is?!

A felsorolt negatív hatások mellett azért nem csak rossz dolgokat tehet a hormonjainkkal a fogyókúra.Vannak olyan hormonok, melyek kifejezetten javulnak a diéták hatására, így javára válnak az átlalános egészségünknek is.

  • Csökken az ösztrogén szintje, ami megvédhet a mellrák kialalkulásától
  • Nő a tesztoszteron szintje, így könnyebbé válik az izmok fejlesztése és javul a csontok ellenállása. 
  • Javul az inzulinérzékenység, ami csökkentheti a kettes típusú diabétesz kialalkulásának kockázatát, illetve segíthet a vércukorszint egyensúlyának megtartásában is.

Hogyan védjük ki a negatív hatásokat?

A dietetikusok egyöntetű véleménye szerint a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend (például a mediterrán diéta) kiváltja bármelyik fogyókúrát. Ezek az ételek természetes módon hozzájárulnak a teltségérzet fenntartásához, így nem kell megküzdenünk a fogyókúra utáni éhséggel sem. Mivel ez nem kampányszerű diéta, hanem fenntartható étrend, és nem zár ki egyetlen ételt sem az életünkből – még édességet is fogyaszthatunk, a lényeg a minőség és a mennyiség –, így ez egy életre szóló változtatás, nem egy bizonyos cél, egy testsúly eléréséig. 

Való igaz, hogy így nem fogyunk olyan gyorsan, ám ennél valami sokkal jobb dolog történik a szervezetünkkel. Bár lassan érjük el az ideális testsúlyt, a hormonháztartásunk viszont szépen, fokozatosan alakul át, nem alakul ki káosz a sokkszerű megvonás miatt.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!