7 mindennapi szokásunk, amitől megugrik a kortizolszintünk

2024. május 19.
Sok minden hozzájárulhat, hogy a stresszhormon, a kortizol szintje ugrásszerűen megemelkedjen a szerveztünkben. Például a túl sok alkohol fogyasztása vagy a nem elegendő alvás mind ebbe az irányba hat. Mit tehetünk?
Kortizol stresszhormon szokások
  • Nagy eséllyel mindannyian elkövetjük azokat a dolgokat, amik megemelik a testünkben a stresszhormon, vagyis a kortizol szintjét.
  • Mit okozhatja a túl magas kortizolszintet és hogyan csökkenthetjük?
  • Kortizolra szükségünk van, de nem mindegy, mennyi és hogyan termelődik a szervezetünkben.

A közösségi oldalak hatására hajlamosak vagyunk görcsösen arra gondolni, hogy a kortizol (vagyi a stresszhormon) szintjét nagyjából nullára kell csökkentenünk a testünkben és árgus szemekkel figyeljük a jeleket, vajon magas-e a kortizolszintünk.

Fontos azonban tudnunk, hogy a kortizolra szükségünk van. Ez a hormon hozzájárul a testünk működéséhez. Kell az immunrendszerünk, az alvás-ébrenlét ciklus és a vércukorszint szabályozásához is. De a stresszválasz is egészséges folyamat a testünk részéről, ami szintén a kortizol hormonon alapul.

Ugyanakkor mint bármi más esetén, a kortizolból is baj, ha túl sok van belőle a testünkben és túl sokáig. Ez ugyanis a krónikus stressz állapota, amikor a folyamatosan magas kortizolszint miatt a vérnyomás és pulzus is tartósan megemelkedik. Ez számos betegség kockázatát növeli:

  • Szorongás és depresszió
  • Szív és érrendszeri betegségek
  • Inszomnia
  • Krónikus gyulladások

A cél tehát az, hogy a kortizol szintje és termelése egészséges legyen a szervezetünkben. Számos hétköznapi szokással azonban hozzájárulunk mi magunk is, gyakran anélkül, hogy tudatában lennénk, a tartósan magas kortizolszinthez.

Milyen szokások vezetnek a magas kortizolszinthez?

1. Folyamatos kialvatlanság

A stresszhormon szintjét legjobban az alvás mennyisége és minősége befolyásolja. Ha huzamos ideig nem alszunk eleget, tartósan megemelkedik a kortizol szintje a szervezetünkben, és ez még jobban összezavarja az alvás-ébrenlét ciklusunkat. Ezzel könnyen az inszomnia ördögi körében találhatjuk magunkat.

2. Mindennap más időpontban kelünk

A kortizolszint reggel a legmagasabb a testünkben. Az alvás-ébrenlét ritmusunk arra áll be, amikor mindennap kelünk. Ha ez nem ugyanakkor van az egymás után következő napokon, teljesen összezavarodik a kortizoltermelésünk.

3. Túl izgalmas filmeket, sorozatokat nézünk vagy felkavaró híreket olvasunk

Ha hajlamosak vagyunk szorongást, rossz érzéseket keltő filmeket, sorozatokat nézni, doomscrollozunk, azzal a kortizolszintünket turbózzuk. Lehet, hogy a film véget ér, de a stressz ettől még ott marad a szervezetünkben, ahogy a magas kortizolszint is.

4. Túl sok alkoholt iszunk

Azt gondoljuk, hogy az alkohol ellazít és megnyugtat? Távolabb nem is állhatnánk az igazságtól! A kutatások szerint ugyanis az alkohol éppen ellenkező hatást vált ki: megemeli a kortizolszintet a szervezetünkben.

5. Túl sok koffein

Nem csak az alkohol, hanem a túl sok koffein fogyasztása is a kortizolszint ugrásszerű emelkedését váltja ki a szervezetünkben. Ha reggel nem tudunk kávé nélkül elindulni, az annak a jele, hogy a szervezetünk kortizol-válaszreakciója nem működik megfelelően.

6. A reggeli napfényt nem élvezzük ki

Nagyon fontos a reggeli napfény az alvás-ébrenlét ciklusunk szempontjából. Ez kell, hogy a kortizol termelésünk megfelelő legyen, ahogy a szervezetünk kortizolérzékenysége is. Érdemes úgy kezdeni a napot, hogy a természetes fény segítségével ébredünk fel.

7. Nem megfelelőek a stresszel való megküzdési módszereink

A baj nem a kortizollal van, hanem azzal, hogy nem tudjuk, hogyan küzdhetjük le a stresszt egészségesen. Mindenkinek az életében van stressz, az egészséges megküzdési módszerek – melyek elsajátításában és annak megtalálásában, nekünk mi működik, a pszichológus segíthet – létfontosságúak ahhoz, hogy a stresszhormon szintjét egészséges egyensúlyban tartsuk. 

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images