Utálod a vérvételt? Ez az 5 tipp segíthet legyőzni a félelmedet!

2024. szeptember 12.
A vérvétel sok ember számára kellemetlen élmény lehet. A puszta gondolat, hogy egy tű megszúrja a bőrüket, szorongást válthat ki, és szédülést és ájulást okozhat. De ez az 5 tipp segíthet átvészelni!
Vérvétel: ez az 5 tipp segíthet legyőzni a félelmedet!
  • Azok, akik félnek a vérvételtől, valószínűleg tripanofóbiában szenvednek.
  • Valójában nagyjából 10 emberből 1 küzd a tripanofóbiával, a tűtől való félelemtől, és a felnőttek 2,5%-a elájul vérvétel közben vagy közvetlenül utána.
  • Ez az 5 tipp segíthet legyőzni a vérvétellel kapcsolatos félelmeket.

Gyakran megesik, hogy egyesek a tűk, de főleg a fecskendőktől való erős félelem miatt inkább elkerülik a vérvételt, ám ez növelheti a súlyos megbetegedések kockázatát, pedig egy kis felkészüléssel hatékonyan kezelhető a félelem.

Miért ájulunk el a vérvétel során?

Lienna Wilson pszichológus szerint két fő oka van annak, hogy az emberek elájulnak a vérvétel során: a genetikájuk és a pszichológiai egészségük.

„Mint sok mentális egészségi állapotnak, a fóbiának is van genetikai összetevője, ami azt jelenti, hogy ha szüleink vagy rokonaink szorongásban szenvednek, nagyobb valószínűséggel van genetikai hajlamunk a szorongásos rendellenesség kialakulására” – mondta.

Ezenkívül sok emberben fóbiák alakulnak ki, például a tűktől való félelem a múltban szerzett negatív tapasztalatok miatt. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a tripanofóbia gyakoribb a krónikus betegségekben szenvedőknél, akik gyakran kaptak injekciót vagy sokszor kellett vérvételre menniük.

A tripanofóbia vasovagális választ okoz, ami egy olyan fiziológiás reakció, ami akkor fordul elő, amikor egy személy pulzusa és vérnyomása rövid ideig hibásan működik. A vérnyomás és a pulzusszám hirtelen megugrása a vérnyomás és a pulzusszám gyors csökkenéséhez vezet, ami lelassítja az agy véráramlását, és végül eszméletvesztést okoz.

1. tipp: Gondoljuk át újra a tűkkel kapcsolatos félelmeinket

Ha félünk a vérvételtől, valószínűleg fájdalommal és kellemetlen érzéssel társítjuk a tűt. David Klemanski pszichiáter szerint a kognitív korlátozások vagy a nem hasznos gondolatok megváltoztatása segíthet legyőzni félelmeinket.

Tanácsa a következő: próbáljuk megkérdőjelezni azt a hiedelmet, hogy a tű fájdalmat okoz. Emlékeztessük magunkat arra, hogy injekciók kellemetlenek, de a fájdalom általában rövid és kezelhető. Vagy gondoljunk arra, hogy csak egy gyors csípést érzünk, ami másodperceken belül elmúlik, és valószínűleg már tapasztaltunk erősebb fájdalmat.

Ez az 5 tipp segíthet legyőzni a vérvétellel kapcsolatos félelmedet

Ez az 5 tipp segíthet legyőzni a vérvétellel kapcsolatos félelmedet

2. tipp: Feszítsük meg a testünket

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük az ájulást vérvétel vagy véradás során, ha megfeszítjük magunkat. Az Amerikai Vöröskereszt azt javasolja, hogy tegyük keresztbe a lábainkat, és feszítsük meg a hasizmainkat öt másodpercig – majd lazítsuk el öt másodpercig, és ismételjük meg a gyakorlatokat. Ez megemeli a vérnyomást, és segít leküzdeni a vérnyomásesést, ami ájuláshoz vezethet.

3. tipp: Végezz mély ki- és belégzést

Azt is kimutatták, hogy a mély légzés segít az embereknek nyugodtnak – és tudatosnak – maradni a vérvétel során. Kerüljük a gyors vagy erőteljes lélegzetvételt, ehelyett gyakoroljuk a lassú levegővételt. Minden be- és kilégzéskor számoljunk négyig. Klemanski szerint a mélylégzési technikák szabályozhatják testünk stresszre és szorongásra adott fiziológiás válaszát, és nyugodtabb állapotot idézhetnek elő.

4. tipp: Készülj fel arra, hogy eltereled a figyelmedet

Találj ki néhány módszert, amivel elterelheted a gondolataidat a vérvételről. Az is elég lehet arra a rövidke időre, ha beszélgetést folytatsz a nővérrel, és megkérdezed, milyen napja van. Ez segít csökkenteni a szorongást.

5. tipp: Próbáld ki az expozíciós terápiát

Ha kipróbáltad a fenti tippeket, de még mindig küzdesz a vérvétellel, fontold meg, hogy szakértő segítségét veszed igénybe. A fóbiák kezelésére használt egyik leghatékonyabb stratégia az expozíciós terápia, vagyis egy olyan technika, ami esetén az az ember fokozatosan ki van téve annak, amitől fél és olyan gyakorlatokat végeznek, amik segítenek oldani a félelmét. A cél, hogy a szakértő segítsen megtanulni elviselni a tűk és injekciók miatt érzett kellemetlenségeket.

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images