Miről árulkodik a vizeleted színe?

2022. június 06. |

Elegendő folyadékbevitel mellett egy felnőtt ember átlagosan napi 1,5 liter vizeletet termel, ami jóval többet árul el az egészségi állapotról, mint gondolnánk.

Mielőtt részletesebben áttekintenénk, mit jelenthet a vizelet színe, fontos kihangsúlyozni, hogy bizonyos ételek és italok átmenetileg meglepő változásokat idézhetnek elő: ha céklát vagy áfonyát eszel, semmi meglepő nincs abban, hogy pirosas-lilás árnyalatú lesz a pisid, ahogy attól sem kell megrémülni, ha a spárgaevést követően erősebb és kellemetlen szaga lesz a vizeletednek!

Női WC szimbólum

Nem véletlen, hogy a laborvizsgálatok során nemcsak a vérből, hanem a vizeletből is képet kaphatnak egészségi állapotodról a hozzáértők, ugyanis a vese működésén túl az egész szervezet hogylétéről árulkodhat. Nincs szükség laboratóriumra ahhoz, hogy a szembetűnőbb változásokat észrevedd, ha a megszokottól eltérő a pisid színe, érdemes jobban odafigyelned, és ha rendszeresen előfordul, a biztonság kedvéért érdemes orvossal konzultálnod. 

Az egészséges vizelet színe megfelelő folyadékfogyasztás mellett szalmasárga vagy annál is halványabb, ha viszont nem iszol eleget, arra a sötétebb sárga szín hívhatja fel a figyelmedet. Ha ezt tapasztalod, érdemes több vizet innod, és a helyzet minden bizonnyal rövid időn belül rendeződni fog.

  • Barnás-sárga: amellett, hogy erőteljes dehidratáltságra utalhat, májproblémát is jelezhet. Ha ilyet tapasztalsz, figyelj oda tudatosan arra, hogy több vizet igyál, és ha nem kezdesz világosabbat pisilni, jelezd a háziorvosodnak, hogy mit tapasztalsz!
  • Rózsaszín vagy piros: azt jelezheti, hogy jelentősebb mennyiségű vér van jelen a vizeletben (a kis mennyiségű vér szemmel nem látható, a laborvizsgálatok során viszont már kimutatható!) Ez az ijesztő jelenség előfordulhat viszonylag egyszerűen orvosolható felfázás vagy más húgyúti fertőzés esetén, de vesekőre, más vesebetegségre és férfiak esetében prosztatagondokra is utalhat.
  • Narancssárga, téglavörös: az elégtelen folyadékfogyasztás mellett az epehólyag, az epeutak és a máj elváltozásait jelezheti, ezért ha ilyet látsz, jobb, ha a biztonság kedvéért jelzed az orvosodnak. 
  • Kék vagy zöld: meglepően hangzik, pedig akár ilyen színű pisi is előfordulhat. Sok esetben valamilyen étel vagy gyógyszer fogyasztása okozza ezt az elszíneződést, de egyes táplálékkiegészítők is közrejátszhatnak (van, amelyiktől neonsárgává válik a vizelet!) Fontos tudni, hogy bakteriális fertőzés esetén is találkozhatsz ezzel a színnel pisilés után, ezért jobb, ha szemmel tartod, mi kerül a vécébe – és ha többször előfordul, szólj róla szakembernek!

Vizelet teszt

A köztudatban elterjedtekkel ellentétben a vesebetegségek nem mindig okoznak vesetáji fájdalmat, bár bizonyos esetekben ez is előfordulhat. Sokkal gyakoribb, hogy egy rutin vérvételt követően derül fény laboreltérésekre, a veseproblémák kialakulásának akár már igen korai szakaszában.

Dr. Máté Judit nefrológus

Dr. Máté Judit nefrológus (Fotó: Panoráma Poliklinika)

„A vese működésének zavarára utalhat a többi között a karbamid-, illetve a kreatininszint emelkedése, a kálium magasabb szintje, valamint a vérszegénység, ami akár vese eredetű is lehet. A vizeleteltérések közül veseproblémára utalhat például a vérvizelés, amely annyira kis mértékű is lehet, hogy szabad szemmel nem látható, a rutin vizeletvizsgálat azonban kimutathatja. Figyelmeztető jel lehet a fehérjevizelés, ennek nagy mértéke esetén a vizelet habos lehet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a bevitt folyadék mennyiségéhez képest aránytalanul megváltozik a vizelet mennyisége, de ezek mellett a kétoldali lábdagadás hátterében is állhat vesebetegség. Általánosan a szemhéj duzzanata, illetve bizonyos speciális esetekben különböző bőrelváltozások is megjelenhetnek egyes vesebetegségek esetén” – mondta el kérdésünkre dr. Máté Judit belgyógyász-nefrológus, aki azt is hozzátette, hogy a veseproblémákban érintettek sokszor nem észlelnek semmilyen figyelemfelkeltő tünetet, ezért is lényeges rendszeresen részt venni szűrővizsgálatokon még panaszmentesség esetén is!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Így működik a mosható vécépapír

Így működik a mosható vécépapír

Sokak már a mosható zsebkendő és újrahasználható egészségügyi betét gondolatától is elborzadnak, pedig ez nem minden: már vécépapírból is készült mosható, többször bevethető változat! Így néz ki és így kell használni!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód