Miről árulkodik a vizeleted színe?

2022. június 06.
Elegendő folyadékbevitel mellett egy felnőtt ember átlagosan napi 1,5 liter vizeletet termel, ami jóval többet árul el az egészségi állapotról, mint gondolnánk.

Mielőtt részletesebben áttekintenénk, mit jelenthet a vizelet színe, fontos kihangsúlyozni, hogy bizonyos ételek és italok átmenetileg meglepő változásokat idézhetnek elő: ha céklát vagy áfonyát eszel, semmi meglepő nincs abban, hogy pirosas-lilás árnyalatú lesz a pisid, ahogy attól sem kell megrémülni, ha a spárgaevést követően erősebb és kellemetlen szaga lesz a vizeletednek!

Női WC szimbólum

Nem véletlen, hogy a laborvizsgálatok során nemcsak a vérből, hanem a vizeletből is képet kaphatnak egészségi állapotodról a hozzáértők, ugyanis a vese működésén túl az egész szervezet hogylétéről árulkodhat. Nincs szükség laboratóriumra ahhoz, hogy a szembetűnőbb változásokat észrevedd, ha a megszokottól eltérő a pisid színe, érdemes jobban odafigyelned, és ha rendszeresen előfordul, a biztonság kedvéért érdemes orvossal konzultálnod. 

Az egészséges vizelet színe megfelelő folyadékfogyasztás mellett szalmasárga vagy annál is halványabb, ha viszont nem iszol eleget, arra a sötétebb sárga szín hívhatja fel a figyelmedet. Ha ezt tapasztalod, érdemes több vizet innod, és a helyzet minden bizonnyal rövid időn belül rendeződni fog.

  • Barnás-sárga: amellett, hogy erőteljes dehidratáltságra utalhat, májproblémát is jelezhet. Ha ilyet tapasztalsz, figyelj oda tudatosan arra, hogy több vizet igyál, és ha nem kezdesz világosabbat pisilni, jelezd a háziorvosodnak, hogy mit tapasztalsz!
  • Rózsaszín vagy piros: azt jelezheti, hogy jelentősebb mennyiségű vér van jelen a vizeletben (a kis mennyiségű vér szemmel nem látható, a laborvizsgálatok során viszont már kimutatható!) Ez az ijesztő jelenség előfordulhat viszonylag egyszerűen orvosolható felfázás vagy más húgyúti fertőzés esetén, de vesekőre, más vesebetegségre és férfiak esetében prosztatagondokra is utalhat.
  • Narancssárga, téglavörös: az elégtelen folyadékfogyasztás mellett az epehólyag, az epeutak és a máj elváltozásait jelezheti, ezért ha ilyet látsz, jobb, ha a biztonság kedvéért jelzed az orvosodnak. 
  • Kék vagy zöld: meglepően hangzik, pedig akár ilyen színű pisi is előfordulhat. Sok esetben valamilyen étel vagy gyógyszer fogyasztása okozza ezt az elszíneződést, de egyes táplálékkiegészítők is közrejátszhatnak (van, amelyiktől neonsárgává válik a vizelet!) Fontos tudni, hogy bakteriális fertőzés esetén is találkozhatsz ezzel a színnel pisilés után, ezért jobb, ha szemmel tartod, mi kerül a vécébe – és ha többször előfordul, szólj róla szakembernek!

Vizelet teszt

A köztudatban elterjedtekkel ellentétben a vesebetegségek nem mindig okoznak vesetáji fájdalmat, bár bizonyos esetekben ez is előfordulhat. Sokkal gyakoribb, hogy egy rutin vérvételt követően derül fény laboreltérésekre, a veseproblémák kialakulásának akár már igen korai szakaszában.

Dr. Máté Judit nefrológus

Dr. Máté Judit nefrológus (Fotó: Panoráma Poliklinika)

„A vese működésének zavarára utalhat a többi között a karbamid-, illetve a kreatininszint emelkedése, a kálium magasabb szintje, valamint a vérszegénység, ami akár vese eredetű is lehet. A vizeleteltérések közül veseproblémára utalhat például a vérvizelés, amely annyira kis mértékű is lehet, hogy szabad szemmel nem látható, a rutin vizeletvizsgálat azonban kimutathatja. Figyelmeztető jel lehet a fehérjevizelés, ennek nagy mértéke esetén a vizelet habos lehet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a bevitt folyadék mennyiségéhez képest aránytalanul megváltozik a vizelet mennyisége, de ezek mellett a kétoldali lábdagadás hátterében is állhat vesebetegség. Általánosan a szemhéj duzzanata, illetve bizonyos speciális esetekben különböző bőrelváltozások is megjelenhetnek egyes vesebetegségek esetén” – mondta el kérdésünkre dr. Máté Judit belgyógyász-nefrológus, aki azt is hozzátette, hogy a veseproblémákban érintettek sokszor nem észlelnek semmilyen figyelemfelkeltő tünetet, ezért is lényeges rendszeresen részt venni szűrővizsgálatokon még panaszmentesség esetén is!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?